Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - Ψήφος εμπιστοσύνης για ένα νέο δημιουργικό ταξίδι

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των Ευρυτάνων της Αθήνας στη Γενική Συνέλευση των μελών της ιστορικής Πανευρυτανικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» της Αθήνας, την Τετάρτη 4 Μαϊου 2011.

Η διεξαγωγή των εργασιών της παραπάνω Γενικής Συνέλευσης υπήρξε άψογη από κάθε πλευρά και το κλίμα που επικράτησε ήταν έντονα ενωτικό. Τις εργασίες της διηύθυναν υποδειγματικά οι κ.κ. Στέφανος Βασιλόπουλος, Πέτρος Τσέλιος και Χρήστος Γιαννακόπουλος, ενώ ως Γραμματέας ορίστηκε η κ. Βάνα Ασημάκη.

Το προεδρείο, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εκλογή του, αμέσως μετά έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο του απερχόμενου Δ.Σ. κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο για την καθιερωμένη λογοδοσία, ο οποίος και έκανε τον απολογισμό της τριετούς θητείας του, τον «απολογισμό ενός ταξιδιού δημιουργίας…», όπως εύστοχα τον χαρακτήρισε, κατά το οποίο δεν κατακτήθηκαν μόνον οι κορυφές των Αγράφων αλλά και πολλές άλλες υψηλές πνευματικές και δημιουργικές κορυφές….


Η Όλγα Οικονόμου με τον κ. Στ. Κωστούλα

Τόνισε πως η Πανευρυτανική Ένωση αθόρυβα, μεθοδικά και δημιουργικά η Ένωσή μας έγινε αυτό που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της: η αγκαλιά, που σκέπασε και σκεπάζει όλους τους Ευρυτάνες και η κυψέλη εντατικής εργασίας και συνεργασίας ομάδας πολλών συμπατριωτών μας, με αποτελέσματα ορατά. Έτσι, κατά την τελευταία τριετία, επιτελέστηκε αξιόλογο πολιτιστικό έργο, το οποίο έτυχε πανελλήνιας εμβέλειας και αναγνώρισης, καθώς και κολακευτικότατων σχολίων από τα Μ.Μ.Ε. Πραγματοποιήθηκαν, όπως προανέφερα, με απόλυτη και καθομολογούμενη επιτυχία ημερίδες, συνέδρια, εκθέσεις, θρησκευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις προς τιμήν Ευρυτάνων Αγίων, προσεγγίσεις πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας, παρουσιάσεις βιβλίων και, κυρίως, εκδόσεις, πολλές εκδόσεις….

Ειδικότερα ο απερχόμενος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις παρακάτω δραστηριότητες, κατά θέματα:

Α.- Ημερίδες – Συνέδρια

- «Άγνωστη Ιστορία και Ανάπτυξη του Δήμου Ασπροποτάμου» (Ραπτόπουλο, 2008)

- «Τα Άγραφα στη Διαδρομή της Ιστορίας», (Τροβάτο, Άγραφα, Μεγάλα Βραγγιανά, 2008)

- «Μνήμη Δημητρίου (Τάκη) Τουλούπα)» (Αθήνα 2009, σε συνδιοργάνωση με το ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε)

- «Πνευματικές Προσεγγίσεις: Η περίπτωση του Μάρκου Γκιόλια» (Αθήνα, 2009)

- «Γρανίτσα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρυτανίας» (Γρανίτσα, 2009, σε συνδιοργάνωση).

- «Απονομή τιμής στον Παναγιώτη Κων. Βλάχο» (Αθήνα, Καρπενήσι 2010)

- «Ιστορία και Πολιτισμός της περιοχής του Δήμου Δομνίστας – Ευρυτανίας» (Δομνίστα – Στάβλοι- Σταυροπήγι, 2010)

- «Συμπόσιο Ζαχαρίας Παπαντωνίου» (Ακαδημία Αθηνών, 2010)

Β΄.- Εξορμήσεις της Ομάδας Ιατρών Αλληλεγγύης - Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών

- Πραγματοποιήθηκαν δύο (2) εξορμήσεις πολυμελούς Ομάδας Ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης κ.ά. στους Δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου (2008-2010), όπου πραγματοποιήθηκαν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε εκατοντάδες μαθητές.

- Έγινε διδασκαλία μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών από έμπειρες εκπαιδεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των Σχολείων των Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου (2010) και εκδόθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο με θέμα: «ΟΔΗΓΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ» σε συνεργασία με τον Ε.Ε.Σ.

Γ΄.- Εκδηλώσεις προς τιμήν των Ευρυτάνων Αγίων

- Πραγματοποιήθηκαν τρεις (3) Θρησκευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις :α) προς τιμήν του Νεομάρτυρα Μιχαήλ του εκ Γρανίτσης (2008) κατά την οποία τιμήθηκε , ο χρυσός παραολυμπιονίκης κ. Χρήστος - Αλέξανδρος Ταμπαξής, β)προς τιμήν του Οσιομάρτυρα Αγίου Γερασίμου του Νέου, του Μεγαλοχωρίτου (2009) κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε ο ελλογιμότατος πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Βαστάκης, και γ) προς τιμήν του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού (2010), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βραγγιανιτών «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ».



