Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Ο Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ένα ανεξάρτητο και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο  με νέους ανθρώπους και χωρίς κομματικά βαρίδια 

Πέντε μήνες πριν τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του Μαΐου, τα δεδομένα για τον Κώστα Μπακογιάννη φαίνεται να αλλάζουν. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το τελευταίο διάστημα έχουν ασκηθεί έντονες πιέσεις σε όλα τα επίπεδα προς τον Δήμαρχο Καρπενησίου, για να μην κατέβει στον Δήμο Καρπενησίου αλλά να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς, όχι βέβαια με το χρίσμα της ΝΔ, αλλά ως μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, που θα στηρίξει το κόμμα. Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης, επιβεβαιώνει ότι έχουν υπάρξει κάποιες άτυπες
βολιδοσκοπήσεις προς το πρόσωπό του, χωρίς όμως να έχει ακόμη δεχτεί καμία επίσημη πρόταση, δηλώνοντας με νόημα “ότι έχει παρά πολύ ακόμη δουλειά στο δήμο Καρπενησίου και ασχολείται με αυτή. Όταν όμως έχει τα χέρια του κάποια επίσημη πρόταση, θα το σκεφτεί”.

Την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου και η Συγγρού. Ο Μπακογιάννης, νέος και με αυτοδιοικητικό στίγμα, αποτελεί για την Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, την ιδανική επιλογή, με το Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, να έχει καταχωρήσει ως σίγουρη στη γαλάζια «λίστα» την υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Καρπενησίου που όλα δείχνουν ότι πλέον μετακινείται στην περιφέρεια Στερεάς. Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης, επιβεβαιώνει ότι έχουν υπάρξει κάποιες άτυπες βολιδοσκοπήσεις προς το πρόσωπό του, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη δεχτεί καμία επίσημη πρόταση, δηλώνοντας με νόημα ότι έχει παρά πολύ ακόμη δουλειά στο δήμο Καρπενησίου και ασχολείται με αυτή. Όταν όμως έχει τα χέρια του κάποια επίσημη πρόταση θα το σκεφτεί».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην Νέα Δημοκρατία οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αναμένεται να κλείσουν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, σχεδόν 5 μήνες πριν τις εκλογές . Ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρ. Παπαμιμίκος είναι σχεδόν έτοιμος και εντός των προσεχών ημερών θα έχει ολοκληρώσει την γαλάζια «λίστα» με τις προτάσεις του, τον τελικό λόγο όμως θα έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς που θα συναντήσει τον Γραμματέα της ΝΔ στις αρχές του 2014.
Η ολοκλήρωση των “γαλάζιων” καταλόγων 5 μήνες πριν τις εκλογές θα δώσει στη ΝΔ τη δυνατότητα και το χρόνο, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κόμματος, να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες «αντάρτικες» υποψηφιότητες που θα δημιουργούν πρόβλημα στον εκλεκτό της κεντρικής διοίκησης.
Η Επιτροπή Αυτοδιοικητικών Εκλογών της ΝΔ που λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, οι Α. Παπαμιμίκος, Λ. Ζαγορίτης, Μεν. Δασκαλάκης, Κ. Ζωντανός, Εμμ. Αγγελάκας, κ.ά. έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θεωρούνται ικανά να δώσουν με αξιώσεις την αυτοδιοικητική μάχη.
Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης επιβεβαίωσε ότι έχουν υπάρξει κάποιες άτυπες βολιδοσκοπήσεις προς το πρόσωπό του, αλλά τόνισε ότι δεν έχει ακόμη δεχτεί καμία επίσημη πρόταση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Έχω παρά πολύ δουλειά στο δήμο Καρπενησίου και ασχολούμαι με αυτή. Όταν έχω κάποια επίσημη πρόταση θα το σκεφτώ».
