Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Στον Ανακριτή ο πρ. Νομάρχης & 20 Νομαρχιακοί σύμβουλοι

Στο Δικαστικό Μέγαρο Καρπενησίου βρέθηκαν χθες και προχθές, ο Κώστας Κοντογεώργος και οι 20 πρώην Νομαρχιακοί Σύμβουλοι εγκαλούμενοι από τον Ανακριτή,  για την δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν το 2008 για την εξυγίανση της Αναπτυξιακής "Ευρυτανία ΑΕ" ύψους 4,7 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για απιστία και πρόκληση οικονομικής ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο.

Την περασμένη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, είκοσι (20) πρώην Νομαρχιακοί σύμβουλοι και ο νυν βουλευτής κος Κοντογεώργος έλαβαν κλήση από τον Ανακριτή, κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος για απιστία και πρόκληση οικονομικής ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο.
Την Δευτέρα παρουσιάστηκαν οι δέκα (10) πρώτοι στον Ανακριτή, παρουσία του κυρίου Εισαγγελέα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο κος Κοντογεώργος. Στο σύνολό τους δεν αποδέχτηκαν την κατηγορία, ζήτησαν προθεσμία για να υποβάλλουν υπόμνημα και ζήτησαν επίσης αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να έχουν ενημέρωση και να αποφασίσουν τις ενέργειές τους. Στα πηγαδάκια των 10 υπήρχε σύμπλευση απόψεων και ήταν διάχυτη η πεποίθηση ότι η υπόθεση δεν θα φτάσει στο ακροατήριο, ενώ οι περισσότεροι απορούν και διερωτώνται πως εάν η απόφαση ήταν λανθασμένη, θα ακυρωνόταν από την Περιφέρεια που έκανε τον έλεγχο των αποφάσεων.
Η προθεσμία που πήραν για απολογία είναι για τις 20 έως 30 Δεκεμβρίου 2013.
Σήμερα, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, αναμένεται να  παρουσιαστούν οι υπόλοιποι 10 πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι.
Όταν έγινε γνωστό το θέμα, ο κ. Κοντογεώργος σε ομιλία του στη Βουλή με θέμα την άρση της ασυλίας του επί του θέματος, δήλωσε: "Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα μιλήσω για την άρση της ασυλίας μου, δεν θα απειλήσω, όμως, το Σώμα, όπως έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες αυτές ώρες να ακούμε στο Κοινοβούλιο.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η υπόθεση που συζητάμε σήμερα αφορά τη δραστηριότητά μου σε προγενέστερο χρόνο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Νομάρχη Ευρυτανίας.
Απ’ ό,τι συμπέρανα από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, δεδομένου ότι δεν έχω κληθεί μέχρι σήμερα από καμία δικαστική αρχή, αφορά τη διαδικασία λήψης δανείου από τη νομαρχιακή επιχείρηση «Ευρυτανία ΑΕ» και την εγγυοδοσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας.
Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, να μου επιτρέψετε να αναφέρω συνοπτικά τα γεγονότα.
 Το έτος 2006 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το ν. 3491, ο οποίος προέβλεπε τη ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών των δημοτικών και νομαρχιακών επιχειρήσεων, διαγράφοντας τις προσαυξήσεις, και έδινε τη δυνατότητα εξόφλησής τους με δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ευνοϊκούς όρους. Η νομαρχιακή επιχείρηση «Ευρυτανία ΑΕ», με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και με ομόφωνη –το τονίζω- απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευρυτανίας, προέβη σε δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ευνοϊκούς όρους, σύμφωνα πάντα με το ν. 3491/2006 και τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, και εξόφλησε ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους κοινωφελείς οργανισμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ., προς τους εργαζόμενους και προς τρίτους, εξοικονομώντας μάλιστα σημαντικά ποσά από τη διαγραφή των προσαυξήσεων. Με λίγα λόγια, επιτελέσαμε το καθήκον μας, αξιοποιώντας τις ευεργετικές διατάξεις του ν. 3491, προστατεύοντας ταυτόχρονα την περιουσία της συγκεκριμένης νομαρχιακής επιχείρησης και του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, αξίας πολλαπλάσιας του δανείου, από τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και από αποφάσεις κατασχέσεων.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πιστεύω ότι αυτή η σύντομη ενημέρωση είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουμε επικίνδυνους και πονηρούς συνειρμούς των τελευταίων ημερών».