Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Με λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Νικολάου του Εν Βουνένοις σε Μαυρομάτα και Βοϊλάδα

Οι Έλληνες και δη οι Ευρυτάνες είμαστε πολύ φιλέορτοι. Δεν θα ήταν δε υπερβολή να πούμε ότι στο παρελθόν ζούσαμε και σ’ ένα σημείο εξακολουθούμε ακόμη να ζούμε περιμένοντας  τις γιορτές και τα πανηγύρια μας. Πολλές απ’ τις γιορτές αυτές ήταν οικογενειακές, σπιτικές, με την ευκαιρία διαφόρων κοινωνικών γεγονότων.
Όμως πρέπει να ομολογήσουμε ότι περισσότερο από κάθε τι άλλο την τάση για εορτασμό, ψυχαγωγία και διασκέδαση εξέφραζαν τα λαϊκά πανηγύρια μας, που ήταν συνδεδεμένα με την θρησκεία μας. Γιατί στα λαϊκά πανηγύρια μας εκδηλωνόταν φυσικά και αβίαστα με τον πιο ομαδικό τρόπο η λαϊκή ψυχή, η πίστη των απλών ανθρώπων, η συνείδηση του λαού μας.

Σε όλα σχεδόν τα χωριά του τόπου μας, από τώρα και πέρα που ανοίγει ο καιρός, τελούνται πολλά πανηγύρια, προς τιμήν πολλών αγίων της Εκκλησίας μας. Σε δυο από αυτά, τα ανοιξιάτικα πανηγύρια είχαμε την ευλογία και την χαρά να βρεθούμε το περασμένο διήμερο 8 και 9 Μαΐου. Τιμώμενος ο Άγιος, Νικόλαος ο εν Βουνένοις, τόσο στην ιστορική Μαυρομάτα, όσο και στην πανέμορφη Βοϊλάδα, που είναι οικισμός του Μαραθιά. 
ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ
Η γιορτή στην Μαυρομάτα, έγινε μια μέρα νωρίτερα, δηλ. την Κυριακή 8 Μαΐου, καθότι στο χωριό αυτή την μέρα μπορούσαν να έλθουν τόσο ο εν Αθήναις Σύλλογος του χωριού, όσο και αρκετοί  Μαυροματιανοί, που διαμένουν σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας.
Η γιορτή προς τιμήν του Αγίου Νικολάου του νέου, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου, με τον Εσπερινό που τελέστηκε στην κεντρική Εκκλησία του χωριού, στην Παναγία, που είναι και ο Καθεδρικός Ναός της Μαυρομάτας.
Την επομένη, Κυριακή των Μυροφόρων, σύμπασα η μικρή κοινωνία του ευλογημένου αυτού χωριού, ανηφόρησε στο ξωκλήσι του Αη – Νικόλα του Νέου, που βρίσκεται στην κορυφή του χωριού, σε μια υπέροχη τοποθεσία, στους πρόποδες της «Κόψης», προκειμένου για να εκκλησιαστεί.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην διάρκεια της οποίας, ο κυρ Χρήστος Γεωργίου, αγαλίασε τους πάντες με την ωραία ψαλμωδία του, στον αύλιο χώρο του ναού, όπου ήταν στρωμένα τα τραπέζια, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε, προσφέρθηκε καφές και λουκούμι. Μετά από λίγο, με την φροντίδα της οικογένειας του Λάμπρου Καυκιά, σε όλα τα τραπέζια, έφτασαν ντόπια ψητά, με πίτες και κατσικίσιο τυρί αλλά και καλό κρασί που ευφραίνει πάντα καρδιές ανθρώπων.
Ο μπάρμπα – Γιάννης Μάκκας,  πιστός στο ραντεβού του χρόνια τώρα με το γιορτάσι αυτό, έπιασε το μικρόφωνο και μετά τις καθιερωμένες ευχές, το πανώριο τραγούδι, «φίλοι μ΄ καλωσορίσατε» αντήχησε σε όλες τις γύρω ραχούλες.
Το φαγοπότι συνεχίστηκε, όμως το κρύο ήταν τόσο δυνατό, που έκανε τους περισσότερους, να μαζεύονται και να αναζητούν προσήλιο για να σταθεί η καρδιά τους!!! Ο κυρ – Λευτέρης Παπάς, ένας άνθρωπος πραγματικός λεβέντης, βλέποντας ότι η κατάσταση ήταν ανυπόφορη, πετάχτηκε στο σπίτι, άδειασε κυριολεκτικά την ντουλάπα με τα χειμωνιάτικα και επιστρέφοντας στο χώρο του πανηγυριού, μοίρασε, ικανότατο ρουχισμό για όσους δεν άντεχαν το κρύο.  Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στον Άγιο υπήρχε τάμα και αυτό ήταν ένα αρνί, το οποίο έπρεπε να «βγει» σε κλήρωση, για τις ανάγκες του εξωκκλησιού. 