Παρότι αρχικά ο Δήμαρχος Καρπενησίου ήταν αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάτι που γράψαμε προ καιρού στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, εάν συντρέξουν συγκεκριμένοι λόγοι, δεν αποκλείεται μετά τις γιορτές να μάθουμε ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορούμε να μιλάμε για μια κίνηση που την περιμένουν με πολύ αγωνία τα κόμματα, άλλοι "μνηστήρες", υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη της αυτοδιοίκησης, βουλευτές και πολλοί άλλοι. Σε περίπτωση πάντως που ο Δήμαρχος αποφασίσει να μετακινηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς αναμένεται να αλλάξουν πολλά τόσο στον Δήμο Καρπενησίου όσο και στην Περιφέρεια.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Αν τελικά ο Κώστας Μπακογιάννης, κατέβει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, στο Δήμο Καρπενησίου θα έχουμε νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, τον Κώστα Μπακογιάννη θα διαδεχθεί ο νυν Αντιδήμαρχος και στενός του συνεργάτης Νίκος Σουλιώτης. Βέβαια εδώ μπορεί να υπάρξει και διαφοροποίηση, με τον αναπληρωτή του Δημάρχου να προτιμήσει την Περιφέρεια διεκδικώντας τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας.
Αν συμβεί αυτό, τον Δήμο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, αναμένεται να τον διεκδικήσει ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Καρατσίκης, ενώ πάρα πολύ ακούγεται και το όνομα γυναίκας που «παίζει» δυνατά και θεωρείται ως προσωπικότητα ξεχωριστή που μπορεί να πάρει τον Δήμο.
Βέβαια με την μετακίνηση Μπακογιάννη στην Περιφέρεια αλλαγές αναμένονται και στο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, ενώ πολλά θα ξεκαθαρίσουν μετά την επίσημη ανακοίνωση του Περγαντά στις αρχές του έτους.
Η μετακίνηση Μπακογιάννη, πέραν των προαναφερθέντων, αναμένεται να δημιουργήσει και ανάλογες «παρενέργειες» και στον Δήμο Αγράφων, τόσο με τα πρόσωπα που σκέπτονται να θέσουν υποψηφιότητα για τον Δήμο όσο και με αυτούς που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στην Περιφέρεια.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ 
Ο ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ
Ο Κλέαρχος Περγαντάς, ένας έμπειρος και δοκιμασμένος στα δύσκολα αυτοδιοικητικός, στην παρούσα φάση παρακολουθεί τις εξελίξεις, δείχνει να μην βιάζεται, πιστεύει ότι δεν θα κατέβει ο Μπακογιάννης τελικά και θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.  Συνεχίζει τις επαφές και προσπαθεί να ανανεώσει το ψηφοδέλτιο με νέα πρόσωπα, αφού υπάρχουν σοβαρές ρήξεις και δυσαρέσκειες με στελέχη της προηγούμενης ομάδας και η ανανέωση είναι επιτακτική ανάγκη.
Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και οι καλύτερες για τον Κλέαρχο, που όμως ελπίζει ότι αν περάσει στο δεύτερο γύρο θα είναι για δεύτερη 4ετία Περιφερειάρχης. Αν κατέβει όμως ο Μπακογιάννης όλα αλλάζουν…

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ
Ο Θανάσης Γιαννόπουλος, που ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του δηλώνει αποφασισμένος να το τραβήξει μέχρι τέλους. Το είπε εξάλλου ότι την προηγούμενη φορά έκανε πίσω και το μετάνιωσε.
Ένας λόγος που ανακοίνωσε τόσο νωρίς την υποψηφιότητά του ήταν και αυτός. Να προκαταλάβει κάποιες κινήσεις και να στείλει το μήνυμα ότι αυτή τη φορά δεν θα ακούσει τις "Κασσάνδρες".
Το ότι εμφανίστηκε περίπου σαν "αντάρτης", δεν σημαίνει ότι δεν είχε πάρει διαβεβαιώσεις από τη Συγγρού και ότι δεν ήταν σε συνεννόηση με στελέχη του κόμματος και βουλευτές.
