Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Αβρααμ(π)ιαία η φιλοξενία των κατοίκων του χωριού στο πανηγύρι των Αγ. Αναργύρων Πανώριο αγραφιώτικο γιορτάσι στα Επινιανά

Με λαμπρότητα και ελληνορθόδοξη λεβεντιά έγινε το περασμένο Σάββατο 2 Ιουλίου 2011, το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στα Επινιανά των Αγράφων.  
Το πανώριο αυτό Αγραφιώτικο γιορτάσι, όπως εξελίσσετε τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία, που ετέλεσε ο παπα - Σωτήρης από τα Άγραφα, στο νεόδμητο και περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων, που δεσπόζει στην περιοχή και αγναντεύει με καμάρι, τα Επιανιανά στα ζερβά του και τα ξακουστά Άγραφα μπροστά του. Βασικοί κτήτορες του Ναού, είναι το ζεύγος Γεώργιος και Παναγιώτα Αβράμπου, οι οποίοι πριν 10 περίπου χρόνια, με την βοήθεια και των συγχωριανών τους, ευτύχησαν να υλοποιήσουν ένα μεγάλο τους όνειρο, που ήταν η ανέγερση μιας εκκλησίας στην μνήμη των Αγίων Αναργύρων, στο σημείο αυτό όπου παλιότερα είχαν βρεθεί, απομεινάρια παλιού Ναού αλλά και πολλά ανθρώπινα οστά.
Η εκκλησία ξεκίνησε το 2001 και τα θυρανοίξια ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος το 2006. Έκτοτε, κάθε χρόνο στην γιορτή των Αγίων, στον χώρο αυτό γίνεται ημερήσιο πανηγύρι, ένα από τα καλύτερα στην Ευρυτανία.
Φέτος η γιορτή πήγε μια μέρα πίσω. Το πανηγύρι για ευνόητους λόγους έγινε το Σάββατο 2 Ιουλίου και όλα με την χάρη των Αγίων κύλησαν υπέροχα.
Κατά την διάρκεια της Θέιας Λειτουργίας η εκκλησία ήταν κατάμεστη και ακόμη και το προαύλιο ασφυκτιούσε από ανθρώπους  όλων των ηλικιών. Με το πέρας αυτής, άπαντες κάθισαν στα τραπέζια που είχαν στρωθεί για να τιμήσουν αυτά που  οι  διοργανωτές, πρόσχαρα, είχαν ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια.
Μετά τον καφέ, τα ντόπια ψητά, συνοδευόμενα από τις λαχταριστές αγραφιώτικες πίτες  άρχισαν να σερβίρονται σε όλα τα τραπέζια. Το φαγοπότι του καλού καιρού και όλος ο κόσμος χαμογελαστός απολάμβανε και χαιρόταν το όμορφο αυτό πανηγύρι. Το σέρβις υπό τις οδηγίες του μετρ του είδους Κώστα Μάκκα ήταν άψογο. Το σερβίρισμα από τα αεικίνητα Μακκόπουλα εκπληκτικό. Τόσο η Βιβή, κόρη του Λάμπρου Μάκκα όσο και η Αλεξάνδρα με τον Παναγιώτη Μάκκα, έδωσαν μαθήματα παροχής υψηλών υπηρεσιών σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Πάντα όμως, μετά την βρώση και την πόση, στα πανηγύρια αυτά, ακολουθεί ο χορός. Ο μαέστρος Γιάννης Μάκκας, ο μεγάλος αυτός ερμηνευτής και ίσως ο πιο λαοφιλής παραδοσιακός μουσικός του τόπου μας, που δικαιολογημένα φέρει τον τίτλο του “Πατριάρχη” της δημοτικής μας μουσικής, φρόντισε και φέτος στο πανηγύρι αυτό να υπάρχει ορχήστρα υπέροχη, με διαλεγμένους έναν – έναν τους μουσικούς του συγκροτήματος.  Στο κλαρίνο ο Παύλος Τουφεκούλας και δίπλα του ο πολλά υποσχόμενος γιός του Γιώργος, πήγαν στα Επινιανά έχοντας τα «πολυβόλα» τους έτοιμα για μεγάλες «παταριές», κάτι που έγινε πράξη αργότερα που άναψε το κέφι.
