Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Νέες Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στον Υπουργό Παιδείας για τον Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας


Στη Βουλή επανήλθε και πάλι το μείζον θέμα που έχει προκύψει και ταλανίζει εδώ και καιρό την Εκπαιδευτική Κοινότητα του Νομού μας, με τα όσα έχουν προκύψει μεταξύ τοπικής ΕΛΜΕ και του Διευθυντή ΔΔΕ Ευρυτανίας Ανδρέα Κασκαμπά.


Με νέες λοιπόν επερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, τόσο ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς- Νικόλαος Κουίκ, όσο και οι Βουλευτές του ΣΥΡΖΑ Κυριακάκης Βασίλης, Μαρία Τριανταφύλλου, Νίκος Μιχαλάκης, Γιώργος Βαρεμένος, Γιάννης Σταθάς, ζητούν να ενημερωθούν επισήμως γιατί σιωπά το Υπουργείο, πως και κάτω από ποιες διαδικασίες ο κ. Κασκαμπάς ορίστηκε αναπληρωματικός μέλος, στο Β΄ τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στ. Ελλάδας, την ώρα που το πόρισμα της προανακριτικής εξέτασης παραμένει άγνωστο, σε τι στάδιο βρίσκεται η Ε.Δ.Ε. που το Υπουργείο διέταξε στις 12/12/12 και ποιο το περιεχόμενο του πορίσματος της. Τέλος οι επερωτώντες Βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό, να απαντήσει σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί και πότε, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να αντιμετωπιστούν τα εκπαιδευτικά ζητήματα σε κλίμα ειρηνικής συνεργασίας αλλά και να σταματήσουν άμεσα οι συνδικαλιστικές διώξεις των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας και να προστατευτούν οι εκπαιδευτικοί από πιθανές αυθαίρετες πειθαρχικές διώξεις.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γιατί έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην τοπική μας εκπαίδευση. Ακολουθούν οι σχετικές παρεμβάσεις και Επερωτήσεις των Βουλευτών.

1η ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΑΝ. ΕΛ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΟΥΙΚ
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δ.Ε. ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΣΚΑΜΠΑ

