Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Γράφει ο Καθηγητής Θανάσης Γιαννακόπουλος

Στην ημερήσια εφημερίδα “Ελευθερία της Λάρισας”, την 15η Μαρτίου δημοσιεύτηκε  ότι υπογράφηκε απόφαση , από τη ΓΓ Π. Γερακούδη, ένταξης στο ΕΣΠΑ του κάστρου της Βελίκας (ΦΩΤΟ). Για πληροφόρηση, το κάστρο αυτό ανήκει στο Δήμο Αγιάς και χρονολογείται στην παλιοχριστιανική περίοδο  6ος -7ος μ.χ .
Ο Δήμος Καρπενησίου στην περιοχή του πρώην Δήμου Δομνίστας όπως ονομάσθη ο Δήμος Ευρυτάνων έχει κάστρο που  η φωτογραφία του φαίνεται στο εξώφυλλο των πρακτικών  του συνεδρίου “Ιστορία και Πολιτισμός της περιοχής του Δήμου Δομνίστας” που πραγματοποιήθηκε από 23-25/ 7 το 2010.

Για το αρχαίο αυτό φρούριο, το “Χτίσμα” όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι κάτοικοι-των Ψιανών- έγινε παρέμβαση από τον  καθηγητή κ Κώστα Πρασσά στο παραπάνω συνέδριο και γράφτηκαν πολλά στους “Χωριάτικους Αντίλαλους” από τους Γιάννη Βράχα, Χρ. Γιαννακόπουλο και άλλους .Επίσης αναφέρεται και στη “Μελέτη για την αξιοποίηση του φαραγγιού Πανταβρέχει” που  έγινε πριν λίγα χρόνια. Ο κ. Πρασσάς αναφέρει τα ιστορικά της περιοχής και στη περιγραφή του κάστρου τα παρακάτω:
Το τείχος που σώζεται είναι κτισμένο με ογκόλιθους που έχουν κανονικό σχήμα και είναι καλά προσαρμοσμένοι μεταξύ τους. Με την κατασκευή και εικόνα  που σήμερα το φρούριο δίνει την εντύπωση  φρουρίου  μυκηναϊκής εποχής ή και παλαιότερης  -πελασγικής, σελ 374 -376 των πρακτικών .
Και παλαιότερα ο Ιατρίδης για το φρούριο αυτό γράφει:.  Εις δε τον δήμον των Ευρυτάνων, άνωθεν του χωρίου Ψιανά, απέχοντος της Οιχαλίας περίπου πέντε ώρας μεσημβρινώς, επί τινός επιμήκους ράχεως κειμένης ανατολικομεσημβρινώς, σώζεται σειρά μεγάλων τετραγώνων λίθων αρχαίου φρουρίου. Καλείται δε η ράχις αυτή Αγία Παρασκευή · επειδή κάτωθεν αυτής προς μεσημβρίαν ευρίσκεται μικρός ναός τις, και η μορφή αυτής επί πέτρας εγγεγλυμμένη, εργασία των παλαιοτέρων χρόνων του Χριστιανισμού. Ωσαύτης και εις το χωρίον Ρώσκα του αυτού δήμου ευρέθησαν πολλοί τάφοι αρχαίοι εις την λεγομένην θέσιν Παλαιάμπελα· εις ένα δε εξ αυτών ευρέθη και μία σπάθη αρχαία κατά το 1823 · αλλ’ ο εύρων αυτήν χωρικός, μη γνωρίζων την αξίαν του ευρήματος μετέβαλε αυτήν (ως ο ίδιος λέγει) εις δρέπανον διά του χαλκέτη. Ευρίσκονται προσέτι κατά καιρούς και νομίσματα φέρονται επιγραφήν ΑΙΤΩΛΩΝ. Εν Αθήναις, τη 23 Αυγούστου 1838.  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΙΑΤΡΙΔΗΣ.
Χωρίς να διεκδικώ τον όποιο τίτλο, μήπως είναι καιρός η νέα Δημοτική Αρχή, να αρχίσει από τις “ρίζες” του Δήμου; Είναι νομίζω, εποχή στο ΕΣΠΑ  ή παρόμοιο πρόγραμμα να ενταχθούν   κάποια από τα φρούρια , χτίσματα ή κάστρα του τόπου μας. Εκτός από τον Τουρισμό του χειμώνα ίσως είναι καιρός να αναπτυχθεί και κάποιος άλλος που ποιος ξέρει  μπορεί να είναι προσοδοφόρος .Η δική μου πρόταση προς το Δήμο είναι να ασχοληθεί με το χτίσμα των Ψιανών και τα άλλα αρχαιολογικά σημεία του Δήμου, αφού τα χαρτογραφήσει    με σειρά προτεραιότητας  και να γίνουν παρεμβάσεις μετά την ένταξη τους σε κάποιο πρόγραμμα,  με κατασκευή μονοπατιών, τοποθέτηση πινακίδων κτλ.