Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Βασίλης Καραμπάς (Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας): «… κοινή γραμμή με το Δήμο Καρπενησίου για να λύσουμε το πρόβλημα της Μεσοχώρας»

Πρώτη φορά, μετά από την εκλογή του ως Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, ο Βασίλης Καραμπάς μιλά για όλους και για όλα, σχολιάζοντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Μεσοχώρα από το ΓΠΣ επί δημαρχίας του, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε διάθεση να αδικηθεί κανείς και πως θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για να αρθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Ακόμη αναφέρεται στο περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά και του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Κοντογεώργου, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και στην επιτυχία του Π. Σ. να εξασφαλίσουν πιστώσεις για να ξεκινήσουν 4 μεγάλα έργα στο νομό. Επίσης, ο Βασίλης Καραμπάς σχολιάζει την πορεία της νέας δημοτικής αρχής και τέλος ξεκαθαρίζει για ποιο λόγο εντάχθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας λιγότερα χρήματα  για το Δήμο Αγράφων, σε σχέση με το Δήμο Καρπενησίου. Αυτά κι άλλα πολλά στην αποκλειστική συνέντευξη που ακολουθεί: 

Ένα σχόλιό σας για τη κόντρα που δημιουργήθηκε μεταξύ του κ. Περγαντά και του κ. Κοντογεώργου, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πρέπει να πω ότι υπήρξε ένα λεκτικό επεισόδιο στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο μεταξύ του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά και του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Κοντογεώργου. Το θέμα ήταν αν υπάρχουν διεκδικήσεις για τα έργα του Νομού. Όταν πήρα το λόγο είπα ότι αδικεί τον Κώστα Κοντογεώργο, και με τη δουλεία του και με την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια,  αυτή η προσωπική επίθεση. Η αφορμή, του επεισοδίου αυτού, ήταν τα μεγάλα έργα του Νομού, που είναι ενταγμένα στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα  της Περιφέρειας, και κατά πόσο έχουν χρηματοδότηση ή όχι.

Θέλετε να μας πείτε τι έχει γίνει με τις πιστώσεις 4 έργων που αφορούν το Νομό;
Πραγματικά είχαν υπογραφεί συμβάσεις, επί εποχής Νομαρχίας Κώστα Κοντογεώργου, για τα τρία μεγάλα έργα του νομού μας, χωρίς όμως να υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις. Με ένα έγγραφο, όμως, του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας πάγωσε το έργο Σαρκίνη – Καταβόθρα. Με ενέργειες του Περιφερειακού Συμβούλιου καταφέραμε να «ξεπαγώσουμε» το τελευταίο έργο και να είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε  σύμβαση, εντός των επόμενων ημερών,  με τον εργολάβο για να ξεκινήσει το έργο. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν  και τα άλλα τρία έργα, που είναι Δομνίστα – Ροσκά – Πάντα Βρέχει , Δρόμος Καστανιά –Πρόδρομος – Ροσκάς, το τρίτο, ο Δρόμος Βαρβαριάδα – Άγραφα και το τέταρτο αυτό που σας είπα Σαρκίνη – Καταβόθρα. Θα ξεκινήσουν όλα τα έργα, εντός των ημερών, και ανάλογα με την ροή των πιστώσεων θα προχωρούν και οι εργασίες.
Με τον ίδιο ζήλο θα διεκδικήσουμε κι άλλα έργα που αφορούν το Νομό μας και έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ.

Κ. Καραμπά συμμετείχατε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που κύριο θέμα συζήτησης ήταν το πρόβλημα που προέκυψε με την περιοχή της Μεσοχώρας. Τι έχετε να μας πείτε;
Είχα το περιθώριο να συμμετάσχω στο δημοτικό συμβούλιο και όταν πήρα το λόγο στάθηκα στην ενημέρωση, καταρχάς, για να πω για τη δουλειά που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας από την αναθεώρηση του παλιού πολεοδομικού σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούσαν να βγουν μέσα στο Καρπενήσι, όσο τρελό κι αν ακούγεται, οικοδομικές άδειες, γιατί υπήρχαν ασάφειες στα όρια ανάμεσα στους δρόμους, στις οικοδομικές γραμμές στις ιδιοκτησίες κ.λ.π. Προχωρήσαμε στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης στις περιοχές Παλιάμπελα, Μύλοι, και το τρίτο που έπρεπε να ολοκληρώσουμε, όσον αφορά την χωροταξία του δήμου Καρπενησίου, ήταν να κάνουμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καρπενησίου, ούτως ώστε να μην βλέπουμε τις ασχήμιες από την είσοδο του τούνελ μέχρι την πόλη. Όλο αυτό το νοικοκύρεμα έπρεπε να γίνει με το νέο ΓΠΣ. Μέσα σε όλα αυτά προέκυψε και ένα θέμα, γιατί για μένα δεν υπάρχει πουθενά αλλού θέμα, στην περιοχή της Μεσοχώρας, που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος ανάπτυξης αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά δεν μπορεί να γίνει περιοχή β’ Κατοικίας.
Είναι άδικο όλο αυτό που συμβαίνει και γι’ αυτό πήγα στο δημοτικό συμβούλιο να εξηγήσω τι γίνεται και να καθορίσουμε τη κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουμε με Δήμο Καρπενησίου ως Περιφέρεια και πως θα πρέπει συντονισμένα να κινηθούμε για να αρθεί αυτή η αδικία.
Πιστεύω ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, ήταν ενημερωτική, θα έλεγα ότι ήταν μια μεγάλη διαβούλευση και σύντομα ότι θα έχουμε αίσια αποτελέσματα.

