Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ευρυτανίας Τοπικός Διαγωνισμός Πειραμάτων για την 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών-EUSO 2014 Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 9:00 – 13:00 - Εργαστήριο του ΕΚΦΕ Ευρυτανίας (1ο ΕΠΑΛ Καρπενησίου)

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) προκήρυξε και φέτος τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Πειραμάτων για την επιλογή ομάδων μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2014 που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ.
Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (EUSO) είναι ένας διαγωνισμός Πειραμάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας στον οποίο συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών ηλικίας το πολύ 17 χρονών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου), από όλες τις χώρες –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι μαθητές διαγωνίζονται ως τριμελής ομάδες σε πειραματικές δραστηριότητες και όχι σε θεωρητικά θέματα και καλούνται να επιλύσουν προβλήματα με τη διεξαγωγή πειραματικών μετρήσεων / παρατηρήσεων κάνοντας χρήση των κατάλληλων πειραματικών διατάξεων.
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, σε τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς Πειραμάτων, θα επιλεγεί η ομάδα μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε ΕΚΦΕ.
Στο πλαίσιο αυτού του Διαγωνισμού, το ΕΚΦΕ Ευρυτανίας θα οργανώσει τον τοπικό διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 και από ώρα 9:00 έως 13:00 στο εργαστήριο του ΕΚΦΕ Ευρυτανίας (1ο ΕΠΑΛ Καρπενησίου).
Στην δεύτερη φάση, στις 18 Ιανουαρίου 2014 στην Αθήνα και στο Ε.Κ.Φ.Ε. Νέας Φιλαδέλφειας θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από του τοπικούς Διαγωνισμούς των ΕΚΦΕ των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.
Τέλος στις 25 Ιανουαρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη και στο Ε.Κ.Φ.Ε. Τούμπας θα συμμετάσχουν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από του τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ιονίων νήσων.
Από τον κάθε τελικό διαγωνισμό θα επιλεγεί μια τριμελείς ομάδα μαθητών που θα αντιπροσωπεύει τη χώρα μας στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2014, η οποία φέτος διοργανώνεται στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014.