Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ

Μου έχει γίνει συνήθεια, να περνάω μια φορά τη μέρα εκεί γύρω προς το μεσημεράκι από τη γωνία Ακαδημίας και Ασκληπιού στην Αθήνα όπου βρίσκεται το εξαιρετικό σουβλατζίδικι «Προδόρπιον» του συμπατριώτη μας Παναγιώτη Κουτρούμπα, από την Καστανιά.
Τούτο γίνεται αφ΄ενός μεν να τρώω κι εγώ τίποτα να ζω και αφ’ ετέρου να βλέπω κανένα γνωστό και πολλούς συμπατριώτες που το έχουν κάνει στέκι και δίνουν εκεί το ραντεβού τους.

Γράφει ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος

Έτσι λοιπόν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης είχα εκεί ένα ραντεβού με τον Κώστα Μπουμπουρή, από το Μάραθο, ο οποίος μας χάρισε στο παρελθόν αρκετά ωραία βιβλία για την πατρίδα αλλά και για το έργο του μεγάλου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα για να συζητήσουμε το νέο του βιβλίο που οδεύει προς το τυπογραφείο και έχει θέμα τη μάνα, κάτι που του άφησε σαν ευχή ο Μπαλάφας πριν πεθάνει, με πολλές φωτογραφίες του ίδιου του φωτογράφου αλλά και πολλών άλλων, όπως του Μελετζή, της Παπαϊωάννου, του Λέτσιου καθώς και συγχρόνων.
Το βιβλίο του Κώστα είναι έτοιμο, απλά μιλήσαμε για κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, απαραίτητες πριν πάει στο τυπογραφείο και εκεί όπως καθόμασταν, βλέπουμε να περνάει από μπροστά μας ο Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής, από τη Χρύσω Ευρυτανίας, ένας ζωντανός ακόμη μύθος της Εθνικής Αντίστασης. Είχε πάει για μια δουλειά κάπου και επέστρεφε σπίτι όπως μας είπε, σαν τον καλέσαμε να κάτσει λίγο μαζί μας και αρχίσαμε μια κουβέντα, που επίκεντρο είχε τα χρόνια πριν ακόμη τον πόλεμο και την Αντίσταση.
Ξεκινήσαμε από τα παιδικά του χρόνια και το διορισμό του ως δάσκαλο στο Σίχνικο, το 1939, όπου αντικατέστησε τον Στέφο Θάνο από τα Σαραντάπορα, περάσαμε στον πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, την διαμονή στη Ρουμανία, την επιστροφή στην Ελλάδα,και καταλήξαμε μετά από μια ώρα κουβέντας στο σήμερα. Τι είναι όμως το σήμερα για τον αειθαλή καπετάνιο και τι μας έχει ετοιμάσει; Ξέραμε πως από καιρό ετοιμάζει ένα βιβλίο με σελίδες από τη ζωή του και σαν ημερολόγιο της συναρπαστικής ζωής που πέρασε και μας είπε πως δεν θα αργήσουμε να το διαβάσουμε. Είπαμε λίγα ακόμα και ο Κώστας ανέλαβε να τον μεταφέρει στο σπίτι του γιατί απεργούσαν εκείνη την ημέρα οι συγκοινωνίες.
Έτσι λοιπόν μετά την απρόοπτη αλλά ωραία αυτή συνάντηση, μπορώ να σας μεταφέρω τις ωραίες ειδήσεις για τα βιβλία, τόσο του καπετάν Ερμή όσο και του Κώστα Μπουμπουρή αλλά με την ευκαιρία να πω και δυο κουβέντες για το δικό μου με τίτλο «Ελεύθεροι στα δεσμά των Αγράφων», με θέμα την περίοδο μετά τον Εμφύλιο στη Νεράιδα (Σπινάσα) θα είναι έτοιμο ως τα τελη του μήνα …