Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η Ευρυτάνισσα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ράνια Μπουμπουρή στον Ευρυτανικό Παλμό

Γράφει η Βάσω Φεγγούλη

Δύο ακόμα παιδικά βιβλία της Ευρυτάνισσας συγγραφέως κυκλοφόρησαν φέτος από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Μεγάλες  εκδηλώσεις στο βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στο Χαλάνδρι τον περασμένο μήνα και στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στις αρχές Μαΐου για τη συγγραφέα και τα βιβλία της. «Οφείλω πολλά στους γονείς και στους δασκάλους μου» μας δήλωσε η συγγραφέας.


Η Ράνια Μπουμπουρή γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι. Πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια στον Ξηριά, μεγαλώνοντας με τέσσερις αδελφές σ’ ένα σπιτικό πλημμυρισμένο από αγάπη. (Η μια αδερφή της, η Κωνσταντίνα Μπουμπουρή, ζει σήμερα στο Καρπενήσι, η Μαίρη και η Δώρα ζουν επίσης στην Αθήνα και η Νίκη στη Γερμανία.) 
Ο πατέρας της, Γιώργος (έφυγε από τη ζωή το 1999 σε ηλικία 49 χρόνων) είχε γεννηθεί στον ιστορικό Μάραθο, διατηρούσε δε καφενείο στην πλατεία του Καρπενησίου και γι’ αυτό έλειπε πολλές ώρες απ’ το σπίτι, η παρουσία του όμως στην ψυχή των παιδιών του ήταν πάντα εξίσου ισχυρή με την επιρροή του. Μανιώδης αναγνώστης ο ίδιος, φρόντιζε ώστε απ’ το σπίτι να μη λείψουν ποτέ οι εγκυκλοπαίδειες και τα βιβλία. Όταν οι γονείς οι ίδιοι εκτιμούν το βιβλίο, όπως ήταν η περίπτωση του Γιώργου και της Αρετής, δίνουν το καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά.
Κι ύστερα, έρχεται να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία τους το σχολείο. Εκείνα τα χρόνια στον Ξηριά, η Ράνια ευτύχησε να έχει δάσκαλο τον Γιάννη Σταθόπουλο επί τέσσερα χρόνια. Πέρα από το σχολικό πρόγραμμα, ο δάσκαλος αυτός δίδαξε στα παιδιά Αριστοφάνη δημιουργώντας τη θεατρική ομάδα του σχολείου, τους έδωσε την ευκαιρία ν’ αποκτήσουν εμπειρίες πρωτόγνωρες μέσ’ από την επαφή τους με το αρχαίο θέατρο και μέσ’ από τη συμμετοχή τους στην πλούσια αυτή πολιτιστική δραστηριότητα, που περιλάμβανε και παραστάσεις σε ευρύ κοινό εκτός Καρπενησίου.
Η Ράνια είχε δείξει από νωρίς την έφεσή της στο γραπτό λόγο. Σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης με θέμα τα δάση, η μαθήτρια της έκτης δημοτικού πήρε την πρωτοβουλία να μη γράψει έκθεση, αλλά ποίημα. Κι ο δάσκαλος, εκτιμώντας την έμπνευση του παιδιού, έστειλε το ποίημα στο διαγωνισμό με αποτέλεσμα να έρθει το πρώτο βραβείο στη μαθήτριά του και στο σχολείο του.
Τη σκυτάλη στην παιδεία της μαθήτριας πήραν άξιοι καθηγητές του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου – η κυρία Δαλακώστα, η κυρία Μπακογεώργου, η κυρία Χριστοφόρου, κ.ά.
Στα γυμνασιακά της χρόνια, η συγγραφέας μάς δήλωσε ότι το βιβλίο  «Χαμογέλα, ρε... τι σου ζητάνε;» του Χρόνη Μίσσιου την επηρέασε βαθιά. Από άποψη υπόθεσης, ήταν για την έφηβη τότε Ράνια το πρώτο βιβλίο που ξέφευγε τελείως από τα παιδικά αναγνώσματα, ένα γερό χαστούκι για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Από άποψη γραφής, άλλο ένα χαστούκι: λόγος άμεσος χωρίς περιττά στοιχεία, ύφος σκληρό και σε ορισμένα σημεία αδυσώπητο
 Στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις το 1992, η Ράνια πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η τετραετής φοίτηση την έφερε σ’ επαφή με πολλά γνωστικά αντικείμενα, από Ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης και της Μέσης Ανατολής μέχρι Μικροοικονομία και Μακροοικονομία, και από Συνταγματικό Δίκαιο μέχρι Εφαρμογές Πληροφορικής. Εκεί όπου αρίστευσε όμως ήταν στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας, με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα.