Το γλέντι ξεκίνησε και στο χορό μετά από πρόσκληση του πρώην Πολιτευτή του Νομού μας και γνωστού Δικηγόρου Λάμπρου Μάκκα, που είναι μισός Επινιανίτης καθότι από κει κατάγεται η μητέρα του, η αείμνηστη κυρά – Παρασκευή Αβράμπου - Μάκκα, βρέθηκαν οι επίσημοι και ακολούθησαν οι χωριανοί.  Κάποια στιγμή στο χορό βρέθηκε και ο παπάς της παρέας, επιστήθιος φίλος του Λάμπρου Μάκκα, χορεύοντας αυτός βαριά τον «Ήλιο» και η παπαδιά του,  το «Σελήμπεη». 
Εκεί στ΄ αλώνι το φαρδύ
τρανός χορός που έγινε 
Όταν το γλέντι άναψε για τα καλά, οι χορευτάδες κατέβηκαν κάτω από το προαύλιο της εκκλησίας, όπου βρίσκεται το παλιό αλώνι και κει «σ' αυτό το αλώνι το φαρδύ, τρανός χορός που έγινε, χορός για τους λεβέντες».
Ο Λάμπρος Μάκκας πιο μπροστά «σέρνοντας» το γιορτάσι
και πίσω του οι Πιγγιανοί, χορεύοντας μαζί του,
έδωσαν σώμα και ψυχή στο ξεχασμένο αλώνι,
που έδειχνε καμαρωτό και τρισευτυχισμένο,
βλέποντας τόσους χωριανούς γύρω απ΄ τον στιχερό του»  

Το κέφι δεν έλεγε να κοπάσει και στο αλώνι κατέβηκε και άλλη παρέα για χορό και έτσι το ωραίο αυτό αγραφιώτικο γιορτάσι, αγνάντια των Επινιανών και της Παναγιάς της Στάνας, μετατράπηκε σε έναν ατέλειωτο αίνο ευχαριστίας προς τον Δημιουργό, αίνο, εν τυμπάνω και χορώ εν χορδαίς και οργάνω, όπως λέει και ο υμνωδός.
Όταν, όλοι σχεδόν, έκαναν το «κύκλο» τους, είτε στ΄ αλώνι, είτε στην αυλή και χόρτασαν χορό, ο Λάμπρος Μάκκας, με μια κίνηση ΜΑΤ, έδειξε ότι με ότι καταπιάνεται, τα καταφέρνει πάντα τέλεια. Για να κλείσει λοιπόν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το πανηγύρι, πήρε στα χέρια του, το μεγάλο ταψί με τον μπακλαβά, που ετοίμασε την προηγούμενη μέρα η θειά του η κυρά Αβράμπου, το έφερε στο χορό και αφού το «ευλόγησε» το μοίρασε στους παρευρισκόμενους, έτσι ώστε να φύγουν όλοι από τα ιστορικά Επινιανά των Αγράφων, με τις πιο γλυκές αναμνήσεις.
Όσον αφορά την παρουσία επισήμων στο πανηγύρι, παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγράφων Δημήτρης Τάτσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ταξιάρχης Σκλαπάνης, που έριξε και τον χορό του, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων Θύμιος Μιχόπουλος καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Βίνιανης Νίκος Γεωργίου.
Βέβαια εκεί ήταν και πολλοί γνωστοί Επινιανίτες, όπως ο Γ. Αβράμπος, ο Λευτέρης Αβράμπος, γνωστότερος ως «ΕΥΖΩΝΑΣ», ο γνωστός επιχειρηματίας από την Γρανίτσα Κώστας Μηλιάς με την σύζυγο του και άλλοι.
Το σημαντικότερο όμως, είναι το γεγονός ότι το αγραφιώτικο αυτό γιορτάσι έγινε πλέον θεσμός καθότι φέτος για 6η συνεχή χρονιά, γίνεται με τόσο μεγάλη επιτυχία το πανηγύρι αυτό εις μνήμη των Αγίων Αναργύρων,
Να ευχηθούμε, τόσο στον ακούραστο Λάμπρο Μάκκα, που είναι η ψυχή αυτής της γιορτής, όσο και στους μεγάλους ευεργέτες και κτήτορες της πανέμορφης εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, Γεώργιο και Αβράμπο, το πανηγύρι αυτό, είτε γίνεται ανήμερα της εορτής είτε άλλη μέρα να κρατήσει για πολλά χρόνια έτσι και η κυριολεκτικά Αβραμ(π)ιαία φιλοξενία που επιφυλάσσεται στους επισκέπτες – προσκυνητές, να έχει ανάλογη συνέχεια.