Κύριε Υπουργέ,
Με ιδιαίτερη λύπη μου αναγκάζομαι να επαναφέρω το φλέγον και ακανθώδες ζήτημα του ορισμού του Διευθυντή ΔΔΕ Ευρυτανίας κ. Ανδρέα Κασκαμπά ως μέλους Πειθαρχικού Συμβουλίου, καθώς την ώρα που συνέτασσα την υπ΄ αρίθμ. 9032/1.4.2013 Ερώτησή μου – που εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητη από το Υπουργείο του οποίου προΐσταστε – η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, έδινε στη δημοσιότητα ψήφισμα με τα οποίο και ζητούσε την απομάκρυνσή του.
Στο ψήφισμα, που παραδόθηκε από τους εκπαιδευτικούς στον Πολιτευτή Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνο Μπακόλα και προωθήθηκε από τον ίδιο στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:
«Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας συζήτησε το ζήτημα των διώξεων των μελών του Προεδρείου της ΕΛΜΕ με τη μορφή της κλήσης σε απολογία για τη συνδικαλιστική τους δράση και τις θεωρεί αυθαίρετες, ανυπόστατες, αντιδημοκρατικές και απαράδεκτες, τις καταγγέλλει απερίφραστα και απαιτεί να αναιρεθούν.
Θεωρεί ότι μέσα από αυτές διώκεται στην ουσία η ελευθερία έκφρασης και άσκησης του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
Συγκεκριμένα δε, για τη διενέργεια Ε.Δ.Ε. στον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ, Κ. Μαστροκώστα, επειδή έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR Λαμίας, με την οποία πρόβαλλε και στήριζε την απόφαση του Δ.Σ. να ζητήσει την απομάκρυνση του δ/ντή Δ.Ε. Ευρυτανίας, για μια σειρά ενέργειες που συνιστούσαν διακριτική και αδιαφανή συμπεριφορά απέναντι στους συναδέλφους, θεωρεί ότι:
1.Πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη που στόχο έχει τη φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης κριτικής στις πράξεις της διοίκησης, καθώς και την παρακώλυση της συνδικαλιστικής δράσης.
2.Είναι η συνέχεια ενός αυταρχικού και αντιδημοκρατικού τρόπου άσκησης διοίκησης από τον συγκεκριμένο προϊστάμενο που θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του στηριζόμενος στο φόβο και τις απειλές.
3.Η δίωξη αυτή είναι απαράδεκτη, στρέφεται εναντίον όλων μας και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Όσο για τη διενέργεια ΕΔΕ στη  Δ/ντρια του ΓΕΛ Καρπενησίου, με το εντελώς σαθρό επιχείρημα ότι επέτρεψε την είσοδο του τηλεοπτικού καναλιού εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου χωρίς την άδεια του Δ/ντή ΔΕ, θεωρούμε ότι είναι ενέργεια που ξεπερνάει κάθε όριο στην πρακτική της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι απαράδεκτη, ανυπόστατη και αντιδημοκρατική και ζητούμε να σταματήσει άμεσα.
Θεωρούμε ότι η φυσική ηγεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να παρέμβουν άμεσα στο νομό και να αποκαταστήσουν την ομαλότητα απομακρύνοντας από τα καθήκοντά του τον Δ/ντή Κασκαμπά που με τις ενέργειές  του δυναμιτίζει το κλίμα και δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας. Κοντά στα τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ο αυταρχισμός και η ανικανότητα.                                                                        
Η Γενική Συνέλευση των Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευρυτανίας».
Κύριε Υπουργέ,
Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι ο  Δντής ΔΔΕ Ευρυτανίας κ. Κασκαμπάς, καταγγέλλεται ότι με σωρεία παρατυπιών και παραβιάσεων των αρμοδιοτήτων που του δίνει ο νόμος, έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, συνεχίζοντας την ίδια τακτική απειλών και πειθαρχικών διώξεων κατά συναδέλφων του.
Εκτός των πειθαρχικών διώξεων που έχει ασκήσει κατά καιρούς, εναντίον του Προέδρου, της Γ. Γραμματέως και των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης, επανέρχεται τώρα και με νέες πειθαρχικές διώξεις  σε άλλους εκπαιδευτικούς με προσχηματικούς λόγους, μόνο και μόνο για να τους τρομοκρατήσει επειδή δεν υποκύπτουν στις πιέσεις του.
Υποβαθμίζει τη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αποφεύγοντας να το συγκαλέσει εκτός κι αν αναγκάζεται, και συστηματικά, δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του στις οποίες ο ίδιος μειοψηφεί και εξακολουθεί να παρεμβαίνει αυθαίρετα στη λειτουργία των σχολείων.
Για παράδειγμα, παρόλο που υπήρχαν ομόφωνες προτάσεις από συλλόγους για την συγκρότηση Λυκειακών Επιτροπών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις τροποποίησε βγάζοντας από αυτές όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ και όσους δεν του ήταν αρεστοί, τοποθετώντας στη θέση τους άλλους εκπαιδευτικούς, που αδυνατούν μάλιστα να συμμετάσχουν για διάφορους λόγους.
Αγνοεί τις προτάσεις των σχολείων για τις επιτηρήσεις στα λιγοστά πλέον Εξεταστικά Κέντρα, με αποτέλεσμα οι ομάδες επιτηρητών να μην προέρχονται από το ίδιο σχολείο και οι περισσότεροι συνάδελφοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς δεν έχουν μεταφορικό μέσο.
Και τη στιγμή που το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, υπάρχει πόρισμα - καταπέλτης εναντίον του που κατατέθηκε στο ΥΠΑΙΘΠΑ, μετά την προκαταρκτική έρευνα που είχε  πραγματοποιηθεί  σε βάρος του από 12/12/2012 με εντολή ΥΠΑΙΘΠΑ.
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Για πόσο καιρό ακόμα θα σιωπάτε; Θα διαλύσετε τα σχολεία στο νομό και θα εμπλέξετε το εκπαιδευτικό προσωπικό σε πειθαρχικές και δικαστικές περιπέτειες κατασκευάζοντας ενόχους ή θα απομακρύνετε άμεσα τον Ανδρέα Κασκαμπά, ο οποίος κατηγορείται ως ξένο και επικίνδυνο σώμα για την εκπαιδευτική κοινότητα;
2. Στις 15/2/2013 με απόφασή σας (ΑΔΑ: ΒΕΥ89-ΙΡΙ)  συγκροτήθηκε το Β΄ τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στ. Ελλάδας, στο οποίο ο κ. Κασκαμπάς ορίστηκε αναπληρωματικός μέλος, την ώρα που το πόρισμα της προανακριτικής εξέτασης παραμένει άγνωστο.
Με ποιο σκεπτικό ορίστηκε ο κ. Κασκαμπάς μέλος πειθαρχικού συμβουλίου όταν εξακολουθούν να κατατίθενται εις βάρος του καταγγελίες και εξετάζεται το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους του;
Αίτηση κατάθεσης εγγράφων:
Παρακαλείσθε όπως καταθέσετε το Πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που εσείς ο ίδιος διατάξατε.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

