Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σημαντικές συναντήσεις της Αν. Δημάρχου Αγράφων στην Αθήνα - Για μείζονα θέματα του Δήμου

Με τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, συναντήθηκε η Αναπληρώτρια Δήμαρχος Αγράφων κ. Βάσω Φεγγούλη,  σήμερα  Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013, στο γραφείο του στο Υπουργείο στην Αθήνα.
Η συζήτηση εστιάστηκε στο φλέγον ζήτημα της μεταφοράς μαθητών, της άδειας για τη χρήση του λεωφορείου των Αγράφων και εκτός ορίων του Δήμου, για τη δημιουργία υποτυπώδους γραμμής δημοτικής συγκοινωνίας και τέλος για την εγκατάσταση γρήγορου ιντερνέτ σε όλο Δήμο.

Συγκεκριμένα η κ. Φεγγούλη ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό να γίνουν όλες εκείνες οι απαιτούμενες ενέργειες και να δοθούν οι αντίστοιχες άδειες και χρηματοδοτήσεις, για τη δημιουργία μιας κατ΄ εξαίρεση γραμμής συγκοινωνίας μεταξύ των χωριών του Δήμου Αγράφων. Αυτή τη στιγμή το ΚΤΕΛ Ευρυτανίας, εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια, με αποτέλεσμα πολλά χωριά του Δήμου να μένουν αποκλεισμένα. Το αίτημα του Δήμου, είναι να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των χωριών αυτών, με το λεωφορειάκι και με το βανάκι του Δήμου, μέχρι τις καθορισμένες στάσεις του ΚΤΕΛ.
 Ένα άλλο σοβαρό θέμα που ζητήθηκε, ήταν η κατ’ εξαίρεση παραχώρηση από το Υπουργείο Μεταφορών, ειδικής αδειοδότησης μετακίνησης του mini Λεωφορείου του Δήμου Αγράφων, προκειμένου να μπορεί να μεταβαίνει στην έδρα του Νομού, στο Καρπενήσι, εξυπηρετώντας τους κατοίκους, δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.  Και για τα δυο αυτά θέματα ο Υφυπουργός απαίτησε φάκελο με πλήρη στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει στην επίλυσή τους.
Τέλος, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και το θέμα του «ιντερνέτ». Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, πολλά χωριά δεν έχουν πρόσβαση στο ιντερνέτ, ενώ σε κάποια κομβικά σημεία που υπάρχει σύνδεση, η ταχύτητα είναι πολλή χαμηλή και όπως είναι αυτονόητο δεν εξυπηρετεί κανέναν. Το κυριότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία του Δήμου που στερούνται, στην εποχή του διαδικτύου, το πολυτιμότερο επικοινωνιακό αγαθό.  Για το θέμα αυτό ο κ. Παπαδόπουλος είπε στην κ. Φεγγούλη πως μέχρι τέλος Νοεμβρίου το ζήτημα θα έχει λυθεί, καθώς το Υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου «αγροτικό ιντερνέτ», ενός έργου που καλύπτει περίπου 5.500 οικισμούς και άνω των 600.000 κατοίκων σε ορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές με ανάπτυξη διαδικτυακής υποδομής υψηλής ταχύτητας και μεταξύ αυτών και του Δήμου Αγράφων.
Οι επαφές της κ. Φεγγούλη με υπουργούς θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ για αύριο Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, έχουν ήδη προγραμματιστεί οι συναντήσεις της με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη και τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη για μείζονα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Αγράφων.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Κύριε Υπουργέ,
Ο νεοσύστατος Δήμος Αγράφων  κατοικείται με βάση την τελευταία  απογραφή από 12.000 κατοίκους, περιλαμβάνει στα όριά του 550.000 στρέμματα και συναποτελείται από τις Δ.Ε. Απεραντίων, Ασπροποτάμου, Φραγκίστας, Αγράφων και Βίνιανης.
Και οι πέντε πρώην Δ.Ε. βρέχονται από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, μια λίμνη που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1969 από την συσσώρευση των υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη και έχει επιφάνεια 81 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 4.750.000.000 κυβικά μέτρα. Όταν έγιναν όλα τα έργα και ολοκληρώθηκε η ανύψωση του φράγματος (1963), δεκάδες χωριά, γεφύρια και εκκλησίες, πολλά σπουδαία μνημεία μιας μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς, διαγράφηκαν από το χάρτη, όταν τα νερά κάλυψαν την προκαθορισμένη περιοχή.
Η λίμνη με την δημιουργία και λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στον κρατικό κορβανά, χωρίς ωστόσο να αποδώσει κανένα ανταποδοτικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες. Πέρα όμως από αυτό εκείνο που μας απασχολεί έντονα ως Δημοτική Αρχή, είναι το ζήτημα της τουριστικής αξιοποίησης αυτής της λίμνης, που είναι ένας κυριολεκτικά κοιμώμενος τουριστικός γίγαντας, που αν μπει σε ένα αναπτυξιακό προγραμματισμό θα μπορέσει να μετατραπεί σε πυλώνα ανάπτυξης όλου του Δήμου και όχι μόνο.
