Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΟΥΣΙΟΥ - Του Ηλία Προβόπουλου

Ήταν μια ευχάριστη πατριωτική έκπληξη, μέσα στη δίνη της προεκλογικής παράνοιας των Αθηνών και όλης της Ελλάδας, η πρόσκληση από το Σύλλογο των Απανταχού Παπαρουσιωτών Ευρυτανίας, για την εκδήλωση με τον τίτλο «Στα πετρογέφυρα της Κούκιας» και τη διάσωσή τους, που έγινε την περασμένη Κυριακή 10 Ιουνίου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από την γραμματέα του Συλλόγου Ελένη Ντανά  και ένα σύντομο λόγο για τη σημασία των γεφυριών και συνεχίστηκε με ένα ωραίο μουσικό πρόγραμμα κλασσικής αλλά και ελληνικής μουσικής στο οποίο συμμετείχαν νέοι δεξιοτέχνες μουσικοί και την προβολή του ντοκυμαντέρ «Η μοναξιά των πετρογέφυρων» του Σπύρου Μαντά, προέδρου του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών και έκλεισε με έναν «Σκάρο» και έναν «Ήλιο» αριστοτεχνικά παιγμένους από τον Γιώργο Καραχάλιο στο κλαρίνο και τον Πέτρο Ανδρουτσόπουλο στο τραγούδι και στο λαγούτο.
Η υπόθεση της διάσωσης των δυο πέτρινων γεφυριών που βρίσκονται στην είσοδο του χωριού Παπαρούσι έχει ξεκινήσει εδώ και έξι χρόνια αλλά τώρα όπως είπε η Ελένη Ντανά, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου, αποφάσισαν  να γίνουν πιο ουσιαστικοί και να κοινοποιήσουν  το θέμα πέρα από τα σύνορα του χωριού και του νομού Ευρυτανίας. Γι’ αυτό και οργανώθηκε η πρώτη αυτή μουσική εκδήλωση που τα έσοδά της θα βοηθήσουν να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα συντήρησης.
«Είμαστε πεπεισμένοι», είπε η Ελένη, «ότι αν ξεκινήσουμε να διορθώνουμε μικρά - μικρά κομματάκια της πατρίδας μας θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη διόρθωση όλης της χώρας. Σας ζητούμε να μοιραστούμε το κουράγιο, ο ένας να βοηθάει τον άλλον. Αυτή θα είναι η δική μας μικρή ελληνική επανάσταση. Και αυτό που αξίζει, αν και θα φανούμε αδιόρθωτα ρομαντικοί είναι να παλέψουμε για να διατηρηθούν ζωντανά αυτά και όλα τα πετρογέφυρα, που εγκαταλελλειμένα στην ύπαιθρο της πατρίδας μας αντιστέκονται μόνα τους στη φθορά του χρόνου”.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο καθηγητής Κλεομένης Κουτσούκης, ο ομογενής καθηγητής Ανδρέας Καμπιτζώνης, ο ομογενής Κώστας Πανουργιάς από την Ανατολική Φραγκίστα, ο πολιτευτής Κώστας Μπακόλας, άλλοι διακεκριμένοι Ευρυτάνες, πρόεδροι και μέλη Ευρυτανικών Συλλόγων καθώς και πολλοί Παπαρουσιώτες και Καλεσμενιώτες μιας και τα γεφύρια εξυπηρετούσαν τους κατοίκους και των δυο χωριών καθώς και φίλοι των δυο χωριών.
Σημειώνουμε, πως οι μουσικοί προσφέρθηκαν εθελοντικά στο σκοπό του Συλλόγου και ήταν: ο Ζαφείρης Κουτελιέρης, τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Μιχάλης Παπαπέτρου, πιανίστας, ο Γιάννης Καραχάλιος, κλαρινέτο, η Σοφία Ματσάγκου, η Αποστολία Αναστασίου από τα Άγραφα και η Αγγελική Βλασοπούλου από το Παπαρούσι, πιάνο, ο Γιάννης Αντωνόπουλος, βιολί, ο Γιώργος Βλάχος, κλαρινέτο, η Σταυρούλα Βλασοπούλου, βιολοντσέλο, η Μυρτώ Σουλιώτη, κιθάρα, ο Θόδωρος Παπιώτης, φλάουτο, η Μαργαρίτα Σούκα, όμποε, ο Αλέξανδρος Λαμπαούνας, κιθάρα, ο Πάρης Ψιχαλός, κιθάρα, Κωνσταντίνος Αντωνοπουλος, βιολοντσέλο, Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, κρουστά και Πέτρος Ανδρουτσόπουλος, λαούτο - φωνή.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε μικρή δεξίωση στην ταράτσα του «Παρνασσού» όπου όλοι είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα γεφύρια, να γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες και φυσικά να δοκιμάσουμε τα ωραία κρασιά και το μούρο που μας έφερε από το Παπαρούσι που μας πρόσφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης.