Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Β. Αποστόλου υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς από τη Λαμία: Οι εκλογές είναι σύγκρουση δύο κόσμων. Ξεκινώ τη μάχη με κέφιΑπό την Λαμία ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.
Έχοντας δίπλα του τους συναδέλφους του στη Βουλή Βασίλη Κυριακάκη και Γιάννη Σταθά ο κύριος Αποστόλου τόνισε πως οι εκλογές του Μαΐου είναι δημοψήφισμα και ο λαός έχει την ευκαιρία να στείλει το δικό του μήνυμα.

 Θα είναι σύγκρουση δύο κόσμων πρόσθεσε που θα εκφραστεί με την επιλογή των ψηφοφόρων.
Αναφερόμενος στα στελέχη του συνδυασμού του, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να διακατέχονται από εντιμότητα, συνέπεια φρέσκια σκέψη και διάθεση για δράση. Θα είναι ανοιχτός σε συνεργασία με στελέχη άλλων κομμάτων αρκεί να αυτοί να δέχονται την αντιμνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και να μην έχουν προκαλέσει με την στάση τους την κοινωνία το προηγούμενο διάστημα.
Είπε επίσης πως δεν θα παραιτηθεί από βουλευτής μέχρι να εκλεγεί περιφερειάρχης.

Ανακοίνωσε τις προτεραιότητές του ως περιφερειάρχης, λέγοντας πως αναλυτικά θα μιλήσει για το πρόγραμμά του το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου:
Η μία είναι η μάχη των ευρωεκλογών. Η μάχη αυτή είναι σημαντική γιατί έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Επί της ουσίας θα είναι ένα δημοψήφισμα για την Ελλάδα που ξεθεμελιώνεται από τα Μνημόνια. Και ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία με την ψήφο του να στείλει ένα συντριπτικό μήνυμα αντίστασης και αλλαγής.
Εξίσου πολιτική και κρίσιμη, όμως, θα είναι και η μάχη στις Περιφέρειες. Την ξεκινάμε σήμερα από την έδρα της περιφέρειας, τη Λαμία. Για μας θα είναι και μάχη αξιών και εποχών. Οι δύο αντίθετοι πόλοι, γιατί πάντα στις μάχες τα στρατόπεδα είναι δύο, θα είναι το παλιό και το καινούργιο. Τώρα πια το νέο ταυτίζεται, ανεξαρτήτως ηλικίας, με τη νέα πολιτική συνείδηση που αργά και σταθερά αποκτούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Στις εκλογές αυτές η σύγκρουση των δύο κόσμων θα εκφραστεί με έναν και μοναδικό τρόπο, την επιλογή των ψηφοφόρων μπροστά στις κάλπες.
Ήδη τα δείγματα ότι αυτή η σύγκρουση σιγά - σιγά παίρνει σάρκα και οστά, δόθηκαν από τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Οι Έλληνες δεν άγονται και φέρονται πια από τα μεγάλα κανάλια της τηλεόρασης, δεν καθοδηγούνται από εφημερίδες με παλαιοκομματικές νοοτροπίες, δε φοβούνται τους κομματικούς στρατούς.
Παλιότερα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, κάθε υποψήφιος των μεγάλων κομμάτων εξουσίας υπολόγιζε σε μηχανισμούς που ξυπνούσαν από τη χειμερία νάρκη, και σε λίγο χρόνο κατάφερνε να μαζέψει σταυρούς, να βολέψει κόσμο σε επί τούτου δημιουργηθείσες θέσεις, να πουλήσει και να αγοράσει πολιτική συνείδηση. Δεν γίνεται όμως τώρα πια αυτό και κυρίως δεν το αναζητάει ο σύγχρονος Έλληνας ψηφοφόρος.
Η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί και μακριά από στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Γιατί τα Τοπικά και Περιφερειακά κέντρα πρέπει να λειτουργούν και θα διαθέτουν ισχυρή συμμετοχή, επαρκή θεσμική δυνατότητα και μια κοινωνία πολιτών παρούσα και δρώσα.
Μόνον έτσι η αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει έναν αποφασιστικό παράγοντα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των πόρων, πράγματα που αποτελούν ένα βασικό ζητούμενο σήμερα .
Ακόμη ένα ζητούμενο για την υπηρέτηση της περιφερειακής συγκρότησης της Στερεάς Ελλάδας είναι να υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές που θα στοχεύουν στη περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση των Περιφερειακών Ενοτήτων. Γι αυτό τα ζητήματα που αναφέρονται στο στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης πρέπει να σχετίζονται άμεσα με την αποκέντρωση.
Σε αυτή τη μάχη θέλουμε να συμπορευθούμε με πρόσωπα που τα διακρίνει η εντιμότητα, η συνέπεια, η φρέσκια σκέψη και κυρίως η διάθεση για δράση.
Οι συνδυασμοί που θα συγκροτηθούν δεν θα πέφτουν φυσικά από τον ουρανό. Θα είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, θα είναι σε στενή επαφή με τον κόσμο και τα ριζοσπαστικά τους προγράμματα, θα έχουν προκύψει από την επαφή και την αντιπαράθεση με τα πραγματικά προβλήματα.
Καταθέτω σήμερα 5 βασικές προτεραιότητες – δεσμεύσεις μας για τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:
1)Μετάβαση από την περιφέρεια της ανεργίας στην περιφέρεια της εργασίας, της επανεκκίνησης της οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης.
2)Ανασυγκρότηση στους τρεις τομείς της οικονομίας, πρωτογενής, μεταποίηση, τουρισμός-πολιτισμός, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της σε προϊόντα και υπηρεσίες.
3)Ενίσχυση των καινοτόμων πολιτικών στην Περιφέρεια με εναλλακτικές και οικολογικές πολιτικές, αποκαθιστώντας το περιβάλλον και προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους.
4)Δημιουργία μιας ανοικτής περιφέρειας, με ταυτότητα, με πόρους και αρμοδιότητες, μια περιφέρεια που θα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού και
5)Διεύρυνση της θεσμικής λειτουργίας εστιάζοντας στην συμμετοχή του πολίτη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές αποκέντρωσης, δημιουργώντας νέους θεσμούς και δομές στην περιφέρεια.
Η κάλπη των Περιφερειών θα αποτελέσει ταυτόχρονα κι ένα πραγματικό δημοψήφισμα ενάντια στη κυβέρνηση του μνημονίου και της υποτέλειας που στραγγαλίζει την αυτοδιοίκηση .
Γι αυτό και η νίκη στα δυο αυτά δημοψηφίσματα, δηλαδή των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, θα είναι ιστορική θα είναι καταλυτική.
Θα είναι νίκη του λαού μας, νίκη της δημοκρατίας.
Σας διαβεβαιώνω ότι ξεκινώ αυτή τη μάχη με πολύ κέφι.