Δ΄.- «2010: Έτος Ζαχαρία Παπαντωνίου» - 70 χρόνια από το θάνατό του (1940-2010)

Στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2010 ως « Έτους Ζαχαρία Παπαντωνίου», έγινε με πρωτοβουλία και με δαπάνες της Πανευρυτανικής Ένωσης η ανακαίνιση και ο ευπρεπισμός του εγκαταλειμένου τάφου του στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, όπου πραγματοποιήθηκε και αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, εκδηλώσεις από Λύκεια Λαμίας (2010) και Αγρινίου (2011), καθώς και το «Συμπόσιο Ζαχαρίας Παπαντωνίου» στην Ακαδημία Αθηνών ( 12-12-2010)

Ε΄.- Εκθέσεις

- Έκθεση με θέμα: «Ελληνικές Αρχαιότητες πριν και μετά. Αναπαραστάσεις Αρχαίων Ελληνικών Μνημείων» στο Καρπενήσι (2009, σε συνεργασία)

- Έκθεση Φωτογραφιών με θέμα: «Μνημεία της Ευρυτανίας» (2010)

- Έκθεση «Ζαχαρίας Παπαντωνίου: Από τα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας στην Ακαδημία Αθηνών» (Ακαδημία Αθηνών, 2010).

ΣΤ.- Άλλες εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα οι παρουσιάσεις των βιβλίων: «Θανάσης Μπακογιώργος,50 χρόνια ζωγραφική» (2009, σε συνεργασία), το 2τομο έργο «Τα Άγραφα στη διαδρομή της Ιστορίας» (Πρακτικά Συνεδρίου) (2010), «Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του» του κ. Κώστα Μπουμπουρή (2010), «Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας» του κ. Γεωργίου Γιαννίτσαρη (2011) και στο Αγρίνιο των πρακτικών των Συνεδρίων των Αγράφων, της Γρανίτσας και της Δομνίστας (2011).

Ζ.- Έκδοση του περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ»

- Εκδόθηκαν κανονικά, κατά την τριετία, δώδεκα (12) τεύχη του περιοδικού μας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», ήτοι από 25-36 (σελίδες 832).

Η.- Έκδοση βιβλίων

Κατά την τριετία 2008-2011 εκδόθηκαν συνολικά δεκαεπτά (17) τόμοι βιβλίων, πράγμα το οποίο αποτελεί πραγματικό άθλο για τα δεδομένα ενός σωματείου!

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ


ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Γ. ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. εξέφρασε τις δέουσες ευχαριστίες σε φορείς και ιδιώτες που συμπαραστάθηκαν ηθικά και υλικά στην επίτευξη των σκοπών της Ένωσης και στάθηκε ιδιαίτερα στις γενναιόδωρες χορηγίες του κ. Στέφανου Γ. Κωστούλα, ο οποίος πρόσφερε κατά την τελευταία τριετία ποσό άνω των 20.000,00 ΕΥΡΩ, ενώ με αποκλειστικές χορηγίες του εκδόθηκαν και τα υπέροχα βιβλία του Κώστα Μπουμπουρή «Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του» και του Γεωργίου Γιαννίτσαρη, «Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας», Για την τεράστια αυτή προσφορά του κ. Στέφανου Κωστούλα στον τόπο μας το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης με σχετική απόφασή του πρότεινε στη Γενική Συνέλευση την ανακήρυξή του ως Ευεργέτη της, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ισχύοντος Καταστατικού. Η Γενική Συνέλευση δέχθηκε ομόφωνα την πρόταση με ενθουσιασμό και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Ακολούθως ο βουλευτής του νομού μας κ. Ηλίας Καρανίκας, απένειμε σχετική τιμητική πλακέτα στον τιμώμενο ευεργέτη κ. Στέφανο Κωστούλα, προς τον οποίον εκφράστηκαν, εκτός από τις ευχαριστίες και τα ειλικρινή συγχαρητήρια και για τις επανειλημμένες βραβεύσεις του από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, στις οποίες, όπως ο ίδιος δήλωσε, σύμμαχός του είναι ο Άνθρωπος. Εμείς, ως Ευρυτάνες, τον συγχαίρουμε και τον καμαρώνουμε!

Ο βουλευτής του Νομού μας κ. Ηλίας Καρανίκας με την ευκαιρία της απονομής της τιμητικής πλακέτας, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον τιμώμενο Ευεργέτη κ. Στέφανο Κωστούλα απηύθυνε ολιγόλογο χαιρετισμό προς τα μέλη της Γ.Σ. κατά τον οποίον τόνισε αφενός μεν τη σημασία του τεράστιου έργου που επιτελεί η Πανευρυτανική Ένωση τελευταία, αφετέρου δε και τη σημασία της επικείμενης απογραφής για τον τόπο μας….

