Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Σύσκεψη υπό τον Καραμπά για την πολιτική προστασία - Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ευρυτανίας για την αντιπυρική περίοδο


Την περασμένη Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 το μεσημέρι, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ευρυτανίας για την αντιπυρική περίοδο.
Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά, των Αντιδημαρχών των δύο Δήμων, φορέων και συλλόγων, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο με θέμα: «Σχεδιασμός και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων, στην αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου και στο συντονισμό των δράσεων και συνεργειών προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ετοιμότητας των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών τους οποίους ο κ. Αντιπεριφερειάρχης καλεί να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της Περιφέρειας για να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν με την ενεργό συμμετοχή τους το φυσικό περιβάλλον.
Όπως είναι γνωστό και όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων καίγονται και κάθε φορά ευχόμαστε τη μείωση ή την αποτροπή των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες έχουν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία καταστροφικών πλημμυρών και τη σταδιακή ερημοποίηση των πληγεισών περιοχών.
Επομένως, η προστασία των δασών και του φυσικού μας περιβάλλοντος, που η προσφορά τους στη ζωή μας είναι ανεκτίμητη, αποτελεί καθήκον όλων των υπεύθυνων πολιτών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το σκοπό αυτό, έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, τα Συντονιστικά  Όργανα Πολιτικής Προστασίας πρέπει   να κάνουν τον σχεδιασμό τους, πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, με βασικό στόχο, αφ’ ενός  την πρόληψη και ετοιμότητα και αφ’ ετέρου τον συντονισμό και τη συνεργασία των φορέων  καθώς και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων  τους ανά δράση, για την αποτελεσματικότερη  αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Ο πυροσβεστικός μηχανισμός, όλη την αντιπυρική περίοδο, τίθεται σε κατάσταση ετοιμότητας και οργανώνεται  έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος μιας πυρκαγιάς.                                                                                                                     Ακόμα, συζητήθηκαν αναλυτικά τα προγράμματα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας όπως είναι: α) η βελτίωση και η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου ώστε να εξυπηρετείται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, β) η συντήρηση των παλαιών ή η εγκατάσταση νέων δεξαμενών νερού και γ)η συντήρηση των παλαιών ή η κατασκευή νέων πυροφυλακίων.
Τα προγράμματα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς  και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά με τον καθαρισμό  και την απομάκρυνση της βλάστησης  α) γύρω από περιοχές ιδιαίτερης προστασίας(κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις ΟΤΑ και κρατικών φορέων, κατασκηνώσεις, πάρκα κλπ), β)στις ζώνες μίξης δασών –πόλεων και οικισμών, γ) κατά   μήκος του οδικού δικτύου (δασικού, επαρχιακού και εθνικού) και ειδικά όπου αυτό διέρχεται μέσα σε δάση ή τεχνητά άλση και πάρκα και δ) καθαρισμός της ξηράς καύσιμης ύλης σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας.
Τα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς α) σε χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων σε εφαρμογή των πυροσβεστικών διατάξεων 9/2000 και 9Α/2005, β) στην ύπαιθρο από εκτέλεση γεωργικών εργασιών ή και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, γ) σε δάση και περιοχές ιδιαίτερης αξίας, με την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, σε ημέρες και ώρες που σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης της Γ.Γ.Π.Π. ο δείκτης επικινδυνότητας θεωρείται πολύ υψηλός για την εκδήλωση πυρκαγιάς, δ) έγκαιρο κλάδεμα των δέντρων από τη ΔΕΗ και τους Δήμους, όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο.
Τέλος, ειδικά αναφορά έγινε στην προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων, η οποία είναι ουσιαστική καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο με δράσεις που αφορούν, στην επιτήρηση των δασών για επισήμανση πυρκαγιών και οι οποίες  καθορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Επίσης, οι εθελοντικές οργανώσεις που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π. σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών που προκαλούνται από δασικές πυρκαγιές μπορούν να αναλαμβάνουν δράσεις  πολιτικής προστασίας προς υποβοήθηση του έργου των αρμοδίων φορέων και οι οποίες καθορίζονται στην απόφαση ένταξής τους.                                                                                                      
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Π. Χαλκιάς, η Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Β. Φεγγούλη, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανασία Ζωβοΐλη, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας κ. Φακίτσας, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Κατσαρός, οι Δασάρχες των Δασαρχείων Καρπενησίου και Φουρνάς, εκπρόσωποι  της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΤΕΙ Καρπενησίου, του ΕΚΑΒ και Συλλόγων.          
Με την καλή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, προσδοκούμε ότι ο αγώνας που θα δοθεί και αυτό το καλοκαίρι για την προστασία του δασικού μας πλούτου θα αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Τέλος, συστήνουμε την προσοχή σε όλους, να μην ανάβουν φωτιές για να κάψουν ξερά χόρτα, να μην πετάνε τσιγάρα και σε περίπτωση που δουν πυρκαγιά αμέσως να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική 199 και την Αστυνομία 100.

ΕΥΧΕΣ ΚΑΡΑΜΠΑ

Εύχομαι το Αναστάσιμο μήνυμα Ελπίδας και Δύναμης του Κυρίου να χαρίσει σε όλους υγεία και ευτυχία.
Η θυσία Του ας απαλύνει τον πόνο του δοκιμαζόμενου λαού μας.

Κ Α Λ Η   Α Ν Α Σ Τ Α Σ Η

Ο Αντιπεριφερειάρχης
Βασίλης Καραμπάς