Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Σάκης Τσιώλης Προπονητής του Άρη: “Στόχος μας για φέτος, να κάνουμε κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα ο Άρης”

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ και στον Νίκο Μαρούλη, ο προπονητής της ΑΡΗ, Σάκης Τσιώλης, ένας γνήσιο διάκονος του ελληνικού ποδοσφαίρου, που χαρακτηρίζεται για την περίσσια ευγένειά του και την Αγραφιώτικη λεβεντιά του, μιλάει για τον Άρη και τον κόσμο του, αναφέρεται με ξεκάθαρα λόγια στα τελευταία δρώμενα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, 

ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στους στόχους του Άρη για την φετινή σεζόν. Ακόμη ο έμπειρος προπονητής μιλάει για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του τόπου μας και φυσικά εξηγεί για ποιους λόγους προτιμά την Ευρυτανική πρωτεύουσα για να προετοιμαστούν οι ομάδες που προπονεί.  
Όλα αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στην συνέντευξη που ακολουθεί:…



Το γεγονός ότι είστε προπονητής στον Άρη, σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας τι σημαίνει για τον Σάκη Τσιώλη;
Σίγουρα είναι μια επιβράβευση, μια δικαίωση για μένα μετά από τόσα χρόνια. Πραγματικά αισθάνομαι αυτό που λες από το μεγαλείο του  Άρη, μια ομάδα μεγάλη, οργανωμένη, με τον κόσμο της να την αγαπά και να την ακολουθεί παντού. 

Στοχεύετε, κάποια στιγμή να καθίσετε στον πάγκο και μιας ακόμη μεγαλύτερης ομάδας στην Ελλάδα η και στο εξωτερικό ακόμη;
Και στο ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερα στη ζωή πρέπει να βάζουμε στόχους. Πάντα οι στόχοι πρέπει να είναι υψηλότεροι από αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Όσο είμαστε επαγγελματίες θα στοχεύουμε πάντα στο καλύτερο.

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι του Άρη, που έχετε βάλει τον πήχη;
Ο πρώτος στόχος είναι η έξοδος στην Ευρώπη. Από την άλλη, προσωπικοί δικοί μου στόχοι και των συνεργατών μου είναι να κάνουμε κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα ο Άρης. Να πάρουμε μια θέση παραπάνω από αυτή που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Άρης.

Ποιους ποδοσφαιριστές θεωρείτε «κλειδιά» για να επιτευχτεί αυτός ο στόχος;
Έχω συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, είτε είμαι σε μικρή είτε σε μεγάλη ομάδα, να δίνω έμφαση στην ομάδα και όχι σε παίχτες κλειδιά. Μπορεί κάποιοι παίχτες να δίνουν άλλη μορφή στο παιχνίδι λόγω εμπειρίας, αλλά ο στόχος μου είναι να δουλέψουμε σαν ομάδα και να βγει αποτέλεσμα από αυτό.

Παρότι η προετοιμασία συνεχίζεται εδώ στοπ Καρπενήσι, οι αποδεσμεύσεις και οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών συνεχίζονται. Θα έχουμε και άλλες ενισχύσεις του Άρη;
Υπάρχουν δύο κενά όσο αφορά τη θέση του φορ και του κεντρικού στόπερ.  Δεν θα πάρουμε κάποιον για να πάρουμε. Αν δεν βρούμε κάποιον που θα κάνει τη διαφορά στην ομάδα μας θα μείνουμε ως έχει. Αλλά και σίγουρα και η διοίκηση και όλοι μας μιλάμε, κουβεντιάζουμε και ψάχνουμε την αγορά κι αν ένας λόγος που δεν διαζόμαστε είναι ότι αυτή τη φορά θέλουμε οι παίχτες που θα πάρουμε να είναι πραγματικά παίχτες που θα μπούνε στην 11άδα κι όχι να κάθονται στον πάγκο, όπως έχουμε δει πολλούς παίχτες με μεγάλα κασέ να παίζουν μόνο 2-3 παιχνίδια.

Λίγο διάστημα μετά την ανάληψη της Τεχνικής ηγεσίας του Άρη είπατε ότι είναι «Ευλογία ο κόσμος του Άρη». Πως το τεκμηριώνετε αυτό;
Βλέποντας το πώς αισθάνονται για τον Άρη, βλέποντας οικογένειες και μικρά παιδιά να έρχονται στο γήπεδο και το πόσο οργανωμένη είναι αυτή η ομάδα. Ξέροντας όλα αυτά τα χρόνια και συγκεκριμένα τα 15 χρόνια που ο Άρης βρίσκεται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, την πορεία του και το ποιος είναι ο Άρης, γι’ αυτό είπα ότι είναι ευλογία το να είσαι και το να εργάζεσαι στον Άρη.

