Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας Αφιέρωμα στη μάνα

Η Υφήλιος αφιέρωσε μια ημέρα το χρόνο στη μάνα που πρέπει να την τιμούμε καθημερινά μετά το Θεό, αφού ότι δεν πρόφτασε ή δεν θέλησε ο Θεός το άφησε στη μητέρα.
Στην Ελλάδα αρχικά, η εορτή της μάνας, εορτάστηκε το 1928 στις 29 Σεπτεμβρίου και αργότερα στις 2 Φεβρουαρίου μαζί με τη γιορτή του παιδιού.
Το 1957 καθιερώθηκε ως ημέρα της μητέρας η 2η Κυριακή του Μάη σε όλο τον κόσμο.
Η γιορτή της μητέρας θεωρείται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης σε κάθε γωνιά του πολιτισμένου κόσμου ως κοινή γιορτή των ανθρώπων.

Μάνα, πνεύμα στοργής και θυσίας. Πνεύμα συγνώμης και αγάπης. Αγάπης που τα πάντα δίδει, τίποτα δεν ζητεί. Ανοίγει την καρδιά της και φευγαλέα διαλαλεί. Στέκει υπεράνω τόπου και χρόνου, χρώματος και φυλής. Στο όνομά της ορκίζονται μαύροι, άσπροι, κίτρινοι και ερυθρόδερμοι.
Δίπλα στη χαρά, το πόνο και του χάρισαν το πιο γλυκό και όμορφο όνομα μάνα. Θεία μορφή, επίγειος άγγελος, ουράνιος θησαυρός. Ημερεύει τα άγρια ήθη, μαλακώνει τη σκληρότητα της καρδιάς και με ένα δάκρυ αποτρέπει απάνθρωπους στόχους.
Μάνα, φως και ελπίδα, για τους μικρούς στήριγμα και παρηγοριά για τους μεγάλους.

Χρόνια Πολλά
σε όλες τις μητέρες


(Ομιλία της Πρόεδρου του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας κ. Λίτσας Πετροπούλου στους εκδρομείς, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης εκδρομής του Συλλόγου στον Προυσό, ανήμερα της γιορτής της μητέρας)