Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα ερώτηση του Τέρενς Κουίκ για την Οδική απομόνωση της Ευρυτανίας με Θεσσαλία

Τέλος στον εμπαιγμό και την κοροϊδία εις βάρος των κατοίκων του Νομού Ευρυτανίας, που μια ζωή περιμένουν τη μετατροπή του τμήματος της...«ειδικής διαδρομής 4Χ4» που καλύπτει τις περιοχές  Μαυρόλογγος (Ευρυτανίας) – Νεράιδα (Καρδίτσας), Σαραντάπορο (Καρδίτσας) και Μολόχα (Καρδίτσας), σε ολοκληρωμένη είσοδο προς το Νομό Καρδίτσας, επιχειρεί να βάλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και αυτή η Εκλογική Περιφέρεια.Όπως επισημαίνει και ο Πολιτευτής Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνος Μπακόλας «οι ευθύνες της τότε Νομαρχιακής Αρχής, του κου Κοντογεώργου και νυν βουλευτή της ΝΔ, είναι πασιφανείς και προκλητικές για πάνω από μια δεκαπενταετία συνεχών  οχλήσεων, παροτρύνσεων και εκκλήσεων  των πολιτών του Κλειτσού, αλλά και του συνόλου των Μαυρολογγιτών (φτάνουν με την μορφή καταγγελιών σε μας) για παύση της απίστευτης αδιαφορίας και αποκλεισμού.

Εκκλήσεις οι οποίες έπεφταν πάντα στο κενό, ενώ ο Νομός παρέμενε και παραμένει αποκλεισμένος από μια διασύνδεση νευραλγικής, ύψιστης σημασίας, με πολλαπλάσια οφέλη και για τους δυο Νομούς ενώ δυστυχώς δεν είναι οι μόνες αποκλεισμένες και απαξιωμένες είσοδοι - έξοδοι του Νομού Ευρυτανίας εν έτει 2013, η μετακίνηση στους οποίους γίνεται από κακοτράχαλους χωμάτινους δρόμους που θυμίζουν ειδικές διαδρομές για 4x4!

Πλήθος ωφελημάτων θα πρόεκυπταν, όπως διακομιδές ασθενών μέσω του ΕΚΑΒ, μεταφορά υγειονομικού υλικού, εύκολη πρόσβαση στήριξη και ανταλλαγή πυροσβεστικών δυνάμεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως και αντίστοιχη αστυνομική ενίσχυση των όμορων νομών όπου είναι πέρα από αυτονόητες.

Ωφελήματα στις τοπικές οικονομίες, όπως για παράδειγμα εμπορευματικές μεταφορές σε δύο Νομούς με έντονη κτηνοτροφική παραγωγή, ξυλεία κλπ., τονώνοντας την εμπορική, όσο και την παραγωγική διαδικασία Ευρυτανίας – Καρδίτσας. Ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση των πολιτών όσο και εύκολη πρόσβαση και ανταλλαγή επισκεπτών – τουριστών, συνδέοντας τη λίμνη Κρεμαστών με την λίμνη Πλαστήρα, μέσω μιας μαγευτικής διαδρομής, εν μέσω πλατανόδασους και ελατόδασους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αποστάσεις ενδεικτικά που καλύπτουν χωμάτινο οδικό δίκτυο διασύνδεσης του νομού πρόκειται για ελάχιστα χιλιόμετρα που απαιτούν ασφαλτόστρωση και συγκεκριμένα Τριφύλλα (Αγ. Άννα) - Μαυρόλογγος μόλις 6 χλμ. και μέχρι τα πρώτα χωριά τις Καρδίτσας Νεράιδα – Σαραντάπορο κατά προσέγγιση 4 χλμ.!

