Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ (ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ) To Γενικό Λύκειο Καρπενησίου θα εκπροσωπήσει το νομό Ευρυτανίας στον πανελλαδικό διαγωνισμό για την 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2014

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7-12-2013, στο εργαστήριο του ΕΚΦΕ Ν. Ευρυτανίας ο τοπικός μαθητικός διαγωνισμός πειραμάτων για την 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2014.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και η  ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για  την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή. Ο  διαγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα είναι αποκλειστικά πειραματικός και αφορά μαθητές Λυκείου.


Η 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad (EUSO), που δημιουργήθηκε το 2002, με  πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας της Ιρλανδίας και την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της EUSO. Η Διοικούσα Επιτροπή της EUSO έχει αναθέσει την διαδικασία επιλογής των Ελληνικών Ομάδων στο επιστημονικό σωματείο ΠΑΝΕΚΦΕ (Πανελλήνια Ένωση ΕΚΦΕ).
Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο φάσεις, στην πρώτη φάση, σε  τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, θα επιλεγεί μια τριμελής ομάδα μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε ΕΚΦΕ. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, θα συμμετάσχουν  στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στις 18 Ιανουαρίου 2014, στο  ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα. Από την τελική φάση του διαγωνισμού θα επιλεγούν οι δύο τριμελείς ομάδες μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2014, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014.
Στο τοπικό διαγωνισμό έλαβαν μέρος δύο ομάδες, μια από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καρπενησίου και η μια από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου.
Στην ομάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καρπενησίου συμμετείχαν οι μαθήτριες:
1.Γκρίζη Παναγιώτα – Τάξη Β΄
2.Τριαντάφυλλου Χριστίνα – Τάξη Β΄
3.Φεγγούλη Χριστιάννα – Τάξη Β΄ με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Τόδωρη Παντελεήμων (Φυσικό).
Στην ομάδα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου συμμετείχαν οι μαθητές/ -τρια:
1.Νούλα Ευρυδίκη – Τάξη Β΄
2.Παπαδόπουλος Μενέλαος – Τάξη Β΄
3.Πεταρούδης Σταύρος – Τάξη Β΄ με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Μπουλάκο Σπυρίδων (Φυσικό).
Την οργανωτική και την επιστημονική επιμέλεια του  διαγωνισμού είχε ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ν. Ευρυτανίας κ. Καγιάρας Νικόλαος (Φυσικός).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού η ομάδα μαθητών που   προκρίνεται για να εκπροσωπήσει το νομό Ευρυτανίας στον πανελλαδικό  διαγωνισμό για την 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2014 είναι  κείνη του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου.