Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΕΞΩ ΑΠ΄ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

*Δεν ξέρω κατά πόσο θα επιτευχθούν οι στόχοι της αναπλ. Δημάρχου Αγράφων, όσον αφορά τις συναντήσεις της με υπουργούς στην Αθήνα.
Ξέρω όμως καλά ότι η μικρά που τόλμησε να επισκεφτεί προσωπικά 3-4 Υπουργούς και να θέσει επί τάπητος μείζονα θέματα του Δήμου, επειδή το λέει η καρδούλα της, όλο και κάτι θα βγάλει από αυτές τις επισκέψεις.

*Μπράβο σε όλη την μαθητιώσσα νεολαία του τόπου μας, που μας έκανε περήφανους με την άψογη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις και στις παρελάσεις για την ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ, που με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στην Ευρυτανία. Και ενώ αλλού συμβαίνουν κάθε λογής παρατράγουδα, τα ευρυτανόπουλα, απέδειξαν ότι είναι σπουδαία παιδιά, πραγματικά Ελληνόπουλα.

*Κανέναν διορισμό για τον νομό Ευρυτανίας δεν περιελάμβανε η λίστα με τους 414 εκπαιδευτικούς του κλάδου νηπιαγωγών που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή (18/10) το υπουργείο και το πρόβλημα ιδιαίτερα στο Δήμο Αγράφων με κλειστά 2 Νηπιαγωγεία διαιωνίζεται. Που είναι οι κρατούντες; Ποιες οι κινήσεις των, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τους μικρούς μας φίλους; Απ΄ ότι έμαθα, δύσκολα θα δοθεί λύση, παρά την προσπάθεια που υποσχέθηκε πως θα κάνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Παιδείας.

*Όσον αφορά το άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει με την μεταφορά μαθητών στα Σχολεία της Δυτ. Φραγκίστας, θεωρώ ότι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και πειθαρχία. Τίποτε δεν επιτυγχάνετε όταν δεν γίνονται οι κινήσεις που πρέπει σε κάθε περίπτωση. Εδώ λοιπόν το θέμα μπορεί να το λύσουν οι αρμόδιοι και μόνον αυτοί… κανένας άλλος.

*Κάτι μου «μυρίζει» τελευταία στο μεγάλο Δήμο, που με κάνει να ανησυχώ. Όπως μου είπε μάλιστα ο σμπίρος μου, το θέμα είναι μεγάλο και θα κάνει πολύ θόρυβο όταν βγει προς τα έξω. Δεν ξέρω αν θα βγει, ξέρω όμως καλά ότι κάποιοι ψηλοανησυχούν και ας κάνουν πως σφυρίζουν αδιάφορα.

*Με αγωνία περιμένουν κάποιοι, την μεγάλη μέρα στον πέρα Δήμο. Όπως έχω πληροφορηθεί, όταν με το καλό έλθει αυτή η μέρα, το γλέντι που θα γίνει θα είναι τρανό και θα κρατήσει μέρες, εκτός και αν…

* Έγγραφο-φωτιά φουντώνει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές! Ένα έγγραφο που έστειλε ο Γιάννης Μιχελάκης προς τους δήμους της χώρας φουντώνει τα σενάρια για εκλογές.  Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο ζητήθηκε από τους δήμους της χώρας να γνωστοποιήσουν μέχρι την 1η Νοεμβρίου την "επάρκεια των καλπών και των παραβάν των εκλογικών τους τμημάτων". Μπορεί η χώρα να οδεύει ολοταχώς προς διπλές εκλογές αφού έρχονται αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές ωστόσο η τόσο μεγάλη εγρήγορση γεννάει ερωτηματικά αφού μεσολαβούν επτά ολόκληροι μήνες μέχρι τις εκλογές και δεν δικαιολογείται τέτοια βιασύνη... Λέτε να έχουμε τρεξίματα στα καλά καθούμενα;

*ΣΟΚ: Έρχεται φόρος και για όσους κατέθεσαν τις πινακίδες του ΙΧ τους! Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο από το 2014, οπότε και θα δημιουργηθεί το Περιουσιολόγιο για τον κάθε φορολογούμενο, να φορολογεί αυτοτελώς τα ΙΧ που είναι σε ακινησία.

*Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ξεκινά από τα 287 ευρώ για Ι.Χ. κυβισμού από 1.929 κ. εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για Ι.Χ. 3.000 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 5 ετών και φθάνει τα 3.820 ευρώ για Ι.Χ. 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 5 ετών. Ο φόρος πολυτελείας θα επιβληθεί σε όλα τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες 1.929 κυβικών και άνω, παλαιότητας μέχρι 10 ετών.
Υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης, που ισχύουν φέτος για τα Ι.Χ. με κινητήρες μέχρι 2.500 κ.εκ. και με συντελεστή 10% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης που ισχύουν για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.εκ.
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης Ι.Χ. 2.000 κ.εκ. και παλαιότητας 4 ετών θα πληρώσει φόρους συνολικού ύψους 1.100 ευρώ (660 ευρώ τέλη κυκλοφορίας και 440 ευρώ φόρο πολυτελούς διαβίωσης). Άλλος ιδιοκτήτης Ι.Χ. αυτοκινήτου 2.500 κ.εκ. και παλαιότητας 4,5 ετών θα καταβάλει φόρους συνολικού ύψους 1.545 ευρώ (880 ευρώ για τέλη και 665 ευρώ για φόρο πολυτελούς διαβίωσης).