Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Χρ. Αηδόνης Υφυπουργός Υγείας: “Κρατάω τις επιφυλάξεις μου αν θα μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα το νοσοκομείο, με αυτό τον προϋπολογισμό”

Συνέντευξη τύπου έδωσε την περασμένη εβδομάδα ερχόμενος στο Καρπενήσι ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αηδόνης, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης και ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας. Μεταξύ άλλων ο κ. Αηδόνης, στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος «Το ποδήλατο στη ζωή μας», στο νέο master plan του Υπουργείου Υγείας, ενώ στις ερωτήσεις που του έγιναν για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Καρπενησίου, του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, του Πολυδύναμου Ιατρείου Γρανίτσας, απαντούσε είτε γενικά, είτε δεν απαντούσε και τότε το λόγο έπαιρνε ο Βουλευτής Ευρυτανίας για να δώσει τις ανάλογες απαντήσεις.
Η συνέντευξη Τύπου έχει ως εξής:
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Φιλοξενούμε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υγείας και μετέχει και ο Δήμος Καρπενησίου για να βάλουμε το ποδήλατο στη ζωή μας. Η αιτία της επίσκεψης του Υπουργού είναι βαθύτερη και έχει να κάνει με το ενδιαφέρον του για τις ορεινές περιοχές.
Το μεσημέρι έγινε μια πολύ καλή, παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση με τους γιατρούς του νοσοκομείου και με εκπροσώπους του διοικητικού προσωπικού, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κ. Υπουργό. Ο κ. Αηδόνης τους άκουσε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δεσμεύτηκε να κάνει ότι περνάει από το χέρι του. Ακόμα συζητήσαμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποια εργαλεία για την ανάπτυξη του νομού μας στο τομέα της διατροφής, του αθλητισμού και της υγείας και πιστεύουμε ότι θα έχει αποτελέσματα.

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
Γίνεται μια κοινή προσπάθεια να έρθει η Ευρυτανία στο προσκήνιο. Ο τόπος μας είναι ορεινός και επομένως πρέπει να αναπτυχθεί ο ορεινός τουρισμός με αθλητικές δράσεις. Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από το ποδήλατο να ξεκινήσουμε να λύνουμε προβλήματα του τόπου. Σε κουβέντα που κάναμε με τον κ. Αηδόνη, θα υπάρξει συνέχεια και στο άμεσο μέλλον. Η προσπάθεια όλων μας είναι να βοηθήσουμε αυτό τον τόπο και με τον δρόμο Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο, ούτως ώστε όταν έρθει ο επισκέπτης στο νομό μας να έχει αρκετές δράσεις για να ασχοληθεί.

ΑΗΔΟΝΗΣ
Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια σειρά από δράσεις που έχουν σχέση με την υπόθεση της δημόσιας υγείας και με τα κομμάτια που έχουν να κάνουν με την προαγωγή και με την πρόληψη. Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο υγείας ένας νέος θεσμικός φορέας που ασχολείται με αυτές πολιτικές και έχει ενταχθεί μέσα στο πλαίσιο της νέας πολιτικής της Υγείας το θέμα της άθλησης και της διατροφής.
Πλέον ανακοινώνεται ότι υπάρχουν προβλήματα με τις νέες παθήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της κακής διατροφής και της έλλειψης άσκησης και μια πολιτεία που σέβεται τον πολίτη της είναι υποχρεωμένη να χαράξει πολιτική πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο.
Έχει πει και ο Υπουργός Λοβέρδος ότι τον ενδιαφέρει να είναι υπουργός υγείας και όχι ασθένειας. Και είναι μια πραγματικότητα την οποία την έχουμε βιώσει και στο παρελθόν. Σήμερα για πρώτη φορά αναπτύσσεται ένα νέο πλαίσιο πολιτικής το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημόσια υγεία, αλλά έχει και ένα αναπτυξιακό πρότυπο και μοντέλο. Θεωρούμε αυτά τα δύο πεδία τελείως προνομιακά να μας δώσουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε περιοχές που έχουν τα φυσικά χαρακτηριστικά. Η Ευρυτανία κατά το σύνολό της αποτελεί ένα νομό που έχει αυτή την ιδιαιτερότητα. αυτό που την χαρακτηρίζει είναι το αλπικό της τοπίο και για να το αναδείξεις πρέπει να κάνεις δράσεις.