Μέχρι στιγμής έγιναν κάποιες κινήσεις κυρίως από την Περιφέρεια της Δυτ. Ελλάδος, με την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Όμως ένας γενικός στρατηγικός σχεδιασμός τουριστικής αξιοποίησης δεν υπάρχει για μια λίμνη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή.
Η εξασφάλιση των αναγκαίων έργων  σε συνδυασμό με την επιλογή που  έχουμε κάνει ως Δημοτική Αρχή να προτάξουμε σε όλες τις δράσεις μας την προώθηση της αξιοποίησης της λίμνης και ταυτόχρονα του θρησκευτικού τουρισμού, μπορεί να δημιουργήσουν τους όρους και να ανοίξουν προοπτικές για την παραμονή των κατοίκων στην περιοχή και ιδιαίτερα των νέων μας.
Με  βάση και τα παραπάνω, επιδιώκουμε  να προχωρήσει το Υπουργείο σας σε ένα master plan, για την αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών. Για την επιδίωξη αυτού του στόχου και την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, είναι αυτονόητο, απαιτείται η στήριξη της Πολιτείας.
Ένα ακόμη μεγάλο έργο, του  οποίου η κατασκευή αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων για τους κατοίκους του Δήμου Αγράφων, είναι η ολοκλήρωση του οδικού άξονα ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΑΓΡΙΝΙΟ, δια μέσου της Μαυρομάτας, η περίφημη Τρικούπια οδός, ένα έργο που βρίσκεται από την πλευρά της Ευρυτανίας στο στάδιο των μελετών, οι οποίες όπως πληροφορήθηκα προχωράνε με ρυθμούς χελώνας. Πρόκειται για ένα έργο ζωής, που αν γίνει, θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο την ζωή στον ιστορικό μας Δήμο. Είναι κρίμα για ένα κομμάτι δρόμου γύρω στα 10 χλμ, να μην προχωράει ένας οδικός άξονας που θα ενώσει το Ιόνιο με το Αιγαίο Πέλαγος.
Κ. Υπουργέ, πέραν των κορυφαίων αυτών θεμάτων που σας καταθέτω με το παρόν Υπόμνημά μου, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, όπως εισακουστεί η πρότασή μας και να γίνουν από την πλευρά σας οι αρμόδιες ενέργειες και να δοθούν οι αντίστοιχες άδειες, για τη δημιουργία μια υποτυπώδους γραμμής συγκοινωνίας μεταξύ των χωριών του Δήμου Αγράφων. Αυτή τη στιγμή το ΚΤΕΛ Ευρυτανίας, εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια, με αποτέλεσμα πολλά χωριά του Δήμου να μένουν αποκλεισμένα. Η πρότασή μας είναι να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των χωριών αυτών, με το λεωφορειάκι και με το βανάκι του Δήμου, μέχρι τις καθορισμένες στάσεις του ΚΤΕΛ.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι η κατ’ εξαίρεση παραχώρηση από το Υπουργείο Μεταφορών, ειδικής αδειοδότησης μετακίνησης του mini Λεωφορείου του Δήμου Αγράφων, προκειμένου να μπορεί να μεταβαίνει στην έδρα του Νομού το Καρπενήσι, δύο φορές την εβδομάδα, δηλαδή να δοθεί ειδική άδεια να μετακινείται και εκτός των ορίων του Δήμου.
Ένα ακόμη φλέγον ζήτημα είναι το ιντερνέτ. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, πολλά χωριά δεν έχουν πρόσβαση στο ιντερνέτ, ενώ σε κάποια κομβικά σημεία που υπάρχει σύνδεση, η ταχύτητα είναι πολλή χαμηλή και όπως είναι αυτονόητο δεν εξυπηρετεί κανέναν.
Το κυριότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία του Δήμου που στερούνται, στην εποχή του διαδικτύου, το πολυτιμότερο επικοινωνιακό αυτό αγαθό.
Κύριε Υπουργέ,
Ως η νεότερη Δήμαρχος της χώρας και της Ευρώπης, που κλήθηκα σε μια δύσκολη στιγμή να ηγηθώ του Δήμου Αγράφων, θα ήθελα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο παρών υπόμνημά μου και να συνδράμετε στην υλοποίηση των αιτημάτων μας, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τη στασιμότητα που υπάρχει, καθότι η ανάπτυξη είναι όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, μονόδρομος.
Ανάπτυξη,  όμως, όχι μόνο στα  μεγάλα Αστικά κέντρα, αλλά και στην Περιφέρεια. Μόνο έτσι θα αποτραπεί το κύμα φυγής από την ύπαιθρο και η συγκέντρωση των νέων στις μεγάλες πόλεις.
Και μην ξεχνάτε κύριε Υπουργέ, το διαχρονικό μήνυμα του κόσμου της υπαίθρου προς τους εκάστοτε Κυβερνήτες, το οποίο δυστυχώς δεν ελήφθη ποτέ, ήταν, είναι και θα είναι, ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Και στον τόπο μας Ευρυτανία δεν είναι μόνο το Καρπενήσι.

Με τιμή, 
 Αναπληρώτρια 
Δήμαρχος
Φεγγούλη Βασιλική