Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Το Ίδρυμα “Γεώργιος Καφαντάρης” ο Σιούφας και ο ... Γιατρός

Στις 19 Ιουνίου του 2010, παρουσία εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική Ανατολική Φραγκίστα τα εγκαίνια του «Πνευματικού Κέντρου Γεώργιος Καφαντάρης» που ίδρυσαν οι συμπατριώτες του πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του.




Στον ίδιο χώρο στεγάστηκε το λαογραφικό υλικό και η έκθεση φωτογραφίας του χωριού ενώ στον πάνω όροφο εκτίθεται το αρχείο του Γεωργίου Καφαντάρη το οποίο, παραχωρήθηκε με ενέργειες του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα, ενός πολιτικού με ήθος και όραμα για την πατρίδα.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το Ίδρυμα θα ήταν ακόμα στις σκέψεις αν δεν ενίσχυε με 100.000 δολάρια την ωραία αυτή κίνηση ο εκ της Ανατ. Φραγκίστας καταγόμενος επιχειρηματίας Κώστας Πανουργιάς ο οποίος μοιράζεται το χρόνο του πλέον ανάμεσα στη γενέτειρά του Ανατολική Φραγκίστα και τη Νέα Υόρκη και αναγνωρίζεται απ’ όλους ως μεγάλος ευεργέτης της πατρίδας του.
Από τότε πέρασε πολύ καιρός και αυτό το στολίδι που αποτελεί σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τον τόπο μας, το διακονεί και το συντηρεί με κόπο και προσωπικά έξοδα ο ακούραστος Πρόεδρός του Κώστας Κωστόπουλος, έχοντας άξιο συμπαραστάτη του, τον γιατρό Βασίλη Αυγερινό και δυστυχώς τον Δήμο προκλητικά απόντα.
Η Ανατ. Φραγκίστα με το Ίδρυμα αυτό, τιμά με τον καλύτερο τρόπο έναν εκ των τιμίων πολιτικών ανδρών που γέννησε ο τόπος μας και αυτό το έλαβε πολύ καλά υπόψη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας, δείχνοντας εμπράκτως και ποικιλοτρόπως το ενδιαφέρον του για το άξιο αυτό τέκνο της Ευρυτανίας.