Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Η αγάπη στο παιδί - Γράφει ο Κώστας Ηλ. Μήτσιος

Πολύς λόγος γίνεται για τα δικαιώματα του παιδιού με διακηρύξεις από διεθνείς οργανισμούς, το επίσημο κράτος και από παιδαγωγούς. Αλλά ο Δημιουργός φύτεψε στην καρδιά του πατέρα τη στοργή και της μάνας το μητρικό φίλτρο.
Αν τα ζώα αισθάνονται, από ένστικτο, στοργή στα νεογνά τους και η κλώσσα σκεπάζει τα πουλάκια της κάτω από τα φτερά της, και ο πελεκάνος τρυπάει με το ράμφος του την πλευρά του για να κάνει μετάγγιση αίματος, πολύ περισσότερο οι άνθρωποι αγαπούν τα παιδιά και τα προστατεύουν από παντοειδείς κινδύνους. Και ένας τέτοιος κίνδυνος είναι η αγάπη. Μα είναι κίνδυνος η αγάπη; Χωρίς αγάπη μπορεί να ζήσει το παιδί; Ασφαλώς όχι.
Η αγάπη είναι το οξυγόνο για τη ζωή του παιδιού. Αλλά το οξυγόνο είναι εξίσου καταστρεπτικό όταν προσφέρεται σε ελάχιστη ποσότητα, κάτω του κανονικού, κι όταν προσφέρεται σε μεγάλη ποσότητα, άνω του κανονικού. Το οξυγόνο της ζωής μπορεί να προκαλέσει την ασφυξία του θανάτου. Έτσι και η αγάπη ούτε λίγη πρέπει να είναι στο παιδί, γιατί θα μαραζώσει, ούτε πολλή, γιατί θα πνιγεί. Η αγάπη είναι λουλούδι των γονέων που προσφέρεται στο παιδί.
Αν στο βάζο του δωματίου του παιδιού μας τοποθετηθούν μερικά όμορφα λουλούδια, στολίζουν, ευφραίνουν και ωφελούν. Αν όμως γεμίσουμε το δωμάτιο με λουλούδια και κοιμηθεί μέσα στα λουλούδια το παιδί μας, θα πεθάνει στην αγκαλιά των λουλουδιών. Αγάπη με μέτρο είναι τα αναγκαία λουλούδια στο ανθοδοχείο της παιδικής ψυχής. Αγάπη υπερβολική, αρρωστημένη, είναι θάνατος του παιδιού μας μέσα στα λουλούδια. Θάνατος από αγάπη.
Ο πίθηκος σφίγγει τόσο δυνατά τα μικρά μαϊμουδάκια στην αγκαλιά, ώστε τα πνίγει. Προσοχή, λοιπόν. Ας προστατέψουμε τα παιδιά μας από την πολλή, την υπερβολική, την αρρωστημένη, την παθολογική αγάπη. Αν τα παιδιά μας μπουχτίσουν από αγάπη, θα αηδιάσουν.