«Προτίθεσθε να απεγκλωβίσετε το Νομό Ευρυτανίας από την απομόνωση, κάνοντας το πρώτο βήμα της διασύνδεσης μέρους του Νομού Ευρυτανίας με το Νομό Καρδίτσας;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την ένταξη του έργου σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης και την απελευθέρωση με 10 χλμ. ασφαλτόστρωσης της ελεύθερης διακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων, της ενεργοποίησης της υγιούς και θεμιτής ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στο Νομό Ευρυτανίας με τον όμορο Νομό Καρδίτσας και της αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών μεταξύ των νοσοκομειακών μονάδων των δυο νομών.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

 ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ
ΘΕΜΑ: ΟΔΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΑΥΡΟΛΟΓΓΟ ΚΛΕΙΤΣΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Κύριε Υπουργέ,
Ένα από τα σημαντικότερα έργα το οποίο θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα να βγει η περιοχή από την απομόνωση δεκαετιών και να αποκτήσει άμεση πρόσβαση προς τον όμορο Νομό Καρδίτσας, τη Λίμνη Πλαστήρα, αλλά και γενικότερα προς τη Θεσσαλία, είναι το κομμάτι του επαρχιακού δρόμου από το Μαυρόλογγο Κλειτσού Ευρυτανίας, το τελευταίο χωριό του Νομού Ευρυτανίας προς Νεράιδα, Μολόχα και Σαραντάπορο, τα πρώτα χωριά της Καρδίτσας.
Το τμήμα Κορίτσα – Τριφύλλα ενώ ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 από την τότε δημοτική αρχή του τέως Δήμου Φουρνάς, το τμήμα Μαυρόλογγος (Ευρυτανίας) – Νεράιδα (Καρδίτσας), Μαυρόλογγος (Ευρυτανίας) – Σαραντάπορο (Καρδίτσας) και Μαυρόλογγος (Ευρυτανίας) – Μολόχα (Καρδίτσας) παραμένει «τμήμα ειδικής διαδρομής 4x4» παρότι μιλάμε για εισόδους - εξόδους του Νομού Ευρυτανίας με τον όμορο Νομό Καρδίτσας!
Σημειώνεται δε ότι ανολοκλήρωτο παραμένει και το τμήμα του δρόμου, μήκους 6 χλμ. εντός Ευρυτανίας, από την Αγ. Άννα (Τριφύλλα) έως τον Μαυρόλογγο.
Όπως επισημαίνει ο Πολιτευτής Ευρυτανίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κωνσταντίνος Μπακόλας «οι ευθύνες της τότε Νομαρχιακής Αρχής, του κου Κοντογεώργου και νυν βουλευτή της ΝΔ, είναι πασιφανείς και προκλητικές για πάνω από μια δεκαπενταετία συνεχών  οχλήσεων, παροτρύνσεων και εκκλήσεων  των πολιτών του Κλειτσού, αλλά και του συνόλου των Μαυρολογγιτών (φτάνουν με την μορφή καταγγελιών σε μας) για παύση της απίστευτης αδιαφορίας και αποκλεισμού.
Εκκλήσεις οι οποίες έπεφταν πάντα στο κενό, ενώ ο Νομός παρέμενε και παραμένει αποκλεισμένος από μια διασύνδεση νευραλγικής, ύψιστης σημασίας, με πολλαπλάσια οφέλη και για τους δυο νομούς ενώ δυστυχώς δεν είναι οι μόνες αποκλεισμένες και απαξιωμένες είσοδοι - έξοδοι του Νομού Ευρυτανίας εν έτη 2013, η μετακίνηση στους οποίους γίνεται από κακοτράχαλους χωμάτινους δρόμους που θυμίζουν ειδικές διαδρομές για 4x4!
Πλήθος ωφελημάτων θα πρόεκυπταν, όπως διακομιδές ασθενών μέσω του ΕΚΑΒ, μεταφορά υγειονομικού υλικού, εύκολη πρόσβαση στήριξη και ανταλλαγή πυροσβεστικών δυνάμεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως και αντίστοιχη αστυνομική ενίσχυση των όμορων νομών όπου είναι πέρα από αυτονόητες.
