Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πάρις Μουτσινάς Βουλευτής Μαγνησίας: “Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα, για την βελτίωση της υγειονομικής κάλυψης στη Δυτική Ευρυτανία”

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα, για την βελτίωση της υγειονομικής κάλυψης στη Δυτική Ευρυτανία 

Κύριε Υπουργέ,
Στις 4-9-2013 κατέθεσα αναφορά που περιείχε επιστολές και δημοσιεύματα του Ευρυτανικού Τύπου για την κατάσταση της υγείας στη Δυτική Ευρυτανία.


Στην απάντησή σας (27-9-13), δεν  δίνετε καμία ουσιαστική απάντηση ούτε στα δημοσιεύματα, ούτε στις επιστολές που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της υγείας στην δυσπρόσιτη περιοχή. Η απάντηση που έχει συνταχθεί από το τμήμα κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας, αναφέρετε μόνο στις καλύψεις των περιφερειακών ιατρείων και σε τίποτα άλλο.
Συγκεκριμένα δεν απαντάτε:
1.Γιατί μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Καρπενησίου ένα μήνα μετά το διορισμό του ο μοναδικός μόνιμος ειδικευμένος ιατρός  ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ που διορίσθηκε με εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β’ στο Π.Π.Ι. ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ για τις υγειονομικές ανάγκες των πρώην Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου (πόσες ημέρες το μήνα ο ιατρός υπηρετεί στο Πολυδύναμο της Γρανίτσας;).
2.Γιατί το ασθενοφόρο που στάθμευε στη Γρανίτσα και που παραχωρήθηκε από το ΕΚΑΒ και κινούνταν με εθελοντές, πάντα σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ, αγνοείται η τύχη του. (Λόγω της δυσβατότητας του δρόμου, ένα ασθενοφόρο για τη διακομιδή ασθενούς από τα Κέδρα , Σιβίστα, Δαφνούλα στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, κάνει συνολικά 6 ώρες (3 ώρες να πάει και 3 ώρες να γυρίσει). Δηλαδή χρειάζεται περισσότερο χρόνο, από αυτό που θα κινηθεί  στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη 5 ώρες.
3.Γιατί καθυστερεί η παραλαβή του τετρακίνητου ασθενοφόρου που είναι έτοιμο να παραληφθεί από τον ΟΠΑΠ και παράλληλα γιατί του αλλάζουν τον προορισμό  και αντί για τα Άγραφα, το στέλνουν  στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.
4. Τι πρόκειται να πράξετε για να υλοποιηθεί   η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του  Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας για την δημιουργία παραρτήματος (γηροκομείο) στον Δήμο Αγράφων.
5.Γιατί σταμάτησε η πιλοτική εφαρμογή των  προληπτικών αιματολογικών εξετάσεων κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα που ξεκίνησε για πρώτη φορά πανελλαδικά από τη Δυτική Ευρυτανία (Ραπτόπουλο)  και που αν σε πειραματικό στάδιο έσωσε ζωές.
6. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή ελικοδρομίου για την επείγουσα διακομιδή των ασθενών που χρειάζονται άμεση νοσηλεία μετά την θετική στάση της Πολιτικής Αεροπορίας και την επίσκεψη  εμπειρογνωμόνων της, στον Δήμο Αγράφων το 2012.
7. Τι προτίθεσθε να πράξετε  για την ενίσχυση του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Γρανίτσας και τη λειτουργία του ως κέντρου εφημερίας.
8. Τι προτίθεσθε να πράξετε και πότε για  τη στελέχωση των άγονων περιφερειακών ιατρείων από οπλίτες ιατρούς  που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
Κύριε υπουργέ, πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Δήμο Αγράφων χάνονται ζωές λόγω του ανύπαρκτου συστήματος υγείας, αλλά αυτό που ξεπερνά κάθε λογική και ευαισθησία είναι ότι, όσοι πεθαίνουν Σαββατοκύριακο, προκειμένου να γίνει η κηδεία τους, οι οικείοι τους, υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, γιατί δεν υπάρχει ιατρός στην περιοχή (πρώην Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου)  για να πιστοποιήσει το θάνατό τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός,
Αν προτίθεται να απαντήσει επι των συγκεκριμένων πιο πάνω ερωτημάτων, και αν προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες λύσεις, για τη βελτίωση του συστήματος υγείας στον πιο δυσπρόσιτο και άγονο Δήμο της Ελλάδας, τον  Δήμο Αγράφων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Πάρις Μουτσινάς