Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ - Γράφει ο Καθηγητής του Α.Π.Θ Θανάσης Γιαννακόπουλος

Διάβασα στον «Ευρυτανικό Παλμό» ότι εγκρίθηκε η ανάπλαση του κέντρου της πόλης του Καρπενησίου. Χαράς ευαγγέλια για τους συνδημότες μου Καρπενησιώτες. Όμως ποια χαρά ένοιωσαν οι υπόλοιποι δημότες στα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου; Γιόρτασαν ή μελαγχόλησαν. Το δεύτερο, κατά την προσωπική μου γνώμη είναι το πιθανότερο να συνέβη. Για παράδειγμα, γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ψιανών, εκεί που βρίσκονται και οι τάφοι των προγόνων μου που τόσα πολλά πρόσφεραν στην Ελευθερία της πατρίδας. Τα Ψιανά με πλούσια ιστορία, δεν είχαν την τύχη να υποδειχθούν, από ότι γνωρίζω, αν και εκ παραδόσεως είναι φιλόξενα, παρόλο που πέρασε ένας χρόνος με τον Καλλικράτη τον κ. Δήμαρχο, αλλά ούτε και δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης.Τα Ψιανά που πρωτοστάτησαν με την οργάνωση ημερίδας για την αξιοποίηση του Πανταβρέχει (κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής), αφού οργανώθηκε εκεί η πρώτη ημερίδα. Ίσως, αποτελεί μοναδική εξαίρεση σε ολόκληρο το Δήμο Καρπενησίου που η συμπολίτευση δεν ξέρει, από πρώτο χέρι , τις ανάγκες τους. Μακάρι, να είναι το μοναδικό χωριό του Δήμου. Επίσης, στις γιορτές που οργανώθηκαν το Καλοκαίρι που πέρασε όπως στην Καλιακούδα (γιορτή- απόδοσης τιμής στους ήρωες του 21), στη γιορτή για την ηλεκτροδότηση του Σέλου που ήμουν παρών δεν είχα την τύχη να χαιρετίσω μέλη της συμπολίτευσης του Δήμου. Διάβασα ότι παρευρέθηκαν στη γιορτή του τσίπουρο στη Δομνίστα. Τσίπουρο, από σταφύλια που παράγονται σε αμπέλια εκτός νομού.Ισως γιορτάζεται στον τόπο μας η τεχνική της παρασκευής του. Με αυτή τη διευκρίνιση γίνεται και η γιορτή αποδεκτή. Αντίθετα, η γιορτή ή γιορτές για τα κάστανα ενθαρρύνουν την παραγωγή τους και αφορά τοπικό παραδοσιακό προϊόν. Προϊόν ανώτερης ποιότητας.

Στο Δήμο Αγράφων έγινε ημερίδα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Ακούστηκαν «πράγματα» που ωφέλησαν όσους αγρότες, γεωργούς ή κτηνοτρόφους, «απόμειναν» στον τόπο μας. Ωφελήθηκαν με την ημερίδα εκείνοι που μένουν και παράγουν στον Νομό και όχι του καλοκαιριού επισκέπτες. Αξίζει, κάθε έπαινος στον Δήμο Αγράφων. Μακάρι, η εκδήλωση να έχει συνέχεια και να αποτελέσει την αρχή για την σύσταση συνεταιρισμών κτηνοτρόφων όπως για παράδειγμα στην περιοχή Ελλασόνος, που θα παράγουν οι κτηνοτρόφοι- μέλη των, ποιοτικά ανώτερα κτηνοτροφικά προϊόντα και ο συνεταιρισμός θα τα προωθεί στην αγορά. Τα προϊόντα αυτά της ορεινής γεωργίας και κτηνοτροφίας έχουν θέση στο καλάθι των προϊόντων της Περιφέρειας.

Μίλησαν για προϊόντα που παράγονται στο τόπο μας, από γενιά σε γενιά και στο «αίμα» των Ευρυτάνων υπάρχει το «ιδιαίτερο» που τους σπρώχνει στην παραγωγή τους.Αντίθετα,όταν διοργανώνονται ημερίδες για προϊόντα ξένα προς την παράδοση ,τη στιγμή που μένουν αναξιοποίητα εκείνα της ευρυτανικής γής ,μένουν και θα μείνουν ξένα για τον τόπο μας.