Σύντομα μετά την αποφοίτησή της, στράφηκε επαγγελματικά στο χώρο του βιβλίου: είναι επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση έργων σπουδαίων συγγραφέων, όπως είναι η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Οκτάβιο Πας, ο Σαλμάν Ρούσντι, ο Μάρτιν Έιμις, ο Στίβεν Κινγκ, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, κ.ά. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά σημαντικούς συγγραφείς της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, όπως είναι η Τζάκλιν Ουίλσον, ο Άβι, ο Τέρενς Μπλάκερ, η Μπλου Μπάλιετ, η Γκίτι Ντανεσβάρι, κ.ά.
Τα βιβλία που έχει γράψει η ίδια απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, ενώ ετοιμάζει βιβλία και για μεγαλύτερα παιδιά. Στη θεματολογία της μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί σε παιδικά προβλήματα
της καθημερινής ζωής: εξάρτηση από πιπίλα, εκπαίδευση στο γιογιό, ιδιοτροπία στο φαγητό, προσκόλληση σε κάποιο αντικείμενο (κούκλα), ανασφάλεια στον νυχτερινό ύπνο, αμηχανία του παιδιού λόγω του ότι φοράει γυαλιά, κ.λπ. 
Το περιβάλλον στα βιβλία της συγγραφέως είναι απόλυτα επηρεασμένο από την παιδική της ηλικία στο Καρπενήσι: φύση, βουνά, ποτάμια, άνθρωποι απλοί κι ανεπιτήδευτοι. Μάλιστα, η ιστορία του βιβλίου «Στο γιογιό με τη γιαγιά» εκτυλίσσεται στο Καρπενήσι και η γιαγιά ονομάζεται Αρετή.
Η Ράνια Μπουμπουρή είναι λάτρης της παιδικής λογοτεχνίας, μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People) και της SCBWI (Society of Children’s Book Writers and Illustrators). Αγαπά να διευρύνει τους πνευματικούς της ορίζοντες διαβάζοντας και ταξιδεύοντας. Απολαμβάνει να διευρύνει τους ψυχικούς της ορίζοντες παίζοντας και συζητώντας με τα παιδιά της – και με όλα τα παιδιά. Ο σύζυγός της είναι χημικός μηχανικός με καταγωγή από τις Σέρρες. Έχουν δύο κόρες και ζουν στην Αθήνα.
(Ο αιδεσιμολογιότατος π. Ευάγγελος Φεγγούλης ευλόγησε τον γάμο της που τελέστηκε στην ιστορική Εκκλησία του Σωτήρα στη Ανατολική Φραγκίστα το έτος 2003. Όταν ο ιερέας ρώτησε τη Ράνια και τον Στέργιο για ποιο λόγο επέλεξαν το συγκεκριμένο εκκλησάκι, η απάντησή τους ήταν –όπως θυμάται ο ιερέας– ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάπου αλλού, εκτός από την Ευρυτανία! Ευτυχώς και η οικογένεια του άντρα της –από τις Σέρρες– εκτίμησε το μοναδικό φυσικό κάλλος και δεν υπήρξε πρόταση για άλλο μέρος. Όσο για τη Φραγκίστα, ήταν περίπου αυτό που ονειρεύονταν. Το εκατοντάδων ετών εκκλησάκι καθολικό του παλιού όμώνυμου Μοναστηριού, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το καταπράσινο τοπίο με τα τρεχούμενα νερά, το ήπιο κλίμα συνηγόρησαν υπέρ αυτής της επιλογής.)