Εκείνο που συζητήσαμε, το αποφασίσαμε και μπορούμε να το ανακοινώσουμε είναι ότι μας ενδιαφέρει η Ευρυτανία να αποτελέσει τον πιλότο δράσεων, που μέσα από συγκεκριμένο Master Plan που αφορά την ανάπτυξη μέσα από τους πυλώνες διατροφής και άθλησης. Να μπορέσουμε μέσα σ’ ένα 3μηνο να παρουσιάσουμε το τι σχεδιάσουμε και μέσα στο 2012 η Ευρυτανία υιοθετείται από εμάς ως νομός που είναι πιλότος για τις πολιτικές μας. Και οι πολιτικές αυτές έχουν σχέση με το πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτά τα χαρακτηριστικά και με το πώς θα αναπτύξουμε δράσεις υγείας.
Για μας (σ.σ. Για το Υπουργείο Υγείας) δράσεις υγείας είναι μια οργανωμένη αθλητική δράση, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να επιλέξει κάποιες δραστηριότητες τις μέρες που θα παραμείνει στην Ευρυτανία. Μπορεί να επιλέξει ορισμένα πράγματα που έχουν σχέση με την άθληση και τη διατροφή. Εμείς αναπτύσσουμε δύο δράσεις πολλοί συγκεκριμένες που είναι ο διατροφικός και αθλητικός χάρτης και μέσα εκεί μπορούμε να αναδείξουμε αυτό που αποτελεί σήμερα τη δική σας ταυτότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με φόντο προβολής μέσα από τη δική μας δυνατότητα που έχει να κάνει με την χρηματοδότηση που εμείς θα δώσουμε προς την τοπική αυτοδιοίκηση και θα μπορέσουμε να προβάλουμε σε παγκόσμιο επίπεδο την Ευρυτανία.
Σε συνεργασία με τον Βουλευτή, που μας πιέζει απίστευτα και είναι αλήθεια ότι τον έχουμε αδικήσει, και με τον Δήμαρχο Καρπενησίου προχωράμε στην εφαρμογή του πιλοτικού αυτού προγράμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με το Νοσοκομείο και τις συνενώσεις;
ΑΗΔΟΝΗΣ: Σε σχέση με το Νοσοκομείο μπήκαμε σε μια πολιτική συνενώσεων, όπου πιλοτικά επιλέξαμε το κομμάτι που έχει να κάνει με το Καρπενήσι και τη Λαμία. Είναι κάτι το οποίο το δοκιμάζουμε και θα μετρήσουμε τα αποτελέσματά του. Ως επιλογή θεωρούμε ότι είναι σωστή. Ένα φόβος που κυριαρχεί, είναι ότι μπορεί να αποδυναμωθεί το Νοσοκομείο με τις συχνές μετακινήσεις  γιατρών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάλογη παροχής υγείας στην περιοχή. Δεν κάναμε συνενώσεις νοσοκομείων για να αποδυναμώσουμε τα περιφερειακά, αντιθέτως για να τα ενισχύσουμε. Όσο πιο κοντά στο κέντρο πάμε τόσους περισσότερους γιατρούς έχουμε, όσο απομακρυνόμαστε τόσους λιγότερους έχουμε. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε, γι’ αυτό προχωρήσαμε στις συνενώσεις. Οι συνενώσεις έγιναν για να ενισχύουμε τα περιφερειακά ιατρεία κι αυτό είναι ο γνώμονας της πολιτικής μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνενώσεις ίσον ενίσχυση. Το 2009 ο προϋπολογισμός έπεσε στο 50% και ήρθαν 2.800.000ευρώ. Το 2010 έπεσε 49% και ήρθαν 1.450.000 ευρώ. Αυτό το λέτε ενίσχυση;
ΑΗΔΟΝΗΣ: Είναι περικοπές που έχουν να κάνουν με το σύνολο των επιχορηγούμενων φορέων, μετά από εντολή από τον Υπουργό κ. Σαχινίδη είχαμε την πολιτική ευθύνη να περικόψουμε τους προϋπολογισμούς στο 49% περίπου στο σύνολο των μονάδων Υγείας της χώρας.
