Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ψηφίστηκαν ομόφωνα Προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα στο Δήμο Αγράφων



Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε συνολικά 8 ώρες, ψηφίστηκαν τελικά το τεχνικό πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός 2013 του Δήμου Αγράφων.
Παρουσία προέδρων, αλλά και δημοτών πραγματοποιήθηκε η εξ αναβολής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Κυριακή 7 Απριλίου 2013
στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Κερασοχώρι.
Ομόφωνα ψήφισε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων. Σε ένα διαφορετικό κλίμα από εκείνο της περασμένης Κυριακής, επικράτησαν χαμηλοί τόνοι και μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Δ.Σ. ΟΜΟΦΩΝΑ, ενέκρινε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του τρέχοντος έτους.
Όπως είναι γνωστό το μεγάλο αγκάθι του Δήμου Αγράφων είναι οι παλιές οφειλές. Οφειλές και χρέη που δένουν χειροπόδαρα το Δήμο, με αποτέλεσμα να μην τον αφήνουν να κινηθεί όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε. Παρόλα αυτά, έγιναν βήματα ρύθμισης των οφειλών, εάν όχι όλων των περισσοτέρων από αυτών, κι όταν πάρουν το δρόμο τους να εξοφλούνται, ο Δήμος Αγράφων με τις μελέτες που κατέθεσε για νέα έργα θα μπορούσαμε να πούμε, με κάθε επιφύλαξη αλλά και ελπίδα, ότι δείχνει σοβαρά στοιχεία ανάπτυξης.
Ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2013 φτάνει στο ύψος των 12.256.039,37 ευρώ, ένας προϋπολογισμός βιώσιμος, πραγματοποιήσιμος και εν γένει αναπτυξιακός, με την προϋπόθεση που αναφέραμε προηγουμένως.
Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2013 εντάχθηκαν νέα έργα ύψους 900.000,00 ευρώ, ενώ οι παλιές οφειλές αγγίζουν το 1.656.000,00 ευρώ.
Έτσι μετά από αυτή την πολύ σημαντική απόφαση και αφού εγκριθούν τα ανωτέρω, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μπορούμε να πούμε ότι στο Δήμο Αγράφων, μπορεί να αλλάξουν τα μέχρι τώρα δεδομένα και να δούμε επιτέλους τον Δήμο να λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των Δημοτών.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο αρχηγός της μειοψηφίας κ. Μπαμπαλής έθεσε ως κατεπείγον θέμα η έγκριση όλων των δαπανών προς πληρωμή που ελέγχονται από την οικονομική επιτροπή να ελέγχονται και να ψηφίζονται από το δημοτικό συμβούλιο.
Σ’ αυτή την πρόταση, η δημοτική αρχή αντέδρασε, αποχώρησαν από τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, θεωρώντας πως έτσι καταργούνται οι νόμοι του Καλλικράτη και πως η μειοψηφία θέλει να γίνει νέος νομοθέτης, όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου.
Να σημειωθεί εδώ δε, πως με μια μικρή διαφοροποίηση που κατέθεσε η μειοψηφία για το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε Ομόφωνα και κατ’ επέκταση ο προϋπολογισμός.