Ιανουάριος
Η Ελλάδα συζητά με την τρόικα για το PSI και την... δόση της. Συμφωνίες και διαφωνίες, διαρροές για (πάντα επίπονα) μέτρα, διαψεύσεις, προσδοκίες, απογοητεύσεις, ελπίδες. Μια διαδοχή σκηνικών και συναισθημάτων που θα συνεχιστεί για ολόκληρη τη χρονιά. Σαν τρενάκι Λούνα Παρκ η ψυχολογία των Ελλήνων ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις φήμες που διαρρέουν από κάποια σύσκεψη. Όπως ξεκίνησε η χρονιά, έτσι και θα τελειώσει...
Η Νέα Δημοκρατία, που στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου για να ολοκληρώσει το PSI, αλλά πιέζει για εκλογές, επιμένει ότι αυτές πρέπει να γίνουν πριν το Πάσχα. Την ίδια ώρα η Γερμανία ζητά επίτροπο για την Ελλάδα, προκαλώντας αναταραχή και αντιδράσεις. Και το ΔΝΤ διαφωνεί σε πολλά με την κυβέρνηση Μέρκελ για το πώς πρέπει να λυθεί το ελληνικό ζήτημα.
Και καθώς συμβαίνουν όλα αυτά ένα πίνακας του Πικάσο κι ένας του Ματίς κάνουν φτερά από την Εθνική Πινακοθήκη, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Φεβρουάριος
Οι όροι του PSI οριστικοποιούνται και η όλη συμφωνία πηγαίνει στη Βουλή για να ψηφιστεί ως Μνημόνιο 2. Είναι τα μέτρα που θα επωμιστεί ο ελληνικός λαός προκειμένου να κερδίσει μια μερική διαγραφή χρέους και μια νέα δανειακή σύμβαση. Μέτρα σκληρά και επώδυνα που –όπως θα αποδειχτεί- δεν θα είναι τα τελευταία.
Για τη Νέα Δημοκρατία η καταψήφιση του μνημονίου από κάποιους βουλευτές είναι μια ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ο Αντώνης Σαμαράς που είχε πει «όχι» στο πρώτο Μνημόνιο τώρα καλεί το κόμμα του να πει «ναι». Και τελικά διαγράφει τους 21 που αντιδρούν, δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για την σύσταση ενός νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της λαϊκής Δεξιάς, με αντιμνημονιακή ρητορική. Ο φορέας αυτός σύντομα θα βρει τον ηγέτη του στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου.
Σαν να μην έφτανε το φιάσκο της Εθνικής Πινακοθήκης τον Ιανουάριο ή ίσως ακριβώς λόγω του φιάσκου αυτού, μια νέα ληστεία συνταράσσει το πανελλήνιο, πολύ πιο θρασεία αυτή τη φορά. Το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας θα χάσει μερικά σημαντικά εκθέματά του και όλοι θα καταλάβουμε ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει πια αφεθεί στο έλεος του Θεού.
Μάρτιος
Όσο η κρίση εξελίσσεται, τόσο νέες παθογένειες βγαίνουν στο φως, τόσο παλιότερες άνομες καταστάσεις αποκαλύπτονται αφού κανείς πια δεν τις ανέχεται και τόσο η ελληνική ευρηματικότητα γεννά ελπίδες ότι κάτι μπορεί να διορθωθεί. Ο Μάρτιος έχει απ' όλα:
Από τη μία η τιμή της βενζίνης που εκτοξεύεται στα 2 ευρώ το λίτρο, ξεσκεπάζοντας για μια ακόμη φορά τα άλυτα δομικά προβλήματα στον τρόπο εκτελωνισμού και διάθεσής της. Από την άλλη το σκάνδαλο με τα επιδόματα των «τυφλών» της Ζακύνθου που αποδεικνύει πόσο εύκολο είναι να κάνει κανείς πάρτυ με τα λεφτά του κράτους. Και τέλος «το κίνημα της πατάτας», όταν οι αγρότες βγαίνουν και πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων, δίνοντας έτσι ανέλπιστα χαμηλές τιμές στους καταναλωτές που έχουν φτάσει στα όριά τους.
Απρίλιος
Η χώρα μπαίνει πια και επισήμως σε προεκλογική περίοδο αφού ορίζεται ημερομηνία εκλογών. Ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει πως θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση αφού προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Δύο είναι οι άγνωστοι παράγοντες, ωστόσο, που προβληματίζουν τη Νέα Δημοκρατία. Ποιο θα είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και πόσο πολύ θα γιγαντωθούν τα άκρα μέσα στο πολύ δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κρίση.
Μάιος
Τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου προκαλούν παγκοσμίως σοκ. Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πρώτο κόμμα μεν, αλλά με το πιο χαμηλό ποσοστό της ιστορίας της. Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει ακόμη περισσότερο, κοντά στα ποσοστά που πήρε στην πρώτη του εμφάνιση. Στην δεύτερη θέση ανεβαίνει ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ενώ το ακραίο κόμμα της Χρυσής Αυγής όχι μόνο μπαίνει στη Βουλή, αλλά παίρνει και καλά ποσοστά.
Οι Έλληνες δείχνουν να έχουν ρίξει μια ψήφο αποδοκιμασίας προς όλον τον πολιτικό κόσμο και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τις προσπάθειες να συσταθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Μετά από μια εβδομάδα άκαρπων συζητήσεων προκηρύσσονται νέες εκλογές για τον επόμενο μήνα.