Έχουν κάποιοι προπονητές μαγικά ραβδάκια; Το λέω αυτό γιατί πέρυσι παραλάβατε τον Άρη στην 10η θέση και στο τέλος χάσατε στα σημεία την Ευρώπη, κάνοντας ένα εκπληκτικό φινάλε στο πρωτάθλημα;
Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά στο ποδόσφαιρό. Απλώς προσπάθησα, το διάστημα που πήγα εγώ, να εκμεταλλευτώ τους παίχτες που μέχρι τότε δεν έπαιζαν στην ομάδα. Ήθελα να κάνω την ομάδα πιο επιθετική, να φέρω το πρόβλημα στον αντίπαλο και να καταλάβει ότι παίζει με μια μεγάλη ομάδα, όπως είναι ο Άρης. Νομίζω ότι αυτό επετεύχθη και επιτεύχθηκε μέσα από την αλλαγή του συστήματος σε πρώτη φάση.  

Βλέπουμε ότι έχετε μεγαλύτερη προτίμηση στους έλληνες παίχτες παρά στους ξένους;
Πρώτα απ’ όλα να πω ότι είναι αδικημένος ο έλληνας ποδοσφαιριστής λόγω ότι οι παράγοντες βολεύονται να πάρουν ξένους παίχτες, οι οποίοι ήταν μιας χρήσεως, όπως λέμε, και τα συμβόλαια των οποίων μπορούσαν να τα ανανεώσουν πιο εύκολα γλιτώνοντας έτσι χρήματα. Προσπάθησα και προσπαθώ γι’ αυτό, διότι και εγώ ο ίδιος το βίωσα, αλλά και ο γιός μου που είναι ποδοσφαιριστής, και σαν προπονητής επικοινωνώ καλύτερα με έλληνες ποδοσφαιριστές.  Φυσικά δεν λέω ποτέ όχι στον ποιοτικό, ξένο παίχτη, αλλά κατά κόρον θέλω να εκφράζομαι μέσα από έλληνες ποδοσφαιριστές, γιατί έτσι δεν βοηθάμε μόνο τους παίχτες και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερα την κοινωνία.

Δεν υστερεί ο έλληνας παίχτης σε ταλέντο;
Όχι μόνο δεν υστερεί, αλλά ο έλληνας έχει φαντασία για μια επιπλέον δυνατότητα, αλλά νομίζω ότι έχει και καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων.
Κάποια αποτελέσματα που πήρε ο Ολυμπιακός Βόλου πέρυσε με σας στον πάγκο, χαρακτηρίζονται ιστορικά, κυρίως με τις νίκες επί ΠΑΟ και ΑΕΚ εκτός έδρας. Ένα σχόλιό σας.
Ήταν πολύ μεγάλες επιτυχίες, αλλά θα πρέπει να δούμε ότι αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου φτιάχτηκε σε 18-20 μήνες με πολύ δουλειά και πολύ όρεξη από τα παιδιά, έχοντας κοντά μας τον κόσμο που μας στήριξε. Πραγματικά ήταν μια πάρα πολύ καλή ομάδα ο Ολυμπιακός Βόλου και μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι ο Ολυμπιακός Βόλου ήταν από τις ομάδες που πανάξια πήγε στην Ευρώπη και πίστευα ότι μπορούσε να πάει και στον τελικό Κυπέλλου, αλλά και να πάρει καλύτερη θέση τα play off το δικαιούταν από την απόδοση που είχε όλη την χρονιά.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες συγκλονιστικών αποκαλύψεων για ποινικά και όχι μόνο αδικήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Εμπλοκές παραγόντων στημένα παιχνίδια και παρασκήνιο. Θα θέλαμε ένα γενικό σχόλιό σας; 
Ήταν ένα κοινό μυστικό. Όλοι το ήξεραν και όλοι γελούσαν ειρωνικά. Νομίζω ότι η δικαιοσύνη , αν και καθυστερημένα, έπρεπε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Όποια κι αν είναι η εξέλιξη, σίγουρα για το ποδόσφαιρο ήταν μια τονωτική ένεση για να επανέλθουν τα πράγματα στην αρχική τους θέση, γιατί είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αν και πιστεύω ότι περισσότερο ακόμα από τους παράγοντες, όταν το στοίχημα μπήκε στη ζωή του ποδοσφαίρου, έφθειρε το ποδόσφαιρο και τις ηθικές του αξίες. Όπως είναι τα πράγματα δεν μπορούμε να πάμε προς το χειρότερο, παρά μόνο προς το καλύτερο. Τα χρόνια που έρχονται οι υπεύθυνοι του ελληνικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να οργανώσουν καλύτερα τη δομή του. Η μια ευκαιρία δόθηκε με το euro το 2004 και η άλλη τώρα.

