Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφίστηκε από την Βουλή η τροπολογία για Γ.Π.Σ. Καρπενησίου

Ψηφίστηκε στις (13-9-2011) από την Ολομέλεια της Βουλής η υπουργική τροπολογία που δίνει την δυνατότητα τροποποίησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων πριν παρέλθει πενταετία από την έγκρισή τους. Ειδικότερα στο νομοσχέδιο για την «Περιβαλλοντική Αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνεται τροπολογία που δίνει την δυνατότητα έγκρισης τμήματος ή τμημάτων εγκεκριμένου Γ.Π.Σ.
εφόσον έχει κινηθεί διαδικασία αναθεώρησης ή τροποποίησης και συντρέχουν οικιστικές ανάγκες ή ανάγκες για παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες για την τόνωση της οικονομίας, της ανάπτυξης και της ανεργίας. Ως βασική προϋπόθεση είναι η συμβατότητα με τον υπερκείμενο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Η ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση αφορά μεταξύ άλλων περιοχών της χώρας και το Γ.Π.Σ. του Καρπενησίου, η έγκριση του οποίου απασχόλησε πολύ το τελευταίο διάστημα τόσο τους πολίτες όσο και τις αρχές.

Στην συνάντηση που είχε χθες 12-9-2011 ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου συζήτησε εκτενώς το ζήτημα αναφερόμενος και στην πρόσφατη αίτηση του Δήμου Καρπενησίου για την ακύρωση του Γ.Π.Σ. και διαπίστωσε την θετική στάση του Υπουργού σε κάθε περίπτωση που άπτεται της τροπολογίας και δεν υπερβαίνει τα όρια που τίθενται από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε έρθει στη Βουλή με την υπ' αριθ. 7052/21-7-11 Αναφορά του Βουλευτή που απευθυνόταν προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών κ.κ. Γιώργο Παπακωσταντίνου και Χάρη Καστανίδη, και αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάθεση της τροπολογίας.