Ιούνιος
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να συσπειρώσει την παράταξή του προκρίνοντας το δίλλημα «Νέα Δημοκρατία ή δραχμή». Οι επαναληπτικές εκλογές θυμίζουν την παλιότερη πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μόνο που τώρα πια τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Χρηματιστήριο και φτάνει σε ιστορικά χαμηλά λίγο πριν την ημερομηνία των εκλογών.
Τελικά, στις 17 Ιουνίου, είναι η Νέα Δημοκρατία που τερματίζει πρώτη, παρά την ενδυνάμωση του Αλέξη Τσίπρα, και ο Αντώνης Σαμαράς τρέφει σοβαρές ελπίδες ότι θα κατορθώσει να γίνει πρωθυπoυργός με την στήριξη των δύο άλλων «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος όλη η Ελλάδα, αλλά και όλη η Ευρώπη ικετεύουν για την σύσταση μιας κυβέρνησης, αφού από την υπογραφή του PSI και μετά η χώρα πλέει σαν ακυβέρνητο καράβι στην τρικυμία και μάλιστα στη χειρότερη τρικυμία της σύγχρονης ιστορίας της.
Ιούλιος
Τελικά όντως ο Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει Πρωθυπουργός, με την στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ το νέο πρόσωπο που θα μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων είναι ο Γιάννης Στουρνάρας που αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέας της Οικονομίας.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου χτυπάει στην Αθήνα, καθώς μόνο 8 από τους 56 δήμους της Αττικής μπόρεσαν να ξοδέψουν όσα χρειάζονταν για να κάνουν ψεκασμούς για τα κουνούπια την άνοιξη. Τελικά θα έχουμε τρία θύματα και αρκετούς πάσχοντες, αλλά ο ιός θα πετύχει και κάτι ακόμη: Η Βούλα Παπαχρήστου θα αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για ένα ρατσιστικό σχόλιο που θα κάνει στο Twitter κατά των μεταναστών από την Αφρική, παίρνοντας αφορμή από την εξάπλωση του ιού.
Αύγουστος
Η κυβέρνηση, βλέποντας και τη δυναμική της Χρυσής Αυγής, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» μαζεύει αρκετούς μετανάστες από το κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας ποικίλλες αντιδράσεις.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα ζει στον κλοιό του καύσωνα. Οι μέσες θερμοκρασίες έφτασαν τους 6 βαθμούς κελσίου περισσότερο από το σύνηθες. Οι Έλληνες που αδυνατούν λόγω της κρίσης να φύγουν διακοπές στη θάλασσα υποφέρουν όσο ποτέ.
Σεπτέμβριος
Οι συζητήσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Η εκταμίευση της πιο μεγάλης δόσης που θα πάρει η Ελλάδα σημαίνει και ένα Μνημόνιο 3, αλλά και απίστευτες απαιτήσεις και καθυστερήσεις από πλευράς τρόικας που μοιάζει να θέλει να πάει τις τελικές αποφάσεις όσο πιο κοντά γίνεται στις αμερικανικές εκλογές. Η Ευρώπη δείχνει απρόθυμη να δώσει μια λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Την ίδια ώρα, βουλευτές της Χρυσής Αυγής εμπλέκονται σε επεισόδια κατά μεταναστών μικροπωλητών σε υπαίθριες αγορές, δημιουργώντας τεράστιες εντάσεις στη Βουλή και αναγκάζοντας την Δικαιοσύνη να επέμβει.
Οκτώβριος
Και καθώς οι επίπονες συζητήσεις συνεχίζονται, ξεσπάει το σκάνδαλο με την διαβόητη «Λίστα Λαγκάρντ». Ένα αρχείο με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να έχει χάσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να έχει ξεχάσει τελικά βγαίνει στη φόρα από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος και συλλαμβάνεται. Η οσμή συγκάλυψης ευθυνών είναι διάχυτη. Στο μεταξύ ο ΣΔΟΕ κάνει έλεγχο σε πολιτικά πρόσωπα και τα πρώτα στοιχεία που βγαίνουν στο φως δείχνουν ότι υπάρχει πολύ ζουμί και εκεί...
Η Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα για λίγες ώρες, σε μια επίδειξη συμπαράστασης προς την κυβέρνηση Σαμαρά, αν και ποτέ δεν θα πει με σαφήνεια ότι η πρόθεσή της είναι να σώσει την Ελλάδα.
Νοέμβριος
Οι συζητήσεις επιτέλους τελειώνουν και η δανειακή σύμβαση ή Μνημόνιο 3 φτάνει στη Βουλή για ψήφιση. Η κυβέρνηση καταφέρνει να την περάσει όχι όμως χωρίς σημαντικές απώλειες. Το ΠΑΣΟΚ κυρίως δείχνει να βρίσκεται πια στο χείλος του γκρεμού. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν ήταν τα πιο σκληρά από όλα, ωστόσο ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι ήταν τα τελευταία...
Δεκέμβριος
Το πιο επιφανές από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψαν το παλιό τους κόμμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος δημιουργεί τον δικό του πολιτικό φορέα, τη ΡΙΚΣΣΥ, προκαλώντας την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Την ίδια ώρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αρχίζουν να διαλύονται και ο Πάνος Καμμένος καταγγέλλει σχέδιο εξόντωσής του. Φαίνεται πως το πολιτικό σκηνικό που άλλαξε μόλις πριν μισό χρόνο είναι έτοιμο να αλλάξει και πάλι!
Στο μεταξύ το Eurogroup εγκρίνει επιτέλους τη δόση για την Ελλάδα και ο λαός περιμένει τώρα να δει πώς θα φτάσει επιτέλους χρήμα στην αγορά, αν φτάσει. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει δύσπιστη ή απαισιόδοξη ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί όντως...