Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Και όμως έχει εκπονηθεί Μελέτη ... ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ - Γράφει ο Καθ. ΑΠΘ Θανάσης Γιαννακόπουλος

Με απορία διάβασα ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας έγινε δεκτή εισήγηση για την εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη του «Φαραγγιού Πανταβρέχει».  Με απορία διότι εδώ και έξι χρόνια υπάρχει έτοιμη «Ειδική περιβαλλοντική μελέτη της  ευρύτερης περιοχής του φαραγγιού «"Πανταβρέχει"» η οποία εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παρουσιάσθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούνιο του 2006 στο Κρίκελλο.
Με απορία γιατί ενώ έπρεπε να προωθηθεί προς έγκριση η υπάρχουσα μελέτη και να γίνουν έργα και κυρίως έργα χωρίς κόστος. Δεν υπάρχει κόστος για να ανακηρυχθεί η περιοχή ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (φυσικός σχηματισμός). Απαιτείται μόνο πολιτική βούληση για την έγκριση της σχετικής μελέτης και τη σύσταση Ειδικού Φορέα Διαχείρισης. Βούληση που  δυστυχώς, φαίνεται εδώ και τόσα χρόνια  να  λείπει.
Η μελέτη του 2006 αποτελούσε και αποτελεί το πλαίσιο όλων των ενεργειών που θα πρέπει να υλοποιηθούν στην περιοχή. Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν προχώρησε η μελέτη; Για ποιο λόγο τώρα που οι διαδικασίες απλοποιήθηκαν και η έγκρισή της αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας δεν προχώρησε; Η απάντηση είναι μία  και απλή. Δεν υπήρχε βούληση. Μάλιστα η νέα Δημοτική αρχή έβλεπε ως υπέρογκο το κόστος της επικαιροποίησης των στοιχείων και της τύπωσης των ανατύπων  της μελέτης. Κόστος που σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνούσε τις 7-10.000 ευρώ. Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι μετέχοντες στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκαν για το απλούστερο δηλαδή ότι υπάρχει μελέτη η οποία προβλέπει όλα όσα θα πρέπει να δρομολογηθούν προς υλοποίηση για την περιοχή. Η επικαιροποίησή της και υλοποίησή της αποτελεί επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να συσταθεί ή να επιλεγεί ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής. Κατά την άποψή μας αυτό που πρέπει να γίνει είναι η έγκριση και υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης του Α.Π.Θ. Σε εποχή με οικονομική κρίση πρέπει να αξιοποιούνται με έργα, οι μελέτες που υπάρχουν στα συρτάρια.