Ως ευρυτανική εφημερίδα θα ήθελα να σας ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι προτιμάτε το Καρπενήσι για προετοιμασία των ομάδων που είστε προπονητής. Ποια είναι η γνώμη σας για τις συνθήκες προετοιμασίας μιας ομάδας στο Καρπενήσι και για τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις;
Πρώτα απ’ όλα, επί προσωπικού όταν μου δίνετε η δυνατότητα και ειδικά τα τελευταία 13-14 χρόνια περίπου, έρχομαι γιατί έχω προσωπικά στο Καρπενήσι την ανάγκη να γεμίσω τις μπαταρίες μου και να νιώσω δυνατός για να ξεκινήσω τη νέα χρονιά τον αγώνα μου. Όταν είσαι υγιής και κάνεις διαχείριση μιας ομάδας, θα πρέπει να είσαι δίκαιος.  Η αλήθεια είναι ότι ερχόμαστε στο Καρπενήσι γιατί υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις και οι συνθήκες είναι ιδανικές. Το αθλητικό κέντρο εξυπηρετεί τις ανάγκες μας και η φιλοξενία είναι άψογη. Το Καρπενήσι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και αφού ότι ζητάμε το βρίσκουμε εδώ για ποιο λόγο να πάμε αλλού να προετοιμαστούμε.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΟΥΤΣ


Ο Σάκης Τσιώλης (Αθανάσιος Τσιώλης) γεννήθηκε στην Καρδίτσα στις 30 Ιουνίου 1959.Είναι έλληνας πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου. Τον Μάρτιο του 2011 ανέλαβε προπονητής του Άρη Θεσσαλονίκης
Ποδοσφαιρική καρίερα
Ο Σάκης Τσιώλης ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την ομάδα της γενέτειρας του την Αναγέννηση Καρδίτσας το 1982 μετακινήθηκε στην Α.Ε. Λάρισα όπου ως μέλος της ομάδας πανηγύρισε το πρωτάθλημα Ελλάδος το 1988 και το κύπελλο το 1985 αγωνίστηκε επίσης στον Ιωνικό στον Πανηλειακό καιι τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1997 στον Αστέρα Αμαλιάδος. Ο Τσίώλης έχει αγωνιστεί 4 φορές με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Αντρών
Προπονητική καρίερα
Ο Σάκης Τσιώλης ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τον Αστέρα Αμαλιάδας, όπου ήταν και ποδοσφαιριστής. Το 1996 ανέλαβε την Αναγέννηση Καρδίτσας, τη σεζόν 1997-1998 κάθισε στον πάγκο του Ναυπακτιακού Αστέρα, ενώ την επόμενη χρονιά πήγε στον ΠΑΣ Πρέβεζα. Το 1999 ο Τσιώλης εργάστηκε στον Πανιώνιο ως βοηθός του Γιάτσεκ Γκμοχ, στη συνέχεια επέστρεψε για λίγο στην Αναγέννηση Καρδίτσας, ενώ τη σεζόν 2000-2001 άλλαξε τέσσερις ομάδες (Πανηλειακός, Πανελευσινιακός, Ναυπακτιακός Αστέρας, Πατραϊκός). Ακολούθησε μια τριετία στον Πανηλειακός, (2001-2004), για να αναλάβει στη συνέχεια την Καλαμάτα (2004-2005).Το 2005 ανέλαβε τον Ιωνικό και άρχισε να ακούγεται παραπάνω το όνομα του στα ποδοσφαιρικά στέκια. Παρέμεινε στη Νίκαια μέχρι τα μέσα της σεζόν 2006-2007, την οποία τελείωσε στον πάγκο του Λεβαδειακού. Ακολούθησε η διετία στον Θρασύβουλο (2007-2009), τον οποίο οδήγησε στην παρθενική συμμετοχή του στη Σούπερ Λίγκα από την πρώτη του χρονιά. Ανέβασε στην Σούπερ Λίγκα και τον Ολυμπιακό Βόλου το 2009 και τα όσα κατάφερε με τη θεσσαλική ομάδα τον ανήγαγαν σ’ ένα από τα πιο περιζήτητα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έτσι μόλις έμεινε ελεύθερος από την θεσσαλική ομάδα τον Φεβρουάριο του 2011, ένα μήνα αργότερα ανέλαβε τον Άρη Θεσσαλονίκης.