Ας μην ξεχνάμε πως άλλαξε το κλίμα με το στρατόπεδο "Σταϊκούρα" και την στήριξη της υποψηφιότητας από τον Ντίνο Τσαμαδιά.
Ο πρώην υπουργός συνεχίζει τις επαφές σε όλους τους νομούς για το ψηφοδέλτιο, ωστόσο πληροφορίες λένε ότι είναι σφόδρα δυσαρεστημένος και "ακονίζει μαχαίρια", γι αυτούς που τον διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες και τώρα μαθαίνει και ακούει άλλα.
Το περιβάλλον του λέει ότι κάποιοι σκοπίμως διαδίδουν ότι είναι χαμηλά στις δημοσκοπήσεις για να το χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία σε περίπτωση άλλης επιλογής, ενώ ο ίδιος τονίζει ότι δεν θα κάνει πίσω σε καμία περίπτωση και ότι το πρόβλημα θα το έχουν αυτοί που έχουν συνηθίσει να κάνουν παιχνίδια σε πολλά ταμπλό.
Το μόνο σίγουρο είναι μέσα στις γιορτές θα έχουμε πολλές ζυμώσεις και ότι αμέσως μετά αρχίζουν τα όργανα και για τις Περιφερειακές και για τις Δημοτικές εκλογές....

Οι “εκλεκτοί” της ΝΔ 
στις περιφέρειες
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το παζλ ήταν πιο εύκολο στις Περιφέρειες, όπου αναμένεται ότι θα υποστηριχθούν εκ νέου νυν περιφερειάρχες που θεωρούνται επιτυχημένοι για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και στις δημοσκοπήσεις που έγιναν η δημοτικότητά τους ήταν αρκετά ψηλή.
Ως εκ τούτου, εκ νέου υποψήφιοι θα είναι στην Κεντρική Μακεδονία, παρά τα όσα έγιναν με την Χρυσή Αυγή στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ο Απ. Τζιτζικώστας, στη Θεσσαλία ο Κ. Αγοραστός, στην Ήπειρο, ο Αλ. Καχριμάνης, στην Δυτ. Μακεδονία, ο Γ. Δακής και τελικά μετά από μεγάλη συζήτηση ο Σπ. Σπύρου στην περιφέρεια Ιονίων νήσων.
Στην Στερεά Ελλάδα, όπως προαναφέραμε, προκρίνεται από τη ΝΔ ο δήμαρχος Καρπενησίου, Κ. Μπακογιάννης, ενώ επιμένει στην υποψηφιότητά του ο πρώην υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος.
Στην Αττική, υπάρχει δυστοκία και ορισμένοι στη ΝΔ σκέπτονται τον νυν περιφερειάρχη  Ι. Σγουρό, αλλά υπάρχει ισχυρή εσωκομματική αντίδραση και ως εκ τούτου πιθανότερο να αναζητηθεί «γαλάζιος» υποψήφιος.
Πρόβλημα υπάρχει στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου δεν θα υποστηριχθεί ο Π. Τατούλης, ενώ λέγεται ότι δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δ. Μαραβέλιας.
Για το Νότιο Αιγαίο προβάδισμα έχει ο πρώην βουλευτής Ι. Παππάς αλλά δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» συγκεκριμένη υποψηφιότητα και στο Βόρειο Αιγαίο η επιλογή θα γίνει μεταξύ της Χριστιάνας Καλογήρου (νυν γ.γ. της διευρυμένης περιφέρειας Αιγαίου) και του βουλευτή Λέσβου Π. Βογιατζή.
Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη πιθανότατα υποψήφιος θα είναι ο κ. Γ. Παυλίδης, ενώ προβάδισμα για την Κρήτη έχει ο Σερ. Τσόκας.
Μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει για την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ενώ πολλοί προτιμούν τον Γ. Παπαναστασίου, που όμως έχει προταθεί και για το Δήμο Αγρινίου.