2η ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Προς κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της εκπαιδευτικής κοινότητας στο νομό Ευρυτανίας λόγω της στάσης και των πρακτικών του Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης »
Επανερχόμαστε σε συνέχεια παλαιότερης αναπάντητη ερώτησης μας υπ. αριθμ. 3116 18/10/2012  σχετικά με την έκρυθμη και προβληματική κατάσταση στην εκπαιδευτική κοινότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ευρυτανίας λόγω της στάσης και των πρακτικών που ακολουθεί ο τοπικός  διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κατάσταση έχει γνωστοποιηθεί και απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα μέσω δημόσιων καταγγελιών και ανακοινώσεων φορέων και πολιτών (γονείς, ΕΛΜΕ Στερεάς Ελλάδας, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων κομμάτων).
Νέα κρούσματα παρατυπιών και αυθαίρετων πρακτικών προστίθενται συνεχώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τοπικής ΕΛΜΕ και καταγγελιών γονέων.
Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες οι πειθαρχικές διώξεις μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ συνεχίζονται, ενώ σε αυτές προστίθενται και άλλες προς άλλους εκπαιδευτικούς για προσχηματικούς λόγους.
Η λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου υποβαθμίζεται συστηματικά από το συγκεκριμένο Διευθυντή καθώς είτε δεν συγκαλεί συνεδριάσεις του οργάνου, είτε εφαρμόζει επιλεκτικά και αυθαίρετα τις αποφάσεις του οργάνου. Χαρακτηριστική η εμπλοκή στην κάλυψη θέσης  διευθυντή στο Γυμνάσιο Λ.Τ.  Κερασοχωρίου για την οποία είναι ενήμερη και η Περιφερειακή Δνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο.
Καταγγέλλονται επίσης ως αντι-εκπαιδευτικές και μη συνεργατικές οι παρεμβάσεις του στην εκπαιδευτική λειτουργία,  με χαρακτηριστική την τροποποίηση της σύστασης των Λυκειακών Εξεταστικών Επιτροπών , παρ’ όλες τις ομόφωνες προτάσεις των συλλόγων καθηγητών, με την  απομάκρυνση μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ και άλλων εκπαιδευτικών από αυτές.
Τέλος ενώ από τις 12/12/12 έχει κινηθεί διαδικασία ΕΔΕ με εντολή του Υπουργείου για παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του συγκεκριμένου Διευθυντή, της οποίας το πόρισμα εκκρεμεί,  στις 15/2/2013 με απόφαση επίσης του Υπουργείου (ΑΔΑ: ΒΕΥ89-ΙΡΙ)  συγκροτήθηκε το Β΄ τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στ. Ελλάδας και  ορίστηκε ο συγκεκριμένος υπάλληλος ως αναπληρωματικό μέλος
Επειδή :
•Συνεχίζονται οι συνδικαλιστικές διώξεις εις βάρος των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ
•Οι πειθαρχικές διώξεις ,που εκπορεύονται από υπηρεσιακό υπάλληλο για τον οποίο εκκρεμεί  έρευνα για το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, δημιουργούν ηθικό και υπηρεσιακό ζήτημα με σοβαρές προεκτάσεις στην λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας
•Το κλίμα συνεργασίας και ομαλής λειτουργίας στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ευρυτανίας έχει διαταραχθεί σε σοβαρό βαθμό
•Κοινό αίσθημα και αίτημα στην τοπική κοινωνία είναι ότι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες της Εκπαίδευσης θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν την ευθύνη εξομάλυνσης και δίκαιης αντιμετώπισης της κατάστασης, με γνώμονα την εξασφάλιση της ομαλής εκπαιδευτικής λειτουργίας, την προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος και την αποτροπή αυθαίρετων διοικητικών πρακτικών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1.Σε τι στάδιο βρίσκεται η Ε.Δ.Ε. που το Υπουργείο διέταξε στις 12/12/12; Ποιο το περιεχόμενο του πορίσματος της;
2.Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης σας να οριστεί ως αναπληρωματικό μέλος πειθαρχικού οργάνου ο συγκεκριμένος υπηρεσιακός υπάλληλος, εις βάρος του οποίου υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες και εξετάζεται το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους του;
3.Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και πότε, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να αντιμετωπιστούν τα εκπαιδευτικά ζητήματα σε κλίμα ειρηνικής συνεργασίας;
4.Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και πότε, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι συνδικαλιστικές διώξεις των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας και να προστατευτούν οι εκπαιδευτικοί από πιθανές αυθαίρετες πειθαρχικές διώξεις;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Κυριακάκης Βασίλης
Μαρία Τριανταφύλλου
Νίκος Μιχαλάκης
Γιώργος Βαρεμένος
Γιάννης Σταθάς