Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Συστάθηκε το Τοπικό Τμήμα Καρπενησίου

Μια νέα ομάδα ξεκινά στο Καρπενήσι που απευθύνεται σε παιδιά και νέους, από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από μια ομάδα ατόμων που επιθυμούν τα μικρά παιδιά να αρχίσουν από νεαρή ηλικία να κατανοούν καλύτερα τη σημασία του παιχνιδιού, αλλά κυρίως να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να δίνουν νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους.

Το Τοπικό Τμήμα Καρπενησίου του ΣΕΟ που αποτελείται από τους: Σταυρούλα Αϋφάντη – Πρόεδρος, Ελένη Μιχιώτη – Αντιπρόεδρος, Γιάννα Ρουμπή – Γραμματέας, Ολυμπία Γιαννιώτη – Ταμίας, Ευτυχία Παπαδημητρίου – Έφορος και Ελένη Τσιαμάκη – Μέλος, ξεκινά της ενέργειας του στην ευρυτανική πρωτεύουσα, την ερχόμενη Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012, με συνάντηση γνωριμίας που θα γίνει στις 11 το πρωί στο café Cinema. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε γονείς και παιδιά για συζήτηση και πολύ παιχνίδι για τα μικρά παιδιά. Όσοι γονείς επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σ’ αυτή τη τόσο σημαντική πρωτοβουλία, δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν με την έφορο του Τοπικού Τμήματος κ. Ευτυχία Παπαδημητρίου στο τηλέφωνο 6955492449.
Η εγγραφή είναι δωρεάν, ενώ το Τμήμα θα φιλοξενείται για το πρώτο καιρό στο χώρο του ΚΔΑΠ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ:
Ο Oδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Είναι η "πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου" σε 140 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 144 χώρες στον κόσμο και 10.000.000 μέλη σε όλη τη γη.
Ο Οδηγισμός είναι ένα παιχνίδι με νόημα. Παρέχει ευκαιρίες σε παιδιά και νέους (ηλικίας από 5 έως 17 ετών) για:
να προκαλέσουν τους εαυτούς τους σε νέες περιπέτειες και να αποκτήσουν εμπειρίες
να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους
να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να δίνουν νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους
να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ικανοί να παίρνουν αποφάσεις
να κάνουν νέες φιλίες και να διασκεδάζουν
να γίνουν πιο ανεκτικοί, δίκαιοι, ευγενικοί, τίμιοι
να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες
να αγαπούν και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον
να κατανοούν και να μαθαίνουν τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΟ
Το Όραμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, από το ξεκίνημά του, ήταν η ενεργή και πρωτοπόρα συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Στις κρίσιμες μέρες που ζούμε, θα ήταν αδιανόητο εμείς οι Οδηγοί να σημειώναμε απουσίες.
Οι παγκόσμιες συγκυρίες αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις στην ίδια την πατρίδα μας, μας καλούν να επαναδιατυπώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας, πάντα φυσικά με γνώμονα τις αξίες του Οδηγισμού.
Θεωρούμε ότι αυτές οι προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε μοναδική ευκαιρία να ξαναβρούμε τις ρίζες μας – με την ευρεία τους έννοια – να απαλλαγούμε από παραπλανητικούς στόχους και να επιστρέψουμε σε μια ζωή πιο ουσιαστική και δημιουργική.
Αυτό απαιτεί αυτοσεβασμό αλλά και σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα, καθώς και σεβασμό απέναντι στη φύση και το περιβάλλον, που τόσα μας προσφέρει. Αν εμείς πρώτα απ’ όλα δούμε τη φωτεινή πλευρά αυτής της δύσκολης συγκυρίας, θα μπορέσουμε να σταθούμε ξανά πρωτοπόροι και να προσφέρουμε στα παιδιά μας τα πολύτιμα και απαραίτητα όπλα που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους.
Με αυτές τις σκέψεις εξακολουθούμε να θεωρούμε την εκπαίδευση των Στελεχών μας ως πρωταρχικό μας μέλημα. Τα Στελέχη μας, πολλά από τα οποία είναι και τα ίδια εξαιρετικά επιβαρυμένα από τις συγκυρίες, αφιερώνουν χρόνο και ψυχή στην στήριξη του παιδαγωγικού μας προγράμματος. Το ελάχιστο που τους οφείλουμε λοιπόν, είναι ένα πλαίσιο υποστήριξης και αναγνώρισης του έργου τους και της προσφοράς τους.
Μέρος της γοητείας του Οδηγισμού είναι ακριβώς η εθελοντική προσφορά. Εθελοντισμός σημαίνει υπευθυνότητα, αδέσμευτη ανοιχτή σκέψη και προσήλωση στο στόχο.
Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι το ΣΕΟ είναι μια εξωσχολική, παιδαγωγική, μη κυβερνητική οργάνωση, που στοχεύει στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και νέων μέσα σε αυτοδιοικούμενες Ομάδες, με σύγχρονους τρόπους εκπαίδευσης και δημιουργικές δραστηριότητες. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1932.
Επίκεντρο της κάθε μιας δράσης μας, συλλογικής ή ατομικής, παραμένει πάντοτε το παιδί. Κάθε παιδί, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που μας το εμπιστεύεται ο γονιός του, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτό αποκομίζει από τα προγράμματά μας, είναι για εμάς μοναδικό. Μέλημά μας είναι να του μεταδώσουμε τη χαρά και την ικανοποίησή του να είναι υπεύθυνος και ελεύθερος πολίτης.