Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος



Εκοιμήθη χθες το πρωί στις 5.45 ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος σε ηλικία 79 ετών. Ο Μακαριστός μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία λόγω προβλήματος της υγείας του από τον περασμένο Νοέμβριο, έκλεισε τα μάτια του στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλεία στα Φλάμπουρα, όπου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες.

Γεννήθηκε το 1933 στην Αλαγονία Καλαμάτας. Πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλολογίας-Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1980. Συγγραφέας πολλών βιβλίων είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το πόνημά του «Η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος».

Ο Μακαριστός έδωσε μεγάλη ώθηση στο κήρυγμα και στην εξομολόγηση. Έτσι, συγκρότησε από τους μορφωμένους κληρικούς της Μητροπόλεως Νικοπόλεως μία ομάδα κατηχητών και ιεροκηρύκων (20 ιερομονάχων και 10 ιερέων) και μία πνευματικών-εξομολόγων (10 ιερομονάχων και 20 ιερέων), που έχουν αναλάβει τους ευαίσθητους αυτούς τομείς της εκκλησιαστικής ζωής και δράσης. Σε δηλώσεις και συνεντεύξεις που έχει δώσει, επικρίνει την επικέντρωση κλήρου και λαού σε θέματα που αποπροσανατολίζουν την Εκκλησία από το ένα και μοναδικό έργο της και τονίζει ότι πρώτη και μοναδική προτεραιότητα για την Εκκλησιαστική ιεραρχία πρέπει να είναι η ποιοτική εξύψωση του κλήρου· η μετατροπή των τελετουργών σε ιεραποστόλους· που τα έργα τους θα λάμπουν έμπροσθεν των ανθρώπων και θα τους κάνουν να ενώνονται στην ευχαριστιακή σύναξη της δοξολογίας του Θεού και του Χριστού Του.

Χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του:

"Κλήρο χρειαζόμαστε. Κλήρο καλό. Ένα κλήρο, που να μπορεί να μαζέψει το δεκαεξάχρονο αγοράκι, πού σε μία αποθέωση και αποχαλίνωση του υποκειμενισμού θέλει να έχει γνώμη, ίση -αν μη και μεγαλύτερη- με τον απόστολο Πέτρο. Χρειαζόμαστε μία ανασύνταξη πνευματική. Να βροῦμε τούς πνευματικούς μας στόχους. Μέσα στα πλαίσια του αληθινού πνεύματος του Χριστού και της Ορθοδοξίας.

Δεν είναι σωστό, δεν κάνει να χωρίζομε τους αδελφούς μας σε πιστούς και σε άπιστους. Η διάκριση αυτή είναι αντιθεολογική. Ο άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος λέγει, ότι δεν υπάρχουν άπιστοι. Ολιγόπιστοι υπάρχουν. Άπιστοι δεν υπάρχουν. Και ο Κύριος με την παραβολή των ζιζανίων μας είπε, ότι δεν πρέπει να απορρίπτομε κανέναν. Ούτε τον θεωρούμενον, σαν το χειρότερο κατακάθι του υποκόσμου. Γιατί και γι` αυτόν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας, που μπορεί να την χάσει ο θεωρούμενος επίγειος άγγελος αν...Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καζάνι. Και βράζομε στο ίδιο καζάνι. Και για όλους μας ισχύει μία συμβουλή: Να αγωνιζόμαστε κάθε ημέρα να κάνομε ένα μικρό πνευματικό βήμα προς τον Χριστό, που είναι η ζωή και η Ανάστασις ημών. Στον Χρίστο πάμε κοντά μόνο με την αγάπη και με τα καλά έργα.

Μόνον έτσι πάμε λίγο "μπροστά". "Μπροστά" πηγαίνουμε μόνον, όταν πηγαίνουμε πνευματικά "μπροστά". Τότε ξεπερνιούνται τα αδιέξοδα. Με την χάρη και με την δύναμη του Χριστού. Αυτώ η δόξα".

Φρόντισε ακόμη, για την πνευματική καθοδήγηση του λαού με το γραπτό κήρυγμα: μηνιαίο φυλλάδιο πνευματικής οικοδομής Η ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ (23.000 αντίτυπα τον μήνα μοιράζονται δωρεάν στους εκκλησιαζομένους) και ένα μεγάλο κατάλογο πνευματικών βιβλίων εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και της Μονής Προφήτου Ηλία, πολλές από τις οποίες έχουν τιράζ πολλές δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Η σωρός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η μέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας θα είναι αργία για την πόλη. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πρεβέζης.