
«Το νερό στο μικροσκόπιο» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2014 στο Καρπενήσι.
Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 21-2-2014 θα διεξαχθούν στο εργαστήριο του ΕΚΦΕ τέσσερα εργαστήρια, απευθυνόμενα σε συνολικά 38 επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας εκπαίδευσης από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (η επιλογή θα γίνει από το ΚΠΕ Καρπενησίου), με το παρακάτω περιεχόμενο:
Εργαστηριακές μέθοδοι χημικής ανάλυσης της ποιότητας του νερού.
Εισηγητής: Καγιάρας Νικόλαος, Φυσικός – Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ευρυτανίας - Εργαστήριο Ε.Κ.Φ.Ε. Ευρυτανίας (Αίθουσα 1 - δύο εργαστήρια συνολικής διάρκειας 3 ωρών).
Εργαστηριακός προσδιορισμός παραγόντων χημικής ανάλυσης της ποιότητας του νερού
1) Προσδιορισμός pH (χρήση pH μετρικού χαρτιού και ψηφιακού pH μέτρου).
2) Εργαστηριακές τεχνικές τιτλοδότησης (χρήση προχοΐδας, πρότυπο διάλυμα/ επιλογή δείκτη προσδιορισμού ισοδύναμου σημείου).
3) Προσδιορισμός ολικής σκληρότητας νερού (μέθοδος: συμπλοκομετρική τιτλοδότηση νερού, κατιόντα Ca2+ και Mg2+, με τη χρήση του πρότυπου διαλύματος EDTA και δείκτη μελανού εριοχρώματος ERIO-T).
4) Προσδιορισμός χλωριόντων (Cl-) (μέθοδος Mohr: αργυρομετρική τιτλοδότηση νερού με πρότυπου διαλύματος AgNO3 και δείκτη K2CrO4).
Εργαστηριακές μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης της ποιότητας του νερού.
Εισηγητής: Λάζαρης Δημήτριος, Δρ. Βιολόγος – Ιχθυολόγος εκπαιδευτικός
ΓΕΛ Καρπενησίου - Εργαστήριο Ε.Κ.Φ.Ε. Ευρυτανίας (Αίθουσα 2 – δύο εργαστήρια συνολικής
διάρκειας 3 ωρών).
1) Μικροσκοπική ανίχνευση/ ταυτοποίηση βακτηρίων νερού.
2) Καλλιέργεια και μικροσκοπική παρατήρηση ζυμών.
3) Επίδειξη/ άσκηση στη τεχνική στερεάς καλλιέργειας βακτηρίων (προετοιμασία θρεπτικού υλικού, τοποθέτηση σε τρυβλία petri, χρήση υδατόλουτρου/ τεχνικές επώασης καλλιέργειας, αναγνώριση και μικροσκόπηση δείγματος αποικιών βακτηρίων και μυκήτων).