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Ο απολογισμός του πλουσιότατου αυτού έργου έκλεισε με τις προσωπικές ευχαριστίες του Προέδρου κ. Κώστα Παπαδόπουλου προς τους συνεργάτες του στο απερχόμενο Δ.Σ., αφενός, για την άψογη και καθόλα λίαν αγαστή συνεργασία, και, αφετέρου, προς όλα τα μέλη της Ένωσης, που προσήλθαν να ακούσουν, να προτείνουν, να κρίνουν και, ενδεχομένως, να επανακρίνουν.

Μετά τον απολογισμό του προέδρου του απερχόμενου Δ.Σ. ο λόγος δόθηκε στον Ταμία κ. Βασίλειο Σιορόκο, ο οποίος έκανε αναλυτικό οικονομικό απολογισμό των εσόδων και εξόδων της τριετίας 2008-2011 και ευχαρίστησε ονομαστικά τους χορηγούς και τους δωρητές. Στη συνέχεια ο κ. Βασίλειος Τριχιάς, ως Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ανέγνωσε τη σχετική έκθεση της οικονομικής διαχείρισης , την οποία χαρακτήρισε νόμιμη και καθόλα άψογη, συγχάρηκε δε προς τούτο ιδιαίτερα τον Ταμία της Ένωσης κ. Βασίλειο Σιορόκο.

Η Γενική Συνέλευση, ακολούθως, ενέκρινε παμψηφεί τα πεπραγμένα και τον οικονομικό απολογισμό, απαλλάσσοντας από κάθε ευθύνη το απερχόμενο Δ.Σ., και στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στα μέλη για προτάσεις, Σύμφωνα με πρόταση του απερχόμενου προέδρου τηρήθηκε σιγή 1΄ στη μνήμη των αείμνηστων Παναγιώτη Κωστοπαναγιώτη, Τάσου Κοντομέρκου, Θανάση Φούντα κ.ά. Ευρυτάνων που «έφυγαν» από κοντά μας κατά την τελευταία τριετία. Ακολούθησαν έγιναν σημαντικές προτάσεις από τους κ.κ. Λάμπρο Τσιτσάνη, Περιφερειακό Σύμβουλο Ευρυτανίας, Γεώργιο Λάγαρη, (ο οποίος θα προσφέρει στην Πανευρυτανική προς αξιοποίηση το αξιόλογο αρχείο, καθώς και εκδοθέντα βιβλία από τον αείμνηστο πατέρα του Κώστα Λάγαρη), Νάσο Γεωργαλή, Φαίη Θειακού (κόρης της κ. Όλγας Οικονόμου), Γεώργιο Σταυράκη, Γεώργιο Φλώρο και Ερμόλαο Λινάρδο

Σημειώνεται ότι παρόντες στην εκδήλωση, εκτός του βουλευτή του Νομού μας κ. Ηλία Καρανίκα ήταν και οι: Μιχάλης Σταφυλάς, Βασίλης Πριόβολος (Ερμής), Όλγα Οικονόμου, Διοικήτρια του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αθηνών, εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων κ.ά., ενώ μηνύματα απέστειλαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλειος Καραμπάς, η Καθηγήτροια τπου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κέλυ Μπουρδάρα, τ. Υπουργός και βουλευτής, ο κ. Γιάννης Σταμάτης τ. Δήμαρχος Δομνίστας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Καρπενησίου και Αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ Ευρυτανίας και ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης (Η.Π.Α.).

Στο τέλος διεξήχθησαν με άψογο τρόπο οι αρχαιρεσίες για το νέο Δ.Σ. και την Ε.Ε. και τα σχετικά πρακτικά παραδόθηκαν στον πλειοψηφίσαντα σύμβουλο κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, ο οποίος και κάλεσε τους νεοεκλεγέντες στην πρώτη τους συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που προέκυψε από τις παραπάνω αρχαιρεσίες, συγκροτήθηκε σε σώμα με την αριθ. 7/6-5-2011 ομόφωνη απόφαση, όπως παρακάτω:

Πρόεδρος: Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος

Αντιπ/δρος: Αθανάσιος Δ. Σταμάτης

Γ. Γραμματέας: Ηλίας Γ. Λιάσκος

Ταμίας: Βασίλειος Γ. Σιορόκος

Έφορος: Δημήτριος Ι. Φαλλής

Μέλη: Κώστας Γ. Φούκας (Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέα)

Κώστας Σπ. Τσιώλης (Αναπληρωτής Εφόρου)

Βασιλική Διαμάντη (Αναπαληρώτρια Ταμία)

Αγαθοκλής Λεων. Μπακογιάννης.

Αναπληρωματικά μέλη: Βασίλειος Τσιαμάκης και Κώστας Πρασσάς.

Σημειώνεται ότι για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι κ.κ. Βασίλειος Τριχιάς, Ανδρέας Ζούκας και Σωτήριος Σώκος, αναπληρωματικό δε μέλος ο κ. Νίκος Μπάκας.