Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση Σερετάκη για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καρπενησίου Έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα η απάντηση του Προέδρου του Δ.Σ.

Να αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα υπ’ αριθμόν 8 «Εισήγηση από την εκτελεστική επιτροπή για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος έτους 2011», ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Χρήστο Ντέκα, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Σύμφωνα με την επιστολή που σας παραθέτουμε στην συνέχεια, ο Νίκος Σερετάκης, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα η εισήγηση του οποίου, κοινοποιήθηκε μόλις χθες όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. «Δυστυχώς, συνεχίζει στην επιστολή του, ο κ. Σερετάκης, «τείνει να γίνει πρακτική της δημοτικής αρχής το να δίνονται οι εισηγήσεις τελευταία στιγμή και να δυσκολεύεται η ουσιαστική τοποθέτησή μας». Επίσης ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην επιστολή του ακόμη αναφέρει ότι, κατά τη γνώμη του υπάρχει πρόβλημα νόμιμης πρόσκλησης, και νομιμότητας της όποιας απόφασης πάρει το ΔΣ, ξεκαθαρίζοντας ότι «εν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν ένα διακοσμητικό ρόλο στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε να απεμπολήσουν ωα παράταξη στο Δ.Σ. τα όποια περιθώρια ελέγχου που αφήνει ο σημερινός αντιλαϊκών προδιαγραφών κρατικός θεσμός της τοπικής διοίκησης». Κλείνοντας τονίζει ότι σε περίπτωση που μπει σε συζήτηση το εν λόγω θέμα επιφυλάσσεται του δικαιώματός μας να προσβάλλουμε την νομιμότητα της όποιας απόφασης».

Απαντώντας στην επιστολή - παρέμβαση του κ. Σερετάκη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Καρπενησίου, αναφέρει ότι από την πλευρά του Δήμου έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα όσον αφορά την διαβούλευση και ότι στην σημερινή συνεδρίαση του οργάνου, που θα συζητηθεί το τεχνικό πρόγραμμα, οι εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν επισταμένως το τεχνικό πρόγραμμα και να εκφράσουν τις προτάσεις τους επ’ αυτού»



ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ


ΣΕΡΕΤΑΚΗ – ΝΤΕΚΑ


Προς: κ. Μπακογιάννη Κων/νο,

Δήμαρχο

Κοιν: κ. Ντέκα Χρήστο, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενήσι


Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Με την παρούσα ζητάμε να αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Μάρτης το θέμα υπ’ αριθμόν 8 «Εισήγηση από την εκτελεστική επιτροπή για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος έτους 2011».

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα η εισήγηση του οποίου μας κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα. Δυστυχώς τείνει να γίνει πρακτική της δημοτικής αρχής το να δίνονται οι εισηγήσεις τελευταία στιγμή και να δυσκολεύεται η ουσιαστική τοποθέτησή μας.

Επιπλέον επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 76 παράγραφος 3 του ν 3052/2010, του νόμου του «Καλλικράτη» τον οποίο επικαλείστε και στηρίζετε εσείς και οι πολιτικές δυνάμεις που σας υποστήριξαν, είστε υποχρεωμένοι να προσκαλείτε στην «Επιτροπή Διαβούλευσης» που γνωμοδοτεί επί του τεχνικού προγράμματος, τους επικεφαλείς των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ. Και μάλιστα η πρόσκληση να αποστέλλεται 7 μέρες πριν τη συνεδρίαση και να συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων.

Καμία πρόσκληση δε λάβαμε για την παραπάνω επιτροπή και βεβαίως καμία εισήγηση στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Κατά τη γνώμη μας υπάρχει πρόβλημα νόμιμης πρόσκλησης, και νομιμότητας –την οποία σας αρέσει να επικαλείστε-της όποιας απόφασης πάρει το ΔΣ. Σημειώνουμε ότι δεν έχουμε πάρει πρόσκληση και εισήγηση ούτε για την συζήτηση επί του σχεδίου προϋπολογισμού στην επιτροπή διαβούλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε ένα διακοσμητικό ρόλο στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε να απεμπολήσουμε τα όποια περιθώρια ελέγχου που μας αφήνει ο σημερινός αντιλαϊκών προδιαγραφών κρατικός θεσμός της τοπικής διοίκησης.

Σε περίπτωση που επιμείνετε να μπει σε συζήτηση το εν λόγω θέμα επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να προσβάλλουμε την νομιμότητα της όποιας απόφασης.



Νίκος Σερετάκης



Απάντηση προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου κ. Χρήστου Ντέκα σε επιστολή του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκου Σερετάκη, σχετικά με την επιτροπή διαβούλευσης.


Αγαπητέ κύριε Σερετάκη,

Σε απάντηση της από 22/3/2011 επιστολής σας, σχετικά με την Επιτροπή Διαβούλευσης και την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του νόμου 3852/2010, στην Επιτροπή Διαβούλευσης καλούνται υποχρεωτικά τα μέλη αυτής και κατά περίπτωση οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η λογική άλλωστε της Επιτροπής Διαβούλευσης είναι να αποτελεί βήμα για την κοινωνία των πολιτών και όχι πεδίο πολιτικών εντυπωσιασμών.

Ακόμη, σχετικά με την ημερομηνία αποστολής της πρόσκλησης, έχει τηρηθεί το επταήμερο, μιας και η πρόσκληση για την Επιτροπή Διαβούλευσης έχει αποσταλεί την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 και με αριθμό πρωτοκόλλου 3800.


Δεδομένου ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν επισταμένως το τεχνικό πρόγραμμα και να εκφράσουν τις προτάσεις τους επ’ αυτού.

Τέλος, ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Καρπενησίου καλείται να ανταποκριθεί άμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό ζητημάτων σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Η τεχνική ομάδα της νέας Δημοτικής αρχής κατέβαλε σημαντική προσπάθεια προκειμένου να καταρτίσει εγκαίρως ένα άρτιο τεχνικό πρόγραμμα που καλύπτει και τους έξι πρώην Δήμους και λαμβάνει υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 
Με εκτίμηση,



Χρήστος Ντέκας

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου