Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Στον παλμό των Ευρυτάνων της Αμερικής ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΟ 67ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ»

Ο “Σταυραετός” του Μάραθου 
Γιάννης Πεσλής
νέος Πρόεδρος της Ένωσης 

Ευρυτάνων Αμερικής 
 Το 67ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» που πραγματοποιήθηκε και πάλι φέτος στην παραλιακή πόλη Myrtle Beach της Ν. Καρολίνας από τις 1-3 Ιουλίου σημείωσε, όπως και αναμενόταν, μεγάλη επιτυχία αφού προσήλκυσε εκατοντάδες Ευρυτάνες και φίλους απ’ όλη την Αμερική. Μετά τη λήξη των τριήμερων εκδηλώσεων του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστας Σιώκης δήλωσε τα εξής: «Οι τριήμερες εκδηλώσεις του 67ου Συνέδρίου μας είχαν μεγάλη επιτυχία.
Στο συνέδριο είχαμε τη χαρά να καλωσορίσαμε μέλη και φίλους της Ένωσης απ΄ όλη την Αμερική, όπως από τη Β. Καρολίνα, Φλόριδα, Βιργινία, Πανσιλβάνια, Τέννεσι, Μέριλαντ, Ν. Υόρκη και Μίτσιγκαν. Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων για τις γενιές που έρχονται».
Το συνέδριο άρχισε την Παρασκευή το απόγευμα 1 Ιουλίου με την εγγραφή μελών, με δείπνο προς τιμήν των πρώην προέδρων της Ένωσης καθώς και με χοροεσπερίδα με ελληνική μουσική και τραγούδια για τους Ευρυτάνες συνέδρους και φίλους και ιδιαίτερα στο καλωσόρισμα και τη γνωριμία



των νέων της Ένωσης. Το πρωί του Σαββάτου συνεχίσθηκε η εγγραφή των μελών και στις 10¨00 π.μ.  άρχισε η Γενική Συνέλευση, στην οποίαν πήραν μέρος πάνω από 60 ενεργά μέλη μεταξύ των οποίων και ο π. Άγγελος Πάππας, ιερατικώς προϊστάμενος της τοπικής ελληνικής κοινότητας αλλά και ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλεξίου. Οι σύνεδροι δεν ένιωσαν φέτος τη χαρά και τη συγκίνηση που φέρνει η παρουσία των αντιπροσώπων της Ευρυτανίας όπως γίνονταν κάθε χρόνο. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα και τους πάντες. Δεν παρέλειψαν όμως να στείλουν στην Ένωση τους θερμούς χαιρετισμούς τους και ολόθερμες ευχές για κάθε επιτυχία του συνεδρίου. Επαίνεσαν  την αγάπη των μελών της Ένωσης για την Ευρυτανία και τα παρότρυναν να την μεταλαμπαδεύσουν στις νέες γενιές των ξενιτεμένων Ευρυτάνων. Ιδιαίτερα, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος, ο βουλευτής Ευρυτανίας ιατρός κ. Ηλίας Καρανίκας, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κων/νος Μπακογιάννης και το καταξιωμένο μέλος και υποστηρικτής της Ένωσης από την Αυστραλία κ. Δημήτριος Ντανάς και πολλοί άλλοι αναφέρθηκαν με κολακευτικότατα σχόλια στο θεάρεστο φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η Ένωση και υποσχέθηκαν πως θα είναι πάντα στο πλευρό τους.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης Γενικής Συνελεύσεως του Σαββάτου, 10.00 π.μ.-5.30 μ.μ., οι σύνεδροι επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινά του συλλόγου, οι συζητήσεις έγιναν με αξιοπρεπή τρόπο και πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τη συνέχιση των φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων της Ένωσης και την, με κάθε δυνατό τρόπο, προσέλκυση και δραστηριοποίηση των νέων στην Ένωση. Στις συζητήσεις αυτές κυριάρχησαν και πάλι οι φωνές αγωνίας των συνέδρων για την εν γένει κρίσημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, την εξοικονόμηση χρηματικών πόρων για τη συνέχιση των φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ένωσης, την προσέλκυση και εγγραφή νέων μελών στο σύλλογο και ιδιαίτερα την προσέλκυση και την ανάλειψη ενεργού ρόλου στα κοινά της Ένωσης από τους