Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Και πάλι στην αναμονή το ΠΑΣΟΚ – Νέο Πολιτικό Συμβούλιο στις 4 Ιανουαρίου!

Παιχνίδι με τα νεύρα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και των «μνηστήρων» για τη θέση του προέδρου στο κόμμα μοιάζει να παίζει ο Γ. Παπανδρέου. Η προχθεσινή πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, διήρκεσε σχεδόν 12 ώρες (ξεκίνησε στις 16.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4.00 τα ξημερώματα).
Ωστόσο, το μόνο ουσιαστικό που προέκυψε είναι ότι… θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου και πως τότε είναι που ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλλει τις προτάσεις του και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τις εσωκομματικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένα, αυτό στο οποίο κατέληξε το διευρυμένο όργανο είναι ότι αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά αρχίζουν διαδικασίες εκτεταμένου εσωκομματικού διαλόγου, αλλά όχι απαραιτήτως και οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας. Αυτές, αν προκύψουν, θα έρθουν ως αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων διαδικασιών, οι οποίες θα αρχίσουν στις 4 Ιανουαρίου, με τη νέα σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Τι γίνεται από εδώ και στο εξής
Κατ' αρχήν θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 4 Ιανουαρίου, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύθηκε να παρουσιάσει πλήρη εισήγηση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και θα ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.
Το Πολιτικό Συμβούλιο με τη σειρά του, θα λάβει απόφαση για να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, κατά το οποίο η σύγκληση τακτικού Συνεδρίου, σε χρόνο που θα αποφασιστεί από το ίδιο το όργανο. Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει προηγηθεί ευρύς διάλογος και εκλογή νέων οργάνων σε όλες τις βαθμίδες του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και αλλαγή καταστατικού.
Σημειώνεται ότι όλες οι διαδικασίες θα κινηθούν στο πλαίσιο του ισχύοντος Καταστατικού, το οποίο προβλέπει εκλογή προέδρου από τη βάση (μέλη και φίλους) του κινήματος, ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Αναπάντητα ερωτήματα
Όλα αυτά, αφήνουν και πάλι αναπάντητο το ερώτημα με ποιον πρόεδρο θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και αν η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, εφόσον αποφασιστεί, θα γίνει πριν τις εθνικές εκλογές ή μετά από αυτές.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, έκανε λόγο για γρήγορες διαδικασίες που να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατό ο ίδιος να διαπραγματεύεται, ως υπουργός Οικονομικών το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση και ταυτόχρονα να μετέχει σε εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες, ενδεχομένως, να περιλαμβάνουν και εκλογή νέας ηγεσίας.
Εκτίμησε ακόμη ότι για να ολοκληρωθούν όλες οι διαπραγματεύσεις, θα χρειαστεί ένα τετράμηνο (ενδεχομένως και κάτι περισσότερο, κατά τον κ. Μπεγλίτη) και ανέφερε ότι δεν βλέπει ότι μπορούν να γίνουν εκλογές πριν το τέλος Απριλίου (29 Απριλίου, κατά την εκτίμηση του Πέτρου Ευθυμίου).
Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θεωρεί ρεαλιστική την πρόταση για ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και πρότεινε να γίνει δεκτό το δεύτερο σκέλος του διλήμματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να υποβάλει την πρότασή του, στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, απέφευγε να μιλήσει για θέμα εκλογής νέου προέδρου και αναφέρθηκε μόνο σε «ενδεχόμενη εκλογή», κάτι, όμως, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα όσων προηγηθούν.
Κατά τον κ. Μπεγλίτη, σε περίπτωση, πάντως, που το Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίσει να κινηθούν διαδικασίες για την ηγεσία του Κινήματος, όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, «θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τους υπουργούς που θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι», είπε ο κ. Μπεγλίτης.
Πολλοί ερμηνεύουν τη φράση αυτή, ως ανοιχτό ενδεχόμενο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που θα είναι υποψήφιοι.
Ο κ. Μπεγλίτης, ανέφερε ακόμη ότι στη συνεδρίαση έγινε ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και μίλησαν όλοι οι παρόντες, οι οποίοι εξέφρασαν την κοινή τους αγωνία για την πορεία και την προοπτική της χώρας, της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και του Κινήματος. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η υποστήριξή της, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και υπολογισμό του πολιτικού κόστους είναι εθνική ευθύνη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είπε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες επελέγη να κινηθούν,  στη βάση τεσσάρων προτεραιοτήτων:
α. Η χώρα, το μέλλον και η προοπτική της, η υπέρβαση της κρίσης και η έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης και ευημερίας.
β. Η κυβέρνηση (Παπαδήμου) την οποία το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο.
γ. Η παράταξη και το κόμμα. Η ανάγκη ανασυγκρότησης του Κινήματος, η διαμόρφωση ενός νέου προγραμματικού πλαισίου, ο απολογισμός και η αξιολόγηση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και η νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.
δ. Η ηγεσία. Οι όποιες διαδικασίες, αν κινηθούν, θα κινηθούν εφόσον έχουν προηγηθεί οι τρεις πρώτες προϋποθέσεις.