Ωφελήματα στις τοπικές οικονομίες, όπως για παράδειγμα εμπορευματικές μεταφορές σε δύο νομούς με έντονη κτηνοτροφική παραγωγή, ξυλεία κλπ., τονώνοντας την εμπορική, όσο και την παραγωγική διαδικασία Ευρυτανίας – Καρδίτσας. Ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση των πολιτών όσο και εύκολη πρόσβαση και ανταλλαγή επισκεπτών – τουριστών, συνδέοντας τη λίμνη Κρεμαστών με την λίμνη Πλαστήρα, μέσω μιας μαγευτικής διαδρομής, εν μέσω πλατανόδασους και ελατόδασους.
Οι «ισορροπίες», οι πολιτικές και τακτικές «Μαυρογιαλούρων» στην Ευρυτανία του 2013, στην πολύπαθη Ευρυτανία, με το 67.5% των κατοίκων του νομού «εξαρτημένους» από τους μισθούς του δημοσίου, τα επιδόματα και τις συντάξεις, δεν βοηθούν ώστε να υπάρξει αειφόρος ανταγωνιστική ανάπτυξη και ευημερία για το νομό.
Είναι η ώρα να ενσκήψετε προσωπικώς στο ζήτημα και να δοθεί άμεσα το αντίστοιχο κονδύλι, έτσι ώστε να μπορέσουμε -σ’ ένα περιβάλλον θεμιτού γόνιμου και υγιούς ανταγωνισμού- να απελευθερώσουμε το Νόμο Ευρυτανίας προς τον Νομό Καρδίτσας, κάνοντας το βήμα προς τα μπροστά για την Ευρυτανία του αύριο και βοηθώντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού στα χωριά, αποκεντρώνοντας το Νομό Ευρυτανίας και ανοίγοντας νέες προοπτικές στα ξεχασμένα και πανέμορφα αλπικά τοπία των χωριών του Νομού.
Κλείνοντας σας ενημερώνω ότι οι αποστάσεις ενδεικτικά που καλύπτουν χωμάτινο οδικό δίκτυο διασύνδεσης του Νομού πρόκειται για ελάχιστα χιλιόμετρα που απαιτούν ασφαλτόστρωση και συγκεκριμένα Τριφύλλα (Αγ. Άννα) - Μαυρόλογγος μόλις 6 χλμ. και μέχρι τα πρώτα χωριά τις Καρδίτσας Νεράιδα – Σαραντάπορο κατά προσέγγιση 4 χλμ.!
Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κε Υπουργέ:
1.Προτίθεσθε να απεγκλωβίσετε το Νομό Ευρυτανίας από την απομόνωση, κάνοντας το πρώτο βήμα της διασύνδεσης μέρους του Νομού Ευρυτανίας με το Νομό Καρδίτσας;
2.Προλαμβάνοντας πιθανή απάντηση σας για ευθύνη της αρμόδιας Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας να καταθέσει μελέτη σχετική εντάσσοντας το έργο σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, μπορείτε να μας απαντήσετε ως Υπουργός Μεταφορών τι πρωτοβουλίες προτίθεσθε να αναλάβετε σχετικώς;
3.Σε μια εποχή μνημονιακής καταιγίδας και εξαθλίωσης προτίθεσθε να απελευθερώσετε με 10 χλμ. ασφαλτόστρωσης την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων, την ενεργοποίηση της υγιούς και θεμιτής ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στο Νομό Ευρυτανίας με τον όμορο Νομό Καρδίτσας;
4.Όφελος από την ασφαλτόστρωση θα υπάρξει τόσο για τις διακομιδές ασθενών και αντιμετώπιση περιστατικών μεταξύ των νοσοκομειακών μονάδων των δυο Νομών όσο και εύκολη ανταλλαγή προσφορά δυνάμεων σε έκτακτες ανάγκες τόσο της πυροσβεστικής όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας. Μήπως είναι η στιγμή για το βήμα μπροστά;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