Δηλαδή περιμένουμε μέχρις ότου πάρετε στην αρμοδιότητά σας τις υπηρεσίες για να λυθεί το θέμα;
Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να δρομολογηθεί η επίλυση του θέματος. Δεν υπάρχει καμία διαφορά και οι Υπηρεσίες, όπως είναι σήμερα, θα το δουν με κατανόηση το θέμα που προέκυψε, καθώς δεν είχε κανείς ενημέρωση, ότι σ’ αυτό το χώρο, από ένα παλιό διάταγμα δεν μπορεί να γίνει Β Κατοικία. Άκουσα να ρίχνει ο ένας ευθύνες στον άλλον. Τότε η απόφαση ήταν ομόφωνη και οι τρεις παρατάξεις συμφώνησαν. Δεν είχε κανείς διάθεση να αδικήσει κανέναν. Ήταν κάτι που δεν διαπιστώθηκε στην αρχή. Δεν έχει πλέον αξία να λέμε ποιος φταίει λιγότερο και ποιος περισσότερο. Πρέπει όλοι μαζί να σκύψουμε και να λύσουμε το πρόβλημα.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ακούστηκαν πολλά και πολλές προτάσεις για επίλυση. Μια από αυτή ήταν να διαγραφτεί το ΓΠΣ και να γίνει νέο από την αρχή. Μπορεί να γίνει αυτό;
Δεν προέκυψε ότι κάποιοι θέλουν να γίνει ολική άρση του Πολεοδομικού Σχεδίου. Και εγώ είπα ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα ήταν χιλιάδες οι Καρπενησιώτες του Παλαιού Δήμου Καρπενησίου που θα ήταν ενάντια στην ολική κατάργηση του ΓΠΣ. Και είπα επίσης, ότι και οι πέντε δήμοι που απαρτίζουν το νέο δήμο Καρπενησίου θα ήταν ευτυχής εάν είχαν ΓΠΣ στην περιοχή τους, γιατί θα τους έδινε πολύ μεγάλη αξία και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή τους, κάτι που σήμερα δεν έχουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει άρση του σχεδίου, γιατί δεν το θέλει κανείς αυτό.

Επομένως τι θα γίνει;
Πρέπει να επικεντρωθεί η δουλεία μας μόνο στην περιοχή της Μεσοχώρας και άρσης αυτής της αδικίας. Και πιστεύω ότι θα το δρομολογήσουμε και θα γίνει. Τον χρόνο δεν μπορώ να σας το πω.

Τι συμβαίνει με τη ΔΕΥΑΚ και τα χρέη που ακούγεται ότι έχει;
Και στο Δήμο Καρπενησίου έγινε οικονομικός έλεγχος από τη Νέα Δημοτική Αρχή. Έγινε διαχειριστικός έλεγχος και τότε ακούγονταν ότι θα έχουμε ελλείμματα και προβλήματα. Ο έλεγχος αυτός που έγινε στον δήμο Καρπενησίου, όχι μόνο δεν έδωσε τέτοια στοιχεία, δηλαδή ότι υπάρχουν ελλείμματα και στοιχεία κακοδιαχείρισης, απεναντίας έδειξε θετικό ισοζύγιο και καλοδιαχείριση, με αποτέλεσμα να είναι από τους λίγους δήμους της Ελλάδας που είχαν αυτά τα στοιχεία, κάνοντάς με υπερήφανο, κάτι που επιβεβαίωσε και η νέα δημοτική αρχή. Η νέα δημοτική αρχή διέταξε τον έλεγχο και στην ΔΕΥΑΚ. Εγώ θα περιμένω το πόρισμα και θα δείτε ότι και εκεί θα δικαιωθώ και δεν θα είναι τα πράγματα όπως ακούγονται.

Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους;
Ακούγεται ότι η νέα δημοτική αρχή σκέφτεται να καταργήσει τη ΔΕΥΑΚ και να μεταφέρει τους υπαλλήλους στο Δήμο Καρπενησίου. Θεωρώ ότι έτσι θα γίνει υπερσυγκέντρωση και θα αδυνατεί να παρέχει τις υπηρεσίες που πρέπει στους Καρπενησιώτες, καθώς όλες οι υπηρεσίες θα περνάνε μέσα από ένα σύστημα περισσότερο γραφειοκρατικό.
Όσον αφορά τα τρία άλλα μεγάλα έργα για το νομό, όπως είναι ο ΛΑΚΑ, ο Παραμεγδόβιος και η αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών, έχουμε κάποια εξέλιξη;
Τα έργα για τα οποία με ρωτάτε, είναι έργα που ανήκουν στο εθνικό σκέλος,  στο ΠΕΠ και κάποια πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Το έργο, δρόμος Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο (ΛΑΚΑ) δεν είναι πουθενά ενταγμένο στα προγράμματα που σας είπα, αλλά μπορεί να ενταχθεί στο εθνικό σκέλος. Μέχρι στιγμής διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για να ολοκληρωθούν οι μελέτες.
Για τον Παραμεγδόβιο δρόμο, η κ. Γερακούδη ήδη έχει ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες και ελπίζουμε μέσα στο 2011 να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να γίνουν οι χρηματοδοτήσεις συγκεκριμένων χρημάτων.
Για τη Λίμνη Κρεμαστών δεν έχω να σας ανακοινώσω κάτι και ο στόχος μας είναι να βρούμε χρηματοδότηση για να κάνουμε μελέτη. Θεωρώ ότι όλοι οι παραλίμνιοι φορείς πρέπει να ενωθούν και να συνεργαστούν για να ετοιμάσουν ένα μάστερ πλάν. Χωρίς σχεδιασμό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι στο δρόμο, Καρπενήσι – Αγρίνιο, σε πολλά σημεία έχουν γίνει μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να είναι πολύ επικίνδυνη η διέλευση των οχημάτων. Έχουμε κάτι επ΄ αυτού;
Από Καρπενήσι για Αγρίνιο, όσον αναφορά τη νέα χάραξη, δεν έχουμε μέχρι σήμερα θετικές ανακοινώσεις να κάνουμε. Στο υπάρχον εθνικό οδικό δίκτυο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα. Θεωρώ  ότι σταδιακά θα αρχίσουν να γίνονται εργασίες αποκατάστασης.
Για ποιο λόγο στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας εντάχθηκαν περίπου 360 χιλιάδες ευρώ για το Δήμο Αγράφων και  1,5 εκ. ευρώ περίπου για το Δήμο Καρπενησίου;
Θα σας πω πως έγινε η ιεράρχηση.  Καταρχήν αρχίσαμε να ιεραρχούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε δήμος στα οδικά δίκτυα. Σας λέω μόνο ένα ποσό για να αντιληφτείτε γιατί ήταν ετεροβαρής αυτή η σχέση. 500.000,00 ευρώ είναι μόνο η μελέτη για την αποκατάσταση του δρόμου στο Προυσό και την έχουμε έτοιμη στα χέρια μας. Το δεύτερο έργο, είναι οι διάφορες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο οδικό δίκτυο από Καρπενήσι μέχρι και Προυσό. Αυτά τα δύο έργα δημιούργησαν την ετεροβαρή σχέση. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ένα κονδύλι για τα έκτακτα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα απορροφήσει ο Δήμος Αγράφων. Εδώ, όμως, είμαστε να ιεραρχούμε και να άρουμε οποιαδήποτε αδικία κατά του Δήμου Αγράφων. 

Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την πορεία της νέας, αιρετής πλέον, Περιφερειακής αρχής;
Βλέπω ένα Περιφερειακό συμβούλιο, στο οποίο δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων πολύ σοβαρά ζητήματα, αλλά ως θεσμός και ως λειτουργία, σε σχέση με τα υπόλοιπα Περιφερειακά Συμβούλια της Ελλάδας, θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα. Και το θεωρώ αυτό γιατί, πρώτον υπάρχει μεγάλη αντιπροσώπευση όλων των παρατάξεων που κατέβηκαν στις εκλογές και δεύτερον οι σχέσεις μεταξύ των μελών του, που είναι άριστες, δεν αφήνουν περιθώρια για παρεξηγήσεις ή μικροπολιτικές.
Ακόμη, το Περιφερειακό Συμβούλιο αφού οριοθετήσει και τελειώσει με τις επιτροπές και φύγει από τη γραφειοκρατία, πιστεύω ότι θα γίνει ένα μεγάλο κύτταρο δημοκρατίας και δημοκρατικού προγραμματισμού για την ανάπτυξη στην μεγάλη αυτή πρόκληση που λέγεται νέα αιρετή Περιφέρεια.
Έτσι βλέπω την μέχρι τώρα λειτουργία και τις προοπτικές του περιφερειακού συμβουλίου.

Ένα σχόλιο σας για τη νέα δημοτική αρχή.
Τη νέα δημοτική αρχή δεν μπορούμε να την κρίνουμε ακόμη., αλλά προσδοκούμε πολλά από αυτή. Και προσδοκούμε πολλά για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή ο πήχης από την αρχή ήταν πολύ ψηλά και πρέπει να τον ξεπεράσουν και δεύτερον βλέπω ότι υπάρχει όρεξη για δουλειά και πως δεν θα πάει χαμένη ούτε μία μέρα.