Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Εις μνήμη Γεωργίου Ανδρεάκη 60 χρόνια από τον άδικο χαμό του

Πέρασαν 60 χρόνια από το θάνατο του Γεώργιου Ε. Ανδρεάκη (1931-1953), ενός νεαρού πατριώτη από τη Βούλπη Ευρυτανίας, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στον πόλεμο της Κορέας.
Ο Γιώργος, το πέμπτο από τα οχτώ παιδιά του Ευάγγελου και της Σοφίας Ανδρεάκη, σε ηλικία 18 χρονών ξεκίνησε να πάει να υπηρετήσει τη μητέρα πατρίδα.

Ο 20χρονος τότε Ευρυτάνας υπηρετούσε την θητεία του, κι ενώ είχαν περάσει ήδη 25 μήνες που υπηρέτησε με πίστη και ανδρεία στον Ελληνικό Στρατό και απόμεναν μόνο 20 μέρες για να απολυθεί, η πατρίδα τον έστειλε να πολεμήσει στην Κορέα.

Χωρίς τη θέλησή του ο νεαρός τότε Γιώργος, άφησε τη χώρα του για να πάει να πολεμήσει για ξένα συμφέροντα για μια άγνωστη γη, για μια άγνωστη πατρίδα, υπακούοντας στις εντολές του σχεδίου Μάρσαλ.
Ο Στρατιώτης Ανδρεάκης παρέμεινε για ένα μήνα στην Κορέα και η τραγική ειρωνεία είναι πως μια εβδομάδα πριν την ανακωχή και λίγο πριν τελειώσει ο πόλεμος, ο Γεώργιος Ε. Ανδρεάκης σκοτώθηκε σε μία από τις τελευταίες μάχες.
Το 2004, με τη συνδρομή της Νομαρχίας Ευρυτανίας και του τότε Νομάρχη κ. Κώστα Κοντογεώργου, αλλά και από το υστέρημα των συγγενών του Στρατιώτη Ανδρεάκη, στήθηκε η προτομή του, η οποία κοσμεί την πλατεία της γενέτειρας του Βούλπης και θυμίζει στην οικογένειά του και σε εμάς τον τόσο άδικο χαμό του.