Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Νέες παρεμβάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου - “Επικροτούμε ανεπιφύλακτα την απόφαση της δημοτικής αρχής για απαλλαγή των νέων επιχειρήσεων από τα Δημοτικά τέλη”



Με δύο νέες επιστολές - ανακοινώσεις του ο Εμπορικός Σύλλογος Καρπενησίου κάνει τις δικές του προτάσεις για το νέο ΕΣΠΑ, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Καρπενήσι, αλλά τοποθετείται και επί της νέα απόφασης του Δήμου Καρπενησίου για την ίδρυση Κέντρου Υποδοχής και Ενημέρωσης Επενδυτών και της απαλλαγής των νέων επιχειρήσεων από τα Δημοτικά τέλη.


Και οι δυο επιστολές έχουν ως εξής: 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Α΄
Με αφορμή την πρόσκληση σε ημερίδα για υλοποίηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τα έργα για τον Νομό Ευρυτανίας της περιόδου 2014-2020 ο Εμπορικός Σύλλογος Καρπενησίου παραβρέθηκε δια του προέδρου του και παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις τόσο του Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμπά, όσο και του δημάρχου Καρπενησίου κ. Μπακογιάννη καθώς και άλλων εκπροσώπων τοπικών φορέων αλλά και τεχνοκρατών.
Πρέπει όλοι να συντονίσουμε τις ενέργειές μας έτσι ώστε να μην κινδυνέψει η χρηματοδότηση των διαφόρων προγραμμάτων  και να γίνει πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.  Με την ευκαιρία αυτή, επαναφέρουμε δημόσια μια ενδεικτική λίστα προβλημάτων και προτεραιοτήτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας με σκοπό οι προσπάθειες όλων να επικεντρωθούν στην αντιμετώπισή τους.
Τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι τα εξής:
1. Ολοκλήρωση Εθνικής Οδού Λαμίας - Καρπενησίου
2. Αναβάθμιση της λειτουργίας του ΤΕΙ Καρπενησίου, το οποίο μετά την απόφαση συνέχισης του έργου του μέσω του προγράμματος ΑΘΗΝΑ, μπορεί να μεταβληθεί σε κέντρο οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης.
3. Συνέχιση των προσπαθειών που έχουν γίνει για ανάπτυξη της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών και τουριστική της αξιοποίηση με εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών και άλλων συναφών δράσεων.
4. Εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού πλαισίου με παροχή επιδοτήσεων για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
5. Ενίσχυση της παραγωγής κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων και Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)
6. Περιφερειακός Σχεδιασμός για αναβάθμιση Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου
7. Παραλίμνια οδός στη Λίμνη Κρεμαστών
8. Παραμεγδόβια οδός
9. Εθνική Οδός Καρπενησίου - Αγρινίου
10. Περιβαλλοντική διαχείριση απορριμμάτων λυμάτων κλπ.
11. Διατήρηση και αποφυγή συρρίκνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών
Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα θέματα αυτά απασχολούν από ετών όλους τους εμπλεκόμενους με την πολιτική ζωή στην Ευρυτανία και ότι ως Εμπορικός Σύλλογος στηρίζουμε απρόσκοπτα την προσπάθεια κάθε επίσημου και ανεπίσημου φορέα που έχει ως στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας και βρισκόμαστε στο πλευρό εκείνων που φροντίζουν να υλοποιηθούν κάποιες βασικές υποδομές στον νομό αλλά και στην πρωτεύουσά του, μιας και η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός μας.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Παν. Καραγιάννης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Β΄
Μετά την ανακοίνωση μέσω του τοπικού τύπου της ίδρυσης Κέντρου Υποδοχής και Ενημέρωσης Επενδυτών και της απαλλαγής των νέων επιχειρήσεων από τα Δημοτικά τέλη, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι επικροτούμε ανεπιφύλακτα την απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στον Δήμο Καρπενησίου για την πρωτοβουλία του αυτή.
Εντούτοις υπάρχουν ορισμένα φλέγοντα ζητήματα που αναζητούν την λύση τους και η ύπαρξή τους  μπορεί τελικά να δυναμιτίσει και να κάνει αυτή την κίνηση αναποτελεσματική.
Ποιος άραγε θα ανοίξει νέα επιχείρηση στην πόλη μας, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλειστά 25 περίπου καταστήματα; Πώς θα σταθεί μια νέα επιχείρηση όταν ακόμα και αυτές που έχουν απομείνει στην αγορά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα;
Ποιος θα ανοίξει τι, και τι θα πουλάει; Η πτώση του τζίρου στα καταστήματα του Καρπενησίου αγγίζει το 90% και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πολλές επιχειρήσεις είναι υποψήφιες για κλείσιμο.
Φυσικά για μια καινούρια επιχείρηση όλες αυτές οι ελαφρύνσεις που προτείνει ο Δήμος είναι ευπρόσδεκτες και οι νέοι επαγγελματίες πρέπει να τις εκμεταλλευτούν. Εντούτοις όλα τα υπόλοιπα είναι δυσβάσταχτα καθώς ο ΦΠΑ φτάνει το 23% και οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ  και τα διάφορα λειτουργικά έξοδα δημιουργούν ένα ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε να φανούμε απαισιόδοξοι, αλλά δεν μπορούμε και να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της πατρίδας μας, εάν πρώτα απ’ όλα δεν αλλάξει αυτό το δυσοίωνο πλαίσιο και δεν γίνει κάτι να διευκολυνθεί η ρευστότητα στην καθημερινή επιχειρηματική διαδικασία.

 Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Παν. Καραγιάννης