νέους, οι οποίοι, ομολογουμένως, αποτελούν και το μέλλον του συλλόγου. Η  διοίκηση κατέβαλε κάθε προσπάθεια να ενθαρρύνει τους νέους προς την κατεύθυνση αυτή με αποτέλεσμα νέοι/ενήλικες να αναλάβουν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν, με μεγάλη επιτυχία, και το φετινό ετήσιο συνέδριο της Ένωσης. Θερμότατα συγχαρητήρια αξίζουν στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής του φετινού συνεδρίου κ. Κώστα Σιώκη και ιατρό κ. Δημήτριο Κοτσιανά και στον απερχόμενο πρόεδρο της Ένωσης κ. Αθανάσιο Σκεντέρη και σε όλους τους νέους που εργάσθηκαν μαζί τους για ένα συνέδριο που η επιτυχία του από τπλευράς προσέλευσης κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η επίσημη χοροεσπερίδα του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής έγινε και η απονομή των υποτροφιών της Ένωσης και των Θυγατέρων Ευρυτανίας σε 12 αριστούχους Ευρυτάνες φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων αξίας 22.700 δολαρίων. Η απονομή έγινε από τα μέλη της Επιτροπής Υποτροφιών Αμερικής και μέλη των Διοικ. Συμβουλίων των δυο συλλόγων της Ένωσης με την ευχή όλων για κάθε επιτυχία στις σπουδές τους καθώς και κάθε επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση. 
Οι βραβευθέντες, με αλφαβητική σειρά, είναι οι εξής: Roula Cardaras, James Nicholas Garilas, Valerie Garilas, Johnnye Elizabeth Kappas, Stephen Karagiorgis, Rosalia (Rosie) Kolokithas, Georgia Paparoidamis, Nicholas Paparoidamis, Sara Maria Pappas, Alexandra Skepetaris,  Stavros Stratis και Nikki Soteria Varitimidis. Από τις παραπάνω υποτροφίες, οι έξι υποτροφίες ήταν προσφορά των: Αθανασίου Σκεντέρη (Fayetteville, NC) στη μνήμη του πατέρα του Γεωργίου, Γεωργίου Ιατρίδη (Camp Hill, PA), Ιωάνου Τσούλου (Charlotte, NC), Τμήματος #15 της Ένωσης στο Seattle, WA και Δημητρίου Ντανά από την Αυστραλία. . Τους βραβευθέντες συνεχάρηκαν και τους ευχήθηκαν κάθε επιτυχία όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Αθ. Σκεντέρης είχε την ευκαιρία να επιβραβεύσει μέλη του ιστορικού συλλόγου, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των ανιδιοτελώς προσφερθεισών και προσφερομένων εξαιρετικών υπηρεσιών τους και των ηγετικών ικανοτήτων που επέδειξαν για την επίτευξη των θεάρεστων σκοπών της Ένωσης. Τα μέλη που επιβραβεύθηκαν είναι:
•Ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Νικόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. του Τμήματος της Ένωσης «Ο Έλατος» στο Σάρλοτ για το θεάρεστο  αξιόλογο έργο συγκέντρωσης χρημάτων για την επέκταση της εκκλησίας «Παναγία Προυσιώτισσα» και την κατασκευή στον ίδιο χώρο μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων .
•Ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Αποστολόπουλος και τα μέλη της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν να συγκεντρώσουν χρήματα και να δημιουργήσουν το ιστορικό DVD της Ένωσης.
Η αγάπη τους, η αφοσίωσή τους και η αφιλοκερδή προσφορά τους προς την Ένωση αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση των Θυγατέρων Ευρυτανίας, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ένωσης με ιδιαίτερη φιλανθρωπική δράση και αξιόλογο έργο. Οι Θυγατέρες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακαθήσουν και στο επίσημο γεύμα τους που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα με μεγάλη επιτυχία από τις 1.00-2.00 μ.μ.
Το πρωί της Κυριακής οι σύνεδροι και οι επίσημοι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε και ειδικό μνημόσυνο στη μνήμη των μελών του συλλόγου που απεβίωσαν.
