Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Σημείο αναφοράς το «Village Pizza» στο Shirley της Μασαχουσέτης - Ευρυτάνες που προκόβουν στην ξενιτειά - ΒΟΣΤΩΝΗ. Θεόδωρος Καλμούκος

Στη μικρή, ήσυχη και όμορφη ιδιαίτερα τώρα την Άνοιξη, κωμόπολη Shirley της Μασαχουσέτης-ίσως η λέξη χωριό να ταίριαζε καλύτερα-, και στη διεύθυνση 10 Main Street, βρίσκεται το εστιατόριο «Village Pizza». Είναι ιδιοκτησία των ομογενών Λάμπρου και Λίτσας Πανάκη, ενώ εδώ και δέκα πέντε χρόνια είναι το κέντρο όχι μόνο της εστίασης, αφού είναι ένα πλήρες εστιατόριο με πλούσια ποικιλία εδεσμάτων, αλλά και σημείο αναφοράς γενικώς των κατοίκων, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τις εφτά χιλιάδες.




Στο Shirley υπάρχουν περί τις πέντε ελληνικές οικογένειες, αλλά περισσότεροι ομογενείς υπάρχουν στη διπλανή πόλη το Φίτζμπουργκ, όπου βρίσκεται και η Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αγίας Τριάδος.
Όταν το επισκεφθήκαμε πριν λίγες μέρες συναντήσαμε την Λίτσα Πανάκη και τον αδελφό της Κωνσταντίνο Δημητρακάκη να εξυπηρετούν τους Αμερικανούς πελάτες τους , οι οποίοι περίμεναν στη γραμμή για να παραγγείλουν με προθυμία, χαμόγελο και ευγένεια. Είναι και οι δύο τόσο χαρούμενοι διότι αυτές τις μέρες τους επισκέφτηκαν από την Ελλάδα η αδελφή τους Μαρία, η οποία είναι η πρεσβυτέρα του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη, για τον οποίο γράψαμε εκτενώς στην έκδοσή μας του Σαββατοκύριακου.
Η Λίτσα Πανάκη κατάγεται από το χωριό Βαλαώρα Ευρυτανίας και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1991, όταν παντρεύτηκε τον σύζυγό της Λάμπρο Πανάκη, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Αγιος Γεώργιος Ευρυτανίας και είχε μεταναστεύσει μερικά χρόνια πιο μπροστά στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους γονείς και τα αδέλφια του και συγκεκριμένα στην πόλη Χέβερχιλ της Μασαχουσέτης, όπου είχαν ήδη ξεκινήσει τις δικές τους επιχειρήσεις.
Στην ερώτηση πώς και γιατί βρεθήκατε στην μικρή κωμόπολη Shirley η κ.Πανάκη είπε πως «όταν αποκτήσαμε τα παιδιά μας θέλαμε ένα πιο ήσυχο μέρος για να μεγαλώσουν». Το ζεύγος Πανάκη έχει δύο αγόρια, τον Χαράλαμπο, 20 ετών, ο οποίος σπουδάζει μηχανικός αυτοκινήτων στο κολέγιο U.T.I. και τον Γιώργο 17 ετών ο οποίος είναι μαθητής στο Λύκειο. Η κ. Πανάκη είπε πως «στον Χαράλαμπο από μικρό παιδί άρεσαν τα αυτοκίνητα, οι μηχανές, τα ξέρει τα πάντα απ 'έξω για τα αυτοκίνητα και ήθελε πάντοτε να πάει στο σχολείο να τα σπουδάσει και να γίνει μηχανικός. Ενθουσιάζεται πάρα πολύ να συζητά για τα αυτοκίνητα, να του κάνουν ερωτήσεις και να απαντά ».
Το εστιατόριο «Village Pizza» είναι σε ιδιόκτητο καινούργιο κτίριο με μεγάλο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Οταν την ρωτήσαμε ποια είναι η σπεσιαλιτέ τους, απάντησε χαμογελώντας «βασικά είναι όλα» και συμπλήρωσε «οι πίτσες μας, οι σαλάτες μας-πιο πολύ η ελληνική-με κοτόπουλο στη σχάρα, τα διάφορα σάντουιτς, τα subs και τα μύλοι, ενώ για επιδόρπιο είναι ο μπακλαβάς ». Οι τιμές τους είναι χαμηλές διότι, όπως εξήγησε η κ. Πανάκη, «είναι το κόστος της ζωής χαμηλό, εδώ δεν είναι όπως στη Βοστώνη και σε άλλες μεγαλουπόλεις και πρέπει και οι τιμές να είναι ανάλογες».
Η κ. Πανάκη με τον σύζυγό της Λάμπρο (φωτο) εργάζονται πάνω από εξήντα ώρες την εβδομάδα ο καθένας, ενώ έχουν και έξι υπαλλήλους. Είπε ότι «έρχομαι εδώ πρωί γύρω στις 8 η ώρα για να κάνω την προετοιμασία, ανοίγουμε στις 11 και αρχίζει η δουλειά για το μεσημεριανό μέχρι τις 9 το βράδυ που κλείνουμε». Τις Κυριακές το μαγαζί είναι κλειστό. Η κ. Πανάκη είπε ότι «πάντοτε κλείνουμε τις Κυριακές διότι θέλουμε να αφιερώνουμε χρόνο στην οικογένεια, να πάμε κάπου, να πάμε στην εκκλησία». Στην Ελλάδα πηγαίνουν τακτικά διότι την αγαπούν πολύ, ενώ όταν την ρωτήσαμε τη γνώμη της για την οικονομική κατάσταση και πώς έφτασαν τα πράγματα στο σημερινό τους σημείο, είπε «έφτασαν από τους πολιτικούς, αλλά και τους πολίτες, όλοι υπεύθυνοι» και συμπλήρωσε «ελπίζω και εύχομαι όλα να πάνε καλά και να ανασάνει ο κόσμος».