Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Στην εντατική το σύστημα υγείας στην Ευρυτανία Ανηπέρβλητα τα προβλήματα τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας Τι καταγγέλουν οι Γιατροί, τι απαντά ο Διοικητής κ. Βασίλης Αγγουράς

 Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η λειτουργία του νοσοκομείου Καρπενησίου μετά τις περικοπές των δαπανών και το κούρεμα των αποθεματικών. Οι ελλείψεις είναι εμφανείς και κάνουν δύσκολη την ζωή γιατρών και ασθενών, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες γίνονται από την πλευρά της Διοίκησης, των ιατρών και του προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας και των γενικότερων περικοπών, ο προϋπολογισμός του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου μειώθηκε κατά 40%, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Από το Υπουργείο Υγείας έρχονται μικροεπιχορηγήσεις, οι οποίες δεν φτάνουν για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες. Πριν λίγες ημέρες πιστώθηκε στο Νοσοκομείο το ποσό των 35.000 ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο οφείλει σε προμηθευτές γύρω στο 1 εκ. ευρώ. Ένα ακόμη αγκάθι είναι και οι καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, όπου το ποσό αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τα 3 εκ. ευρώ.
Μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται και στις πληρωμές των εφημεριών, καθώς η διαδικασία που ακολουθείτε για την αποπληρωμή είναι χρονοβόρα, πέραν τούτων όμως, έγιναν περικοπές και στις εφημερίες των αγροτικών ιατρών.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δύσκολη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, καθώς και την απαξίωση του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας.
Και αυτό το λέμε γιατί στην προσπάθειά τους να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Καρπενησίου, ούτως ώστε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς, δεν δίνεται η απαιτούμενη προσοχή στο Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας υπάρχουν 5 οργανικές θέσεις νοσηλευτών, αλλά αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας δεν έχει νοσηλευτή, καθώς έχουν αποσπαστεί όλοι στο Γ.Ν. Καρπενησίου.
Θέμα έχει σημειωθεί και με τη φύλαξη του Κ.Υ. ειδικότερα κατά τις βραδινές ώρες, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την πρόσληψη φύλακα.
Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στις εφημερίες, καθώς από τις 25 εφημερίες που θα έπρεπε να γίνονται κάθε μήνα, γίνονται μόνο 21, με αποτέλεσμα 10 μέρες το μήνα το Κ.Υ. να μην έχει γιατρό, τουτέστιν να είναι κλειστό.
Δηλαδή για 10 μέρες το μήνα, οι κάτοικοι του Δήμου Αγράφων δεν θα έχουν γιατρό κι αν συμβεί οποιοδήποτε περιστατικό θα πρέπει να διακομιστούν στο Γ.Ν.Κ. Πέραν τούτου, όμως, υπάρχει και ένα ακόμη επιπρόσθετο πρόβλημα με το ασθενοφόρο του Κ.Υ. το οποίο μπορεί να το έχει μόνο 21 μέρες το μήνα, καθώς υπάρχουν μόνο 3 οδηγοί. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. 
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και άλλα Κ.Υ. αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αλλά στο Κ.Υ. «αυτό που συμβαίνει είναι ακραίο», όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Κ.Υ. δρ. Νίκος Παπανικολάου.
Το προηγούμενο διάστημα οι αγροτικοί γιατροί με επιστολή τους προς τον Διοικητή του Γ.Ν. Καρπενησίου και τον Υπουργό Υγείας έκαναν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούσαν άμεσα στην επίλυσή τους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Στην επιστολή τους, οι Γιατροί, εκτός από το φλέγον ζήτημα που τους απασχολούσε και συνεχίζει να τους απασχολεί, που είναι το οικονομικό, αναφέρονταν με σκληρή γλώσσα και για τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας και εκτός των άλλων απαιτούν να τους παραχωρηθεί από το Υπουργείο Υγείας επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει τη νομιμότητα της προτεινόμενης επιπρόσθετης περικοπής του ποσού των εφημεριών αγροτικών ιατρών και πολλά ακόμη.
Η δουλειά που γίνεται στο Κ.Υ. είναι σοβαρή και θα μπορούσε
ΑΠΟ ΣΕΛΙΔΑ 4