Στις 2:30 μ.μ. της Κυριακής, συνεχίσθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και γύρω στις 4:00 μ.μ διεξήχθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων αξιωματούχων της Ένωσης, οι οποίοι είναι οι εξής: Ιωάννης Γ. Πεσλής από το New Cumberland, PA (Πρόεδρος), Ιωάννης Σταθόπουλος από το Fayetteville, NC (Α΄ Αντιπρόεδρος), Αθανάσιος Σκεντέρης από το Fayetteville, NC (Β΄ Αντιπρόεδρος), Ιωάννης Φραγκάκης από το Charlotte, NC (Γεν. Γραμματέας), Δημήτριος Καστρίτσης από Charlotte, NC (Ταμίας), Νίκος Αποστολόπουλος από το Charlotte, NC (Β. Γραμματέας) και Παναγ. Παπασπύρου από το Charlotte, NC (Β. Ταμίας). Συγαρητήρια και κάθε επιτυχία!
Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε με κοσμοσυρροή και εξαιρετική επιτυχία η αποχαιρετιστήρια μουσικοχορευτική εκδήλωση. Μια ιδιαίτερα όμορφη ελληνική βραδυά με χορό και τραγούδια που θα μείνει αξέχαστη στους νέους και ενήλικες που κατέκλυσαν το CLUB 2001 της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής έγινε και η κλήρωση της ετήσιας λαχειοφόρου της Ένωσης, η οποία πρόσφερε στους τυχερούς το συνολικό ποσό των $25,000. Τυχεροί ήταν το Τμήμα του Βελουχιού στο Fayetteville, NC με $15,000 (αρ. λαχείου 0062), o κ. Bob Chant από το Carlisle, PA με $5,000 (αρ. Λαχείου 0934), η κ. Mantha Hershey με $3,000 (αρ. Λαχείου 0958) και ο κ. Louis Hardin με $2,000 από το Parkton, NC (αρ. Λαχείου 0166). Η επιτυχία της φετινής λαχειοφόρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αξίζουν θερμά συγαρητήρια στους άοκνους συμππροέδρους της Επιτροπής Λαχειοφόρου Αθ. Νικόπουλο, Γεώργιο Νταή και Σπύρο Πάππα, στα μέλη της Επιτροπής και σε όλα τα Τμήματα της Ένωσης για τη συνεργασία τους στην προώθηση των λαχνών. Από τους 1.000 λαχνούς πουλήθηκαν οι 685 και συγκεντρώθηκε το σεβαστό ποσό των $68,500.
Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων του συνεδρίου, ο νέος πρόεδρος της Ένωσης κ. Ιωάννης Πεσλής δήλωσε τα εξής: «Θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω τον προκάτοχό μου κι όλα τα μέλη της Ένωσής μας για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Αναλαμβάνω την ευθύνη μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να μαζέψουμε τα μανίκια μας και να πέσουμε, όπως λέμε, με τα μούτρα στη δουλειά. Πρέπει να σιγουρέψουμε ότι η Ένωσή μας θα παραμείνει δυνατή και έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει, στα πλαίσια της φιλανθρωπικής της αποστολής, τις μεγάλες προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τους τρόπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε και να είμαστε πάντοτε έτοιμοι να παραδώσουμε τη σκυτάλη στους νέους μας, οι οποίοι αποτελούν και το μέλλον της. Από τις κυριότερες αποφάσεις που πήραν οι σύνεδροι ήταν η συνέχιση και η ενίσχυση του φιλανθρωποκού προγράμματος της Ένωσης στην Ευρυτανία Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, η διατήρηση στα ίδια υψηλά επίπεδα των ετήσιων χρηματικών υποτροφιών σε Ευρυτάνες φοιτητές στην Αμερική και Ελλάδα και η διερεύνηση από την Επιτροπή Καταστατικού και Κανονισμών της πρότασης  μελών της Ένωσης δημιουργίας Τμημάτων της Ένωσης στην Αθήνα και Αυστραλία. Προσβλέπω στην αναβάθμιση της συνεργασίας μας με το αναπόσπαστο κομάτι της Ένωσής μας τις “Θυγατέρες Ευρυτανίας”, την αμέριστη συνεργασία μας με τη νεολαία μας και την αποτελεσματική συνεργασία και σύσφιγξη των σχέσεών μας με τις διάφορες επιτροπές στην Αμερική και με την Αντιπροσωπεία μας στην Ελλάδα.»
