Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Στη Βουλή, από Καρδιτσιώτη Βουλευτή η χρηματοδότηση του ΠΑΡΑΜΕΓΔΟΒΙΟΥ Ερώτηση του Σπ. Ταλιαδούρου για ένταξη των έργων αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών της Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας - Αγρινίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Από την γειτονική Καρδίτσα έρχονται τούτη τη φορά τα καλά μαντάτα για τον περιβόητο Παραμεγδόβιο δρόμο.  Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση, που υπέβαλε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ζητά την ένταξη των έργων αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών της Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας - Αγρινίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου αυτά να πραγματοποιηθούν από κοινοτικούς πόρους.

Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει τη βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας πολιτών και εμπορευμάτων και την άρση της απομόνωσης της Κεντρικής Ευρυτανίας και όχι μόνο προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Έτσι μετά τον Τέρενς Κουίκ και τον Γιώργο Βαρεμένο ακόμη ένας «ξένος» Βουλευτής δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον για το τεραστίας σημασίας αυτό έργο. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα «περπατήσει» αυτό το έργο, θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι ήλθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου και για τον δρόμο αυτό που θα δημιουργήσει πραγματικά νέες προοπτικές για την ξεχασμένη κεντρική Ευρυτανία και όχι μόνο.
Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ, συνεχίζει να δίνει το δικό του αγώνα για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου, του Μεγάλου Έλληνα Χαριλάου Τρικούπη και θα σταθεί δίπλα σε όποιον κινείται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε από καρδιάς όλους εκείνους που έχουν ασχοληθεί με το μείζον αυτό ζήτημα για τον τόπο μας και φυσικά και τον κ. Ταλιαδούρο για την νέα παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο. Αναμένουμε μα ενδιαφέρον την απάντηση του αρμοδίου Υπουργού.

Ειδικότερα η Ερώτηση του
κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Η ολοκλήρωση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μελέτη επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Αγρινίου» και η ομόφωνη έγκριση της από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας καθιστά το έργο ώριμο για χρηματοδότητση και η ένταξη του στο ΕΣΠΑ ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης αποτελεί δίκαιο επιτακτικό αίτημα σύσσωμης της κοινωνίας των χωριών Νεράϊδας Καρδίτσας και Μαυρομμάτας Ευρυτανίας προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έργο εθνικής και όχι μόνο τοπικής σημασίας.
Ειδικότερα, η συνολική απόσταση των 160 χλμ μεταξύ Καρδίτσας και Αγρινίου είναι ασφαλτοστρωμένη εκτός από τα 18 χλμ. μεταξύ Νεράϊδας - Μαυρομμάτας και τη Γέφυρα Μέγδοβα που αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων των χωριών του νότιου τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του βόρειου τμήματος της Ευρυτανίας, που μέχρι σήμερα, τους περισσότερους μήνες του χρόνου, στερούνται οποιασδήποτε πρόσβασης και βατότητας.
Για το κομμάτι αυτό, οι αρμόδιοι των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της κατασκευής του έργου ήδη από το 2007, αποφασίζουν τη σύνταξη της οριστικής Προμελέτης του έργου ενώ το 2009 ο τότε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθ. Μπούρας ενέκρινε πίστωση 500.000 Ευρώ για την ολοκλήρωση αυτών. Σήμερα οι μελέτες αυτές ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και η ένταξη κατασκευής τόσο της Γέφυρας όσο και του τμήματος Νεράϊδα – Μαυρομμάτα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί.
Επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός του μελετώμενου έργου για το τμήμα Νεράιδα μέχρι Γέφυρα Μέγδοβα είναι ύψους 15.000.000 Ευρώ (14.300.000 Ευρώ για το δρόμο και 700.000 Ευρώ για τη Γέφυρα)
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ένταξη του επαρχιακού δρόμου Νεράιδας Καρδίτσας και Μαυρομμάτας Ευρυτανίας σε χρηματοδοτοτικό πρόγραμμα προκειμένου αυτός να ολοκληρωθεί και να βγει επιτέλους η περιοχή από την απομόνωση;»