να χαρακτηριστεί και φιλότιμη. Τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύσαμε, σημειώθηκαν στο Κ.Υ. περισσότερα από 1500 περιστατικά, στα οποία δόθηκε η απαραίτητη και η καλύτερη δυνατή περίθαλψη, μέχρι να διακομιστούν στο Γ.Ν.Κ.
Όλα αυτά που προαναφέρονται στο ρεπορτάζ είναι γνωστά. Το κύριο ζήτημα είναι πως πρέπει να αντιδράσουν άμεσα όλοι και κυρίως οι τοπικοί άρχοντες, διότι, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Ο τομέας της υγείας στην Ευρυτανία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόβλημα μιας οργανωμένης κοινωνίας και σίγουρα το πιο ευαίσθητο. Πολλοί όταν μιλούν για τον υγειονομικό τομέα και συγκεκριμένα την παροχή υπηρεσιών υγείας, διαβλέπουν μια κρίση, μια κατάσταση όπου ο ασθενής, ο ηλικιωμένος και ο έχων ανάγκη ιατρικής περίθαλψης δεν τυγχάνουν σωστής φροντίδας στην υγεία. Περισσότερο ακόμη οι απλοί πολίτες του Δήμου Αγράφων δεν μπορούν να έχουν στη διάθεση και στο σύνολο την αντίστοιχη ιατρική φροντίδα που χρειάζονται και τους αρμόζει.
Αυτό, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει και πρέπει να το καταλάβουν όλοι!

Ραουάσντε Ταϊσίρ :
«Παραιτούμαι  γιατί δεν θέλω να συμβάλλω στην περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρπενησίου»

“Μια συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας κ. Βασίλη Αγγουρά ήταν αρκετή να οδηγήσει τον ακτινολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Ραουάσντε Ταϊσίρ σε παραίτηση από τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.
Κατά τη διάρκεια της  συνάντησης αυτής, που έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου, στο Γραφείο του Διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής του κ. Ταϊσίρ, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η μετακίνηση – μετάθεση της ιατρού κας Προκόπιο Ιωάννας από το Νοσοκομείο Καρπενησίου στο Νοσοκομείο Άμφισσας, μετά από αίτημα του Διοικητή κ. Βασίλη Αγγουρά.
Στο αίτημα αυτό ο κ. Ταϊσίρ είχε έντονες διαμαρτυρίες και φυσικά αρνήθηκε τη μετακίνηση της συναδέλφου του. Το γεγονός όμως ότι δεν βρήκε την ανάλογη υποστήριξη ούτε από τον κ. Καρατσίκη, ούτε από τον κ. Κουτσιούμπα, όπως ο ίδιος δηλώνει, τον οδήγησε στην απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, διότι δεν θέλει να συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρπενησίου και της Ευρυτανίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του.
Παρόλα αυτά, ευχαριστεί θερμά για την στήριξη που δέχτηκε από τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και από τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο”. 
Ο κ. Ταϊσίρ δήλωσε στον ΕΠ ότι αισθάνθηκε για πρώτη φορά, μετά από 25 χρόνια προσφοράς και υπηρεσίας στην Ευρυτανία, ηθικά δικαιωμένος.

