Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το θαύμα του 1940 - Γράφει ο Κων/νος Ηλ. Μήτσιου

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε εθνική επέτειος είναι συνυφασμένη με μια γιορτή της Χριστιανοσύνης μας. Επέτειος του ΟΧΙ και ανάμνηση της Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ορθοδοξία και Ελλάδα απόλυτα ενωμένες. Έτσι, όποιος προσπαθεί να εξοστρακίσει την Ορθοδοξία από τις ελληνικές, τις εθνικές ρίζες μας, βιάζει τη φύση, αγνοεί την παράδοση, παραποιεί την ιστορία.


Έχουν συνειδητοποιήσει πλέον οι Έλληνες ότι το έπος του 1940 είναι ένα θαύμα. Αποτελεί θαύμα γιατί ο μικρός Δαβίδ νίκησε το Γολιάθ, ο αδύναμος Νέστορας αντιτάχθηκε στο Λυαίο, ο ανίσχυρος Έλληνας κατατρόπωσε τις σιδηρόφρακτες στρατιές του φασισμού. Αυτό το θαύμα αιφνιδίασε τον κωμωδό της Ρώμης, κατέπληξε τη διεθνή κοινή γνώμη, προετοίμασε την εθνική αντίσταση και αφύπνισε την παγκόσμια συνείδηση.
Και ενώ όλοι μιλούν για θαύμα και στους μουδιασμένους ευρωπαϊκούς λαούς αναπτερώνεται το ηθικό με την αναπάντεχη ηρωική αντίσταση των Ελλήνων, λησμονούν οι παραχαράκτες της ελληνικής ιστορίας ότι το θαύμα προϋποθέτει πίστη.
Οι ολίγοι νικούν τους πολλούς. Ιδού γιατί πρόκειται για θαύμα. Γιατί τα εκατομμύρια των φασιστικών λογχών νικήθηκαν από μια χούφτα στρατιωτών με πνεύμα, ήθος, πίστη και ιδανικά. «Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου Θεού ημών... ανέστημεν και ανωρθώθημεν». Γιατί η Υπεραγία, η μάνα μας, δεν έλειψε από τα μάτια και το πλευρό των στρατιωτών μας να συμπαρίσταται, να συντροφεύει, να σκεπάζει και να οδηγεί. Γιατί οι Έλληνες στρατιώτες ρίχτηκαν στον αγώνα έμπλεοι πίστης στο Θεό για τη νίκη τους.
Εκεί που λείπει η πίστη, ποτέ δε συντελείται θαύμα. Και ο ελληνικός στρατός, με ανόθευτη την πίστη του στο Θεό και στην Παναγία, στην Ελλάδα και στην οικογένεια, στα ιδανικά και στο δίκαιο του αγώνα, αγωνίζεται, τρέπει σε φυγή τους κατακτητές και δημιουργεί το θαύμα του 1940.
Αλλά και ο ελληνικός λαός, από την ώρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος, κατακλύζει τους ιερούς ναούς, κάνει παρακλήσεις στην Παναγία και την παρακαλεί να σκεπάζει τους μαχητές που πολεμούν στα χιονισμένα βουνά. Το έπος του 1940 είναι θαύμα. Θαύμα της ζωντανής πίστης των αγωνιζόμενων μαχητών και του προσευχόμενου ελληνικού λαού.
Εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες δεν παραξενευόμαστε από το θαύμα του 1940 και πιστεύουμε στην επανάληψή του. Γι’ αυτό δε χρειαζόμαστε παρανοϊκά οπλοστάσια. Φτάνει να έχουμε στην καρδιά μας και στα χείλη μας το ίδιο υπέρλογο όπλο: πίστη και προσευχή.

kostasmitsios@yahoo.gr