Τα προηγούμενα χρόνια επικράτησε η αδιαφάνεια και η κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου. Τώρα επιδιώκουμε να υπάρξει η δυνατότητα ισοσκελισμού των εκάστοτε εσόδων και αναγκών. Να μην αφήσουμε τα νοσοκομεία γυμνά από τις ανάγκες τους. Θα δούμε αν αυτά τα ποσά επαρκούν ή όχι που να εξασφαλίζουν την ποιότητα στην Υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μ’ αυτόν τον προϋπολογισμό;
ΑΗΔΟΝΗΣ: Στο ερώτημα αν μπορεί να ανταποκριθεί ένα τέτοιο ποσό στο να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα ένα νοσοκομείο, κρατάω κι εγώ τις επιφυλάξεις μου. Αυτό το ποσό δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η χώρα δεν μπορεί να δώσει κανένα δικαίωμα για να μην μπορέσει να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη, αλλά πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα της συνεχής χρηματοδότησης, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και τα επόμενα χρόνια χρηματοδοτήσεις για να μπορέσει και η χώρα να ανασάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με το Πολυδύναμο Ιατρείο Γρανίτσας;
ΑΗΔΟΝΗΣ:Υπάρχει ένας γιατρός γενικής ιατρικής, ο οποίος έχει πάρει τη θέση. Έχουμε δεσμευτεί να μην προσλάβουμε κανέναν μα κανέναν γιατρό, μέσα στην Αθήνα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καλύψουμε τα κενά που έχουν να κάνουν με την περιφέρεια. Όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την περιφέρεια είναι το επόμενο στάδιο της πολιτικής μας. Όπου υπάρχουν τέτοια προβλήματα σε ορεινές, απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές θα πάμε να δώσουμε λύσεις. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας. Έχω ζητήσει από τον Διοικητή του Νοσοκομείου να μου δώσουν ένα σημείωμα για τα προβλήματα που υπάρχουν για να μπορέσουμε υπεύθυνα να απαντήσουμε στον επόμενο διάστημα .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον νεφρολόγο και με τον γυναικολόγο τι θα γίνει;
ΑΗΔΟΝΗΣ: Αυτό ήταν το βασικό αίτημα. Το θέμα αυτό μας απασχολεί ιδιαιτέρως, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη ταλαιπωρία είναι οι ασθενείς να μετακινούνται σε άλλες περιοχές για τις εξετάσεις τους.
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Ο λόγος ακριβώς που μετακινήθηκε η γυναίκα του νεφρολόγου από τα Κύθηρα, είναι για να μην μας φύγει ο νεφρολόγος από εδώ. Έχουμε ζητήσει να έρθουν δύο ακόμα άτομα, έστω και επικουρικοί. Ακόμα δεν θα μας έχουν απαντήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει με το μικροβιολογικό εργαστήρι; Γιατί δεν έχει όλες τις εξετάσεις;
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Γιατί όταν το Νοσοκομείο μπήκε στη Β’ Ζώνη είχε τις δυνατότητες για περισσότερες εξετάσεις. Τα νοσοκομεία Γ’ Ζώνης έχουν λιγότερες δυνατότητες. Όπως θυμάστε μας είχαν παροτρύνει να αλλάξουμε το Νοσοκομείο από Β’ Ζώνη σε Γ’ Ζώνη. Η Γ’ Ζώνη έχει προτερήματα για τις καλύψεις των ιατρών, έχει όμως και μειονεκτήματα, όσων αφορά τα εργαστήρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να αλλαχτεί αυτό;
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Δεν μπορεί να αλλαχτεί. Είναι σαν να μου λέτε να χτίσουμε 5όροφο στην Ευρυτανία ενώ επιτρέπεται μέχρι 3όροφο. Υπάρχει όμως και μια άλλη δυνατότητα να γίνονται οι αιμοληψίες εδώ και να στέλνονται οι εξετάσεις στη Λαμία, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από τη στελέχωση του Πολυδύναμου Ιατρείου και του Κέντρου Υγείας τι θα γίνει με τις χρηματοδοτήσεις, ειδικά δε για το Πολυδύναμο;
ΑΗΔΟΝΗΣ: Γι’ αυτό δεν γνωρίζω.
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: Υπήρξε αρνητική πρόταση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Πρέπει να ξαναέρθει η πρόταση για χρηματοδότηση, αναμορφωμένη γιατί η χρηματοδότηση που ζητούσε ο Δήμος ήταν πάρα πολύ μεγάλη, να εγκριθεί από το ΔΣ του Νοσοκομείου και μετά θα φτάσει στο Υπουργείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος χρηματοδοτεί τις δράσεις του προγράμματος και για ποιο λόγο επιλέξατε την Ευρυτανία;
ΑΗΔΟΝΗΣ: Επιλέχτηκε η Ευρυτανία γιατί είναι μια από της καθαρότερες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, για το φυσικό της περιβάλλον και τη μορφολογία του εδάφους.
Η χρηματοδότηση γίνεται 100% από το Υπουργείο Υγείας.