Με απαντητική επιστολή ο κ. Αγγουράς, δήλωσε ότι τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Ταϊσίρ είναι αναληθή και ανακόλουθα και κλείνει την επιστολή του λέγοντας: «η πατρίδα μας περνά δύσκολες μέρες, και, ειδικά στο χώρο της υγείας δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο, καλό θα ήταν να λειτουργούμε όλοι μας σαν πραγματικοί πατριώτες. Η διατάραξη της αρμονικής συνεργασίας μόνο κακά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει».
Και οι δύο επιστολές
έχουν ως εξής:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΕ.Σ.Υ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡ/ΣΙΟΥ
Καρπενήσι 19/9/2012
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Διευθυντής: ΡΑΟΥΑΣΝΤΕ ΤΑΪΣΙΡ
Προς
1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
2. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Δ/ΝΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Κ. Διευθυντά
Επιμένω στην παραίτησή μου από Αναπληρωτή Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας (προηγήθηκε η πρώτη παραίτησή μου στις 12-7-2012 με αρ.πρωτ. 4048) για τους εξής λόγους:
1.Στις 17/9/2012 κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή Νοσοκομείου Λαμίας κ. Αγγουρά με αίτημα μετακίνησης – μετάθεσης της ιατρού κας Προκόπιο Ιωάννας από το Νοσοκομείο Καρπενησίου στο Νοσοκομείο Άμφισσας, είχα τις έντονες διαμαρτυρίες μου και άρνηση για την μετακίνηση αυτή. Η κ. Προκόπιο Ι. διορίσθηκε στο Νοσοκομείο μας πριν από 20 περίπου μήνες με 5ετη θητεία σε οργανική θέση κατόπιν προκήρυξης και δέσμευσης της ιδίας για παραμονή της στο Νοσοκομείο μας γι’ αυτό το χρονικό διάστημα.
2.Στη συζήτηση παρευρίσκονταν ο Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Δ. Καρατσίκης και ο Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου κ. Αλ. Κουτσιούμπας και στο δίκαια θέση μου δεν βρήκα την ανάλογη στήριξη ούτε από τον κ. Καρατσίκη, ούτε από τον κ. Κουτσιούμπα. Μάλιστα ο κ. Κουτσιούμποας στήριζε περισσότερο τις θέσεις του κ. Αγγουρά παρά τις δικές μου θέσεις προφανώς για δικούς τους λόγους.
3.Προς το τέλος της συζήτησης προσήλθε στην αίθουσα συνεδρίασης ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης που στήριξε ενεργά τις θέσεις μου, για την στήριξη του τον ευχαριστώ πολύ, γιατί στηρίζει κυρίως τα συμφέροντα των Ευρυτάνων και του Νοσοκομείου.
Κατόπιν όλων αυτών των λόγων επιμένω στην παραίτησή μου, γιατί δεν θέλω να συμβάλλω στην περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρπενησίου και της Ευρυτανίας.

Ο Δ/ΝΤΗΣ
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΡΑΟΥΑΣΝΤΕ ΤΑΪΣΙΡ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ        Λαμία       
5η Υγειονομική Περιφέρεια
Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας       
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ   
ΠΡΟΣ:    Κ. Κουτσιούμπα Αλέξανδρο
Δ/ντή Διοικητικής Υπηρεσίαςτου Γ.Ν. Καρπενησίου
Διεύθυνση:Γραμματεία Διοίκησης     Υπεύθυνος:Ζαγγογιάννη Αγλαΐα   
Τηλέφωνο:2231063708   
FAX:    2231063219   
   
ΘΕΜΑ: « Επί των όσων αναφέρετε σε αίτησή σας »

