Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Σύσκεψη υπό τον Καραμπά για την πολιτική προστασία

Την περασμένη Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 το πρωί, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.
Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά, του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, φορέων και συλλόγων, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο με θέμα: «Σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων, στην αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιόνια και παγετό χειμερινής περιόδου 2011 – 2012».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η καλύτερη προετοιμασία και πρόληψη για την επίλυση των προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργηθούν, από τα έντονα και επικίνδυνα  καιρικά φαινόμενα και δυσκολεύουν τη ζωή των ανθρώπων στην καθημερινότητα.  Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις απ’ αυτά τα προβλήματα, προκύπτει η ανάγκη για δρομολόγηση συντονισμένων έργων και δράσεων που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους.
Τα έργα αυτά και οι δράσεις, υλοποιούνται από τις Υπηρεσίες που ασχολούνται με την συντήρηση, τον αποχιονισμό και τη διασπορά άλατος στο οδικό δίκτυο, προς αποκατάσταση της βατότητας.
Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να έχουν το προσωπικό τους και το μηχανολογικό εξοπλισμό σε κατάσταση ετοιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, προκειμένου να δράσουν άμεσα, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα  ή η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. 
Τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πως τα μηχανήματα αποχιονισμού και διασποράς άλατος, πρέπει να είναι καλά συντηρημένα και εξοπλισμένα με τα απαραίτητα αξεσουάρ, για άμεση επέμβαση. Η προμήθεια και αποθήκευση άλατος πρέπει να γίνει έγκαιρα. Οι επιχειρησιακά εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε συχνή επικοινωνία για τον συντονισμό των επιχειρήσεων και την από κοινού αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. Να δίνεται προτεραιότητα επέμβασης στους οδικούς άξονες με εκτεταμένα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού.
Ακόμη, θεωρείται αναγκαία η υποδομή και η οργάνωση των υπηρεσιών για την όσο το δυνατόν ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων ή την αποφυγή ατυχημάτων,  εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων της χειμερινής περιόδου.                                                                        
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ακόμη, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων Θύμιος Μιχόπουλος, ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Λάμπρος Τσαμαδιάς,  ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Τσιόφας, Εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΔΕΚΕ, του Δασαρχείου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΤΕΙ Καρπενησίου και Συλλόγων.