Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ No 2

Δεν πέρασε καιρός,ούτε ένας μήνας, από τότε που έγραψα σχετικό άρθρο στον Ευρυτανικό Παλμό, με τον παραπάνω τίτλο.Από τότε, μεσολάβησαν σημαντικά,κατά τη γνώμη μου γεγονότα που αφορούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο Νομό μας. Άλλαξαν το “τοπίο” και με οδήγησαν να εκφράσω και πάλι τη γνώμη μου.
Πρώτα από όλα, υπάρχουν υποψήφιοι και για την Περιφέρεια και για τους δύο Δήμους του Νομού μας. Δημοτικοί σύμβουλοι και Περιφερειακοί σύμβουλοι.Αλλοι με κομματική υποστήριξη και άλλοι ανεξάρτητοι που όμως προέρχονται από ένα συγκεκριμένο κυματικό χώρο. Καθένας, θα προσπαθήσει να δώσει ελπίδα για καλύτερες ημέρες στον ψηφοφόρο για να τον τιμήσει ο τελευταίος με την ψήφο του.
Ελπίδα, δίνεται με την μέχρι τώρα παρουσία του δηλαδή τα έργα και τις ημέρες στα προβλήματα, γενικά και καθημερινότητας, του Νομού. Αυτοί είναι οι γνωστοί από τα έργα τους υποψήφιοι.Είναι εκείνοι που υπηρέτησαν ,όπως υπηρέτησαν, το Νομό ή το Δήμο.Τους γνωρίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι του Νομού κυρίως από την καθημερινότητα που ζούσαν χειμώνα –καλοκαίρι μαζί τους. Τους γνωρίζουν και εκείνοι που έρχονται στο Νομό – ετεροδημότες-για λίγες ημέρες το χρόνο ή ακόμη μόνο και μόνο για να ψηφήσουν. ¨Όμως, αυτή η κατηγορία των ψηφοφόρων είναι εκείνη που δεν γνωρίζει από την «καλή» τα προβλήματα του Νομού, αλλά με την ψήφο τους διαμορφώνει, σε σημαντικό βαθμό το Α ή Β εκλογικό αποτέλεσμα. Οι υποψήφιοι αυτοί ίσως υπόσχονται έργα που θα γίνουν .Και το ερώτημα γιατί μέχρι τώρα δεν έγιναν;
Υπάρχουν και νέοι υποψήφιοι, που για πρώτη φορά θέτουν υποψηφιότητα, δεν έχουν έργο στο Νομό και καλούνται να πείσουν τους ψηφοφόρους με τις προτάσεις τους που καταθέτουν για το μέλλον. Μια πρώτη πρόταση τους θα ήταν, αυτή ισχύει και για τους γνωστούς, η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων που θα βάλουν «πλάτη» στη λύση των προβλημάτων. Οι νέοι πρέπει να αντέξουν στον αγώνα τους. Και θα αντέξουν αν είναι ειλικρινείς στις προθέσεις τους και δεν βλέπουν μια πιθανή επιτυχία ως σκαλοπάτι για την παραπέρα εξέλιξη και ανάδειξη.
Κάθε συνδυασμός, όπως θα παρουσιαστεί, με τη συμμετοχή των υποψηφίων φανερώνει την αλλαγή, πόσο είναι απαλλαγμένος από το παρελθόν και βλέπει μόνο το μέλλον. Μια απλή ανάγνωση από τον ψηφοφόρο δείχνει αν είναι αυτό που λέμε: όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι, ή ακόμη αν υπάρχει, ανανέωση. Ελπίζω, οι νέοι να είναι πράγματι νέοι και με φρέσκες ιδέες και νέα νοοτροπία που θα αγκαλιάζει όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Νομού. Με ανοιχτή πόρτα στους Δημότες και στη λύση των προβλημάτων. Θέτω λοιπόν ένα ερώτημα που η απάντηση του δίνεται από τους εκλογικούς καταλόγους.
Σε κάποιο για παράδειγμα εκλογικό τμήμα, που υπάρχουν σήμερα εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 100 ψηφοφόροι οι μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό είναι λιγότεροι από Δέκα. Και το ερώτημα πως είναι δυνατόν οι 90 που έρχονται να ψηφίσουν να γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι λίγοι όλο το χρόνο και να μπορούν να κρίνουν ποιος υποψήφιος έχει απτές αποδείξεις ότι θα τα λύσει ή θα δημιουργήσει καλύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον έτσι που στις επόμενες εκλογές οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι περισσότεροι.; Ο κάθε ψηφοφόρος σήμερα ψηφίζει, με βάση δικά του προσωπικά κριτήρια. Πριν λίγα χρόνια στο παραπάνω εκλογικό τμήμα οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν περισσότεροι. Και αν, ως δείκτης παρθεί ο αριθμός των μονίμων κατοίκων, αυτό δείχνει ότι τόσα χρόνια δεν έγινε κάτι σημαντικό στο Νομό π.χ. επένδυση που θα αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους (Δάση, Γεωργία, Κτηνοτροφία) έτσι που να αναστραφεί το κλίμα και κάποιοι να γυρίσουν από την πόλη στο χωριό.
Πριν λίγες μέρες στην Ελασσόνα (στη Θεσσαλία) έγινε Γιορτή της φέτας. Κτηνοτροφία έχει η περιοχή και οι κάτοικοι της το βροντοφωνάζουν με ανάλογες γιορτές. Μια τέτοια γιορτή δεν θα μπορούσε να γίνει και στην Ευρυτανία; Στο τόπο μας υπάρχει αναπτυγμένη η μελισσοκομία όμως δεν γίνεται καμία προώθηση ,έστω και με γιορτή. Γίνεται γιορτή Κάστανου στα Σέλιτζα - Καστανούλα Ψιανών και στην Αγία Τριάδα.Είναι μια γιορτή που προβάλει και προωθεί τα τοπικά προϊόντα.
Διάβασα στον τοπικό τύπο, ότι υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Καρπενησίου συναντήθηκε με τους Κτηνοτρόφους. Σωστή κίνηση, ελπίζω να βρει μιμητές.
Κατά τα άλλα , μετά την ανατάραξη που έγινε στο Δήμο Αγράφων από την αποχώρηση υποψηφίου Δημάρχου και πρώην Βουλευτή του Νομού μας και τον προβληματισμό που δημιουργήθηκε σε πολλούς ψηφοφόρους που ανήκουν κυρίως στο χώρο της ΝΔ , συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στο Νομό και ο δρόμος προς την κάλπη.