Με την αριθμ. 5410/19-9-12 αίτησή σας επανυποβάλλατε την παραίτησή σας από τη θέση του Αναπληρωτή Δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, επικαλούμενος συγκεκριμένους λόγους.
Με λύπη μου διαπίστωσα ότι τα όσα προβάλλετε ως αιτιολογία, είναι ΑΝΑΛΗΘΗ και ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΑ.
Αναληθή, επειδή:
1) Κατά την παρουσία μου στο Νοσοκομείο Καρπενησίου δεν διατύπωσα καμία προφορική ή έγγραφη πρόθεσή μου για μετακίνηση – μετάθεση της ιατρού Ακτινολόγου κας Τζιοβάννα Προκόπιο από την Υπηρεσία σας προς το Νοσοκομείο της Άμφισσας. Εκείνο που ζήτησα ήταν η συγκατάθεση τόσο της δικής σας όσο και του Δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας για τα εξής:
α. Τη μία εφημερία που περικόπηκε στην αναφερόμενη γιατρό –όπως έγινε περικοπή σε όλους – να την πραγματοποιήσει στο Νοσοκομείο της Άμφισσας, όπου υπηρετεί ο σύζυγός της και διαμένει η οικογένειά της, συνδράμοντας έτσι στην ελλιπή στελέχωση του εκεί Ακτινολογικού Τμήματος. Εξάλλου κάνοντας χρήση των νομίμων ρεπό της η εν λόγω γιατρός ορισμένες μέρες του μήνα διαμένει στην πόλη της Άμφισσας.
β. Ζήτησα από την τρίτη υπηρετούσα στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου γιατρό κα Πέτσα Αθανασία να εφημερεύσει μία μέρα επί πλέον καλύπτοντας μία ακόμα εφημερία για λογαριασμό της κας Προκόπιο. Η κα Πέτσα το αποδέχθηκε   και δοθείσης της ευκαιρίας την ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΣ.
2) Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κος Δ. Καρατσίκης ήταν απόλυτα σαφής ότι από τη στιγμή που δεν προκύπτουν δυσλειτουργίες, έστω κατ ελάχιστο στο Ακτινολογικό Τμήμα , δοθείσης της συναίνεσης της κας Πέτσα Α. , συμφώνησε με την προταθείσα  αλληλοκάλυψη.  Επιπλέον τόνισε ότι αναμένει την εκ μέρους μας κατάρτιση προγράμματος επισκέψεων γιατρών με ειδικότητες που στερείται το Νοσοκομείο, όπως Ω.Ρ.Λ. και Ουρολόγου, στηρίζοντας κατά τη γνώμη μου το νοσοκομείο και κατ επέκταση τα συμφέροντα των Ευρυτάνων.
3) Ο Δήμαρχος της πόλης του Καρπενησίου κος Κ. Μπακογιάννης δεν προσήλθε προς το τέλος της συζήτησης, όπως εσείς αναφέρετε, παρά το θέμα συζητήθηκε στην ολότητά του παρουσία του.
Ανακόλουθα επειδή, η παρουσία του Δ/κού Δ/ντή κου Α. Κουτσιούμπα είχε καθαρά γραφειοκρατική σημασία και όχι ουσίας, δεδομένου ότι το εξεταζόμενο θέμα αφορούσε την Ιατρική Υπηρεσία και οι αρμοδιότητες μεταξύ των Υπηρεσιών είναι σαφώς καθορισμένες και διαχωρισμένες.
Συντονίζοντας τη λειτουργία τριών διασυνδεόμενων Νοσοκομείων από τη θέση που με όρισε η Πολιτεία, έως τώρα λειτουργώ με τη λογική της λαϊκής σοφίας: « το ένα χέρι νίβει το άλλο….». Γι αυτό άλλωστε μετακίνησα από το Κ. Υγείας Λιδωρικίου στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, από την αρχή του έτους  Τεχνολόγο Ακτινολογικού διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία του ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ. Γι αυτό πάλι ενέκρινα να διενεργούνται στο Νοσοκομείο Λαμίας για λογαριασμό του Νοσοκομείου Καρπενησίου εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις όπως P.S.A., εξετάσεις Θυρεοειδούς κλπ.
Κε Ραουάσντε
Το ότι ζήτησα τη γνώμη σας και τη συναίνεσή σας για ένα θέμα της απόλυτης αρμοδιότητάς μου και για το οποίο θα μπορούσα να αποφασίσω άμεσα,  το εκλάβατε προφανώς ως αδυναμία ή  για σκοπούς που αδυνατώ να αντιληφθώ. Το έπραξα όμως ως δείγμα ευγενούς χειρονομίας απέναντι σε ένα Νοσοκομείο το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά χάρη στη φιλοτιμία ΟΛΟΥ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ του προσωπικού, για το οποίο οι Ευρυτάνες είναι περήφανοι και θέλουν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού.
Επειδή η πατρίδα μας περνά δύσκολες μέρες, και, ειδικά στο χώρο της υγείας δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο, καλό θα ήταν να λειτουργούμε όλοι μας σαν πραγματικοί πατριώτες. Η διατάραξη της αρμονικής συνεργασίας μόνο κακά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.
Τέλος, επειδή είμαι και εγώ Ευρυτάνας εξ αγχιστείας, πονώ εξίσου αυτόν τον τόπο και πιστεύω ότι προσφέρω το κατά δύναμη από τη θέση μου, λαμβανομένων υπόψη των αντίξοων δημοσιονομικών συνθηκών.
            Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΛΑΜΙΑΣ, ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
                                    ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΣ