Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Σημαντική εκδήλωση από την ΑΛΚΥΟΝΗ για το ζήτημα του “Εθισμού στο διαδίκτυο”


Μια αξιόλογη ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης Ν. Ευρυτανίας «ΑΛΚΥΟΝΗ», με θέμα «Εθισμός στο Διαδίκτυο».
Τα μέλη του Κέντρου προσπαθούν με κάθε ευκαιρία που τους δίνετε, να ενημερώνουν το κοινό για προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας και να προτείνουν λύσεις, ούτως ώστε να δημιουργούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις επίλυσης αυτών. Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που ταλανίζει τη χώρα μας, αλλά και όλο τον κόσμο είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο.
Στην πολύ αυτή ενδιαφέρουσα ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος –Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Ο κ. Σιώμος μίλησε για το θέμα του Εθισμού στο Διαδίκτυο ένα θέμα το οποίο απασχολεί πλέον εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά, αλλά και επίσημους φορείς της Πολιτείας σε σχέση με την εξέλιξη του φαινομένου.
Χαρακτηριστικά ο κ. Σιώμος είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το διαδίκτυο σήμερα χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των μαθητών στην Ελλάδα και η ορθολογική χρήση του μέσου είναι αυτή που απασχολεί πλέον τους ειδικούς και τους γονείς, ώστε να ενημερωθούν και τα παιδιά πάνω στους κινδύνους που εγκυμονεί η παθολογική χρήση του διαδικτύου».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από το πρώτο Ειδικό Ψυχιατρικό Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, καθώς, επίσης και έρευνες που έχουν γίνει από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, όπου φαίνεται ότι ένα στα δέκα παιδιά. δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χρησιμοποιούν το ιντερνέτ με παθολογικό τρόπο. 
Για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα ο κ. Σιώμος τόνισε πως τόσο η πολιτεία, όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να σκύψουν με σοβαρότητα πάνω σ’ αυτό το θέμα για να προφυλάξουν τους μελλοντικούς πολίτες, που θα στηρίξουν την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μέσα από την εργασία τους.
Ακόμη, ο κ. Σίωμος ενημέρωσε για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να προστατέψουν τα παιδιά τους από την νέα αυτή μάστιγα. Σύμφωνα με τον εισηγητή, οι γονείς δεν πρέπει να υποτιμούν το ρόλο του διαδίκτυο και πως αυτό χρησιμοποιείται από τα παιδιά τους. Επίσης, από πολύ μικρή ηλικία, θα πρέπει οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τα ασχολούνται και με άλλες εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας έτσι ώστε να μην αποτελεί το ηλεκτρονικό παιχνίδι τη μοναδική ενασχόληση του παιδιού, ενώ θα πρέπει να καταρτίζεται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μαζί με το παιδί για το πώς θα χρησιμοποιείται το διαδίκτυο, ποιες ώρες, ποιες ημέρες και για πόσο χρόνο.
Την ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές των σχολείων της πόλης του Καρπενησίου, εκπαιδευτικοί και γονείς, ενώ τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Αγράφων και Καρπενησίου, καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.
Ο Πρόεδρος, τα μέλη και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον ιδιοκτήτη και την Διευθύντρια του Ξενοδοχείου Μοντάνα, το ΡΑΔΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ, την ΚΕΠΠΑΔΗΚ και τον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, για την ευγενική τους χορηγία καθώς επίσης τον Δήμαρχο Καρπενησίου και τον Γ.Γ. του Δήμου, για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν.
Θερμά συγχαρητήρια, για τη άψογη διοργάνωση, αξίζουν στα κορίτσια της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, που πραγματικά έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό για να στεφθεί με επιτυχία η εκδήλωση, αλλά και στον Πρόεδρο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Χρυσαφογεώργο και στα μέλη του ΔΣ της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν σε τόσο σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.
 vassoep@yahoo.gr