Την διεκπεραίωση αυτής της αποστολής, ανέλαβε ο μετρ του είδους, ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός Παναγιώτης Γεωργίου, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Τυχερός της κλήρωσης, ο επίσης μετρ της κουζίνας και γνωστός Τραπεζικός Γιάννης Μακρής, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το αρνί, θα το προσφέρει, σε τράπεζα αγάπης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς.
Το πανηγύρι συνεχίστηκε με την κ. Ζωή Κουτρουλιά, να δίνει ρεσιτάλ στο βαρύ τσάμικο και να την ακολουθούν στην λεβεντιά με πολύ μεράκι τα αδέλφια της Γιώργος και Δημήτρης Κουτρουλιάς.
Με την ίδια χαρά, χόρεψαν για το καλό της ημέρας, τόσο η οικογένεια του Λ. Καυκιά, όσο και η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Νίκη Ρέκα που δίνει πάντα το παρών σε κάθε εκδήλωση της Μαυρομάτας και κάνει ξεχωριστό αγώνα για το χωριό της.
Κάποια στιγμή, το πανηγύρι επισκέφτηκε και ο γιατρός Βασίλης Αυγερινός με την σύζυγό του, από την Ανατ. Φραγκίστα, εκλεκτοί φίλοι του Προέδρου της Μαυρομάτας Νίκου Σκόνδρα αλλά και του εφημερίου του χωριού.
Το γλέντι καλά κρατούσε και τα κλαρίνα κυριολεκτικά πήραν φωτιά. Βαριά και ασήκωτα τραγούδια, από παραπονιάρηδες χορευτές, όπως ο Πάνος Γεωργίου, ο οποίος πέραν των άλλων είναι και σπουδαίος ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών, ο πρώην Δήμαρχος και αδελφός του Νίκος Γεωργίου, οι αδελφοί Γιώργος και Δημήτρης Κουτρουλιάς, οι αδελφοί Κώστας και Γιάννης Μακρής, όπως και ο ακούραστος Πρόεδρος Νίκος Σκόνδρας, άπαντες έδωσαν ρεσιτάλ με τις χορευτικές τους επιδόσεις, δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα, γεμάτη Ελληνορθόδοξη παράδοση.  Βέβαια όπως και να το κάνουμε το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Κουτρουλιά και ο τρόπος με τον οποίο έφερε τις στροφές του, έκανε όλους να τον καταχειροκροτήσουν, επιβραβεύοντας έτσι το χάρισμά του και στο χορό.
Κλείνοντας και αφού ευχηθούμε και του χρόνου το πανηγύρι να στεφθεί με ανάλογη επιτυχία, θα αναφερθούμε σε δυο ακόμη Μαυροματιανούς, που έβαλαν την δική τους όμορφη πινελιά σε αυτό το ωραίο γιορτάσι. Πολλά μπράβο στον σπουδαίο γέροντα μπαρμπα Γιώργη Σκόνδρα τον Εκκλ. Επίτροπο για την εν γένει φροντίδα του, στο πανηγύρι, όπως και στον λεβέντη Πάνο Τσιγαρίδα, που ομόρφυνε την ομήγυρη με τις ατάκες του και τα γεμάτα αγάπη λόγια του.  Άπαντες έφυγαν όταν ο ήλιος άρχισε να χάνετε μέσα στις φυλλωσιές, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του Αη – Γιαννιού στο πανηγύρι της 29ης Αυγούστου.
ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΒΟΪΛΑΔΑ
 Με ανάλογη επιτυχία, έγινε και το παραδοσιακό πανηγύρι την Δευτέρα 9 Μαΐου στον οικισμό της Βοϊλάδας, όπου υπάρχει ξωκλήσι στην μνήμη του Αγίου Νικολάου του νέου.  Και εδώ, ανήμερα της εορτής και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε γλέντι του παλιού καλού καιρού, κάτω


από τα μεγάλα πουρνάρια που βρίσκονται στην αυλή της εκκλησία. Ο ακούραστος Τάκης Τσέλος, η μεγάλη ψυχή αυτού του πανηγυριού, φρόντισε έτσι ώστε και φέτος όλα να είναι τέλεια. Χωρίς αυτόν δύσκολα θα ξαναγίνει πανηγύρι, όμως αυτός εκεί πιστός δεν το βάζει κάτω και κάθε χρόνο είναι εκεί για να έχει συνέχεια αυτό το μικρό γιορτάσι της περιοχής. Από την άλλη μεριά ο αδελφός του Βασίλης Τσέλος, ως άλλος Αβραάμ, μας φιλοξένησε όλους, προσφέροντάς μας, τράπεζα αγάπης, με πλούσια ντόπια εδέσματα, λαχταριστές λιχουδιές και πίτες παραδοσιακές.
Το ωραίο αυτό πανηγυράκι, που τίμησε με την παρουσία του και ο Αντιδήμαρχος Αγράφων Νίκος Φούκας, τελείωσε αργά το απόγευμα με όλους μας να φεύγουμε από την Βοϊλάδα απόλυτα ευτυχείς και ικανοποιημένοι. Και του χρόνου.