Το 68ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης θα πραγματοποπιηθεί και πάλι του χρόνου στο ίδιο μέρος Kingston Plantation Resort, Myrtle Beach, NC. Το 2013 θα πραγματοποιηθεί στο Roanoke, VA και το 2014 στο Knoxville, TN. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
================================

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ TOY ΒΕΛΟΥΧΙΟΥ ΣΕ DVD

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, μετά από εισήγηση του πρώην προέδρου της Ένωσης και προέδρου της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων κ. Νίκου Αποστολόπουλου αποφάσισε να προβεί στην παραγωγή ενός επαγγελματικού, υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, DVD (ντοκιμαντέρ-documentary), το οποίον θα αποτελεί μια πλήρως αντικειμενική και συστηματική αναφορά στην 67χρονη ιστορία και στο θεάρεστο, αξιόλογο και πολυβραβευμένο έργο του συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Και όχι μόνον! Θα αποτελεί το πιο σύγχρονο μέσο ενημέρωσης των νέων μας, πηγή αναπολήσεων και υπερηφάνειας για όλους τους Ευρυτάνες και ιδανικό μέσο προβολής και δημιουργίας αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ του συλλόγου μας, των μελών και φίλων της Ένωσης καθώς και όλων των άλλων κρατικών ή/και ιδιωτικών οργανισμών και ιδρυμάτων.
Για να μην επιβαρυνθεί ο σύλλογος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων/DVD κ. Αποστολόπουλος, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, ανέλαβε μια πρωτοφανή καμπάνια συγκέντρωσης του χρηματικού ποσού των $30,00 που απαιτείτο για την παραγωγή του DVD. Οι άοκνες αυτές προσπάθειες συγκέντρωσης των χρημάτων ευοδόθηκαν πλήρως και επί ένα περίπου χρόνο τώρα επαγγελματίες του χώρου στην Ελλάδα και Αμερική και σε συνεργασία με τα μέλη της Επιτροπής καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες συγκέντρωσης αναμνηστικών φωτογραφικών στιγμιότυπων, ιστορικών εγγράφων που αφορούν την Ένωση  ή αλλου εξ’ ίσου αξιόλογου προς παρουσίαση τηλεοπτικού υλικού που αφορά στο έργο που έχει επιτελέσει η Ένωση.
Αποκορύφωμα των προσπαθειών αυτών και για την ολοκλήρωση της παραγωγής του ιστορικού αυτού DVD, πραγματοποιήθηκε, στις 22 Μαϊου 2011, στη μεγάλη αίθουσα του κοινοτικού κέντρου του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος του Σάρλοτ, μια πολύ καλά οργανωμένη ολοήμερη εκδήλωση μετά γεύματος, στην οποίαν είχαν προσκληθεί να παραβρεθούν οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου, οι πρόεδροι και τα μέλη των διφόρων επιτροπών, οι πρόεδροι και τα μέλη άλλων Ευρυτανικών συλλόγων και οργανισμών που δρουν στην Αμερική, όπως ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων «Παναγία Προυσιώτισσα» στην Ν. Υόρκη κ. Γρηγόριος Ζαχαρόπουλος, ο πρόεδρος του Πανγκρεγκόριαν κ. Γεώργιος Σιαμπούλης, ο πρόεδρος των Sister Cities, Asheville, NC, πόλη που έχει γίνει αδελφή πόλη του Καρπενησιού  καθώς και πολλοί από τους χορηγούς του DVD. Η εκδήλωση αυτή έδωσε την μεγάλη ευκαιρία στους παραβρεθέντες πρώην προέδρους της Ένωσης και σε άλλα καταξιωμένα μέλη και φίλους του Βελουχιού να δώσουν ζωντανές συνεντεύξεις στον παραγωγό του DVD που ήλθε από την Ελλάδα για το σκοπό αυτό και να δημιουργήσουν μια πατριωτική ατμόσφαιρα που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις επερχόμενες γενιές των εν Αμερική Ευρυτάνων.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της όμορφης αυτής εκδήλωσης η Ένωση επιβράβευσε με τιμητικές πλακέτες όλους τους πρώην προέδρους της καθώς και άλλα καταξιωμένα μέλη της ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των ανιδιοτελώς προσφερθεισών και προσφερομένων υπηρεσιών τους προς το σύλλογο με σκοπό την επίτευξη των θεάρεστων φιλανθρωπικών, πατριωτικών και εκπαιδευτικών σκοπών του.
Τέλος, στις 3.00 μμ και έως στις 5.00 μμ πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης για το οικονομικό έτος 2010-2011, η οποία και καλύφθηκε από τον παραγωγό του DVD.