Κυκλοφορούν τα βιβλία της:
Κοιμήσου μαζί μου, μαμά (Ψυχογιός, 2012)
Στο γιογιό με τη γιαγιά (Ψυχογιός, 2012)
Το αετόπουλο που ντρεπόταν
να φορέσει γυαλιά (Βιβλιόφωνο, 2011)





Πουθενά χωρίς την κούκλα μου (Ψυχογιός, 2011)
Το σκιουράκι που δεν ήθελε να φάει (Ψυχογιός, 2011)
Πιπίλα μου γλυκιά (Ψυχογιός, 2010) και
Η ομορφότερη λαμπάδα του κόσμου (Ψυχογιός, 2003). 
Πρόκειται  σύντομα να εκδοθούν τα βιβλία της:
Παραλία για λύκους (Βιβλιόφωνο)
Μια τρελή, τρελή αλφαβήτα
(Βιβλιόφωνο)
Η μάχη της Οδοντόβουρτσας (Ψυχογιός) και
Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ (Ψυχογιός).
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Αλήθεια, πώς μπορείς να πείσεις ένα παιδάκι 2,5 χρόνων να χρησιμοποιεί το γιογιό; Ένα θέμα απλό αλλά και σοβαρό για κάθε νήπιο και γονιό. Μία ευρηματική και σπιρτόζα γιαγιά κι ένα ροζ γιογιό θα μάθουν τη μικρή Αρετή να διαχειρίζεται σωστά τις σωματικές της λειτουργίες.
Η συγγραφέας μάς έχει δώσει μία σειρά από πρωτότυπες μικρές ιστορίες, που εμψυχώνουν τους λιλιπούτειους αναγνώστες στην προσπάθεια απεξάρτησής τους από τις συνήθειες της βρεφικής και προνηπιακής ηλικίας.
Περιοδικό ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, τεύχος 75, Μάιος-Ιούνιος 2012, για το βιβλίο «Στο γιογιό με τη γιαγιά» «Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην αναγνώριση μαθαίνουν ότι είναι καλό να έχουν στόχους. Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην ενθάρρυνση μαθαίνουν να έχουν αυτοπεποίθηση . Όταν τα παιδιά ζουν μέσα στην ασφάλεια μαθαίνουν να έχουν πίστη στον εαυτό τους» Ντ. Νόλτε. Όλα τα παραπάνω μας είπε η  συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή σαν… ένα «παραμύθι»! Μας άρεσε πολύ οικογενειακώς!
ΕΦΗ ΑΦΗΣΙΑΔΟΥ, αναγνώστρια, για το βιβλίο «Κοιμήσου μαζί μου, μαμά»
Με το βιβλίο της κ. Μπουμπουρή ξετρελάθηκε ο γιος μου! Από τη στιγμή που του το κάνανε δώρο δεν διαβάζουμε τίποτα άλλο... Τα σημεία ειδικά που ο μικρός Σωτήρης τραγουδάει είναι τα αγαπημένα του και τα ξαναδιαβάζουμε... τραγουδώντας! Το μόνο περίεργο είναι... ότι μου ζητάει κάστανα καλοκαιριάτικα!!!
ΣΤΕΛΛΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ, αναγνώστρια, για το βιβλίο «Το σκιουράκι που δεν ήθελε να φάει»
Διαβάζοντας τα βιβλία της κυρίας Ράνιας Μπουμπουρή αναπόλησα τα παιδικά μου χρόνια γιατί αναδύουν την τρυφερότητα και αγάπη που χρειάζονται οι τρυφερές ηλικίες των παιδιών, τις οποίες έχουμε στα χέρια μας. Είναι ευχής έργον να γράφονται τέτοια παιδικά βιβλία.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ, προϊσταμένη του 6Δ5 Παιδικού Σταθμού του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών
Όταν διάβασα το βιβλίο, το βρήκα έξυπνο, ιδιαίτερο και εξαιρετικό ως προς τη σύλληψη της ιστορίας. Απόψε όμως το δουλέψαμε στα ΙΕΚ στο μάθημα παιδικής λογοτεχνίας που διδάσκω, συμφωνήσαμε πως τόσο η πλοκή, η δομή, η οπτική γωνιά και η προσέγγιση ενός τόσο ιδιαίτερου θέματος ήταν καταπληκτική.
ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, για το βιβλίο «Πιπίλα μου γλυκιά»