Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΙΩΤΩΝ

Ως θεσμός καθιερώθηκε πλέον ο εορτασμός των Ευρυτάνων Αγίων στην Αθήνα, κατά μήνα Οκτώβριο, από την  Πανευρυτανική Ένωση με νόημα θρησκευτικό, πατριωτικό, πνευματικό και κοινωνικό.
Εφέτος ο εορτασμός αυτός πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροπυργιωτών Ευρυτανίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»,  στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Νίκαιας, προϊστάμενος του οποίου είναι ο Ευρυτάνας πρωθιερεύς π. Δημήτριος Παπασπύρος.

Το α΄ μέρος του προγράμματος περιλάμβανε την παρακολούθηση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας  πραγματοποιήθηκε και αρτοκλασία. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι τρεις (3) ιερείς του Ναού της Αγίας Τριάδας, ενώ συμπροσευχόμενος ήταν και ο Ευρυτάνας πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διώτης. Ο πρωθιερέας του Ναού π. Δημήτριος Παπασπύρος  στο εμπνευσμένο κήρυγμά του αναφέρθηκε, κυρίως,  στους Ευρυτάνες αγίους και την προσφορά τους στην πολύπαθη πατρίδα μας κατά τους χαλεπούς χρόνους της Τουρκοκρατίας. Στον ναό, όπου υπάρχει εικονοστάσι  με αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Προυσιωτίσσης  και τοιχογραφίες Ευρυτάνων Αγίων, προσήλθαν αρκετοί συμπατριώτες μας και πολλοί ενορίτες.
Μετά τη Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία όλοι οι Ευρυτάνες αλλά και πολλοί από το εκκλησίασμα κατευθύνθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού, όπου πραγματοποιήθηκε το β΄ μέρος του προγράμματος. Ήταν μια αίθουσα θαυμάσια, ζεστή  και, κυρίως, φιλόξενη. Τα τραπέζια γέμισαν αμέσως από διάφορα εδέσματα, αναψυκτικά, καφέδες κ.ά. όλα προσφορά της ενορίας. Η εξυπηρέτηση από τις κυρίες του ναού ήταν άψογη και εντυπωσιακή. Ο φετινός εορτασμός ήταν αφιερωμένος στον Οσιομάρτυρα Ρωμανό τον «εξ’  Ανδρανόβης» ( =Ασπροπύργου).  Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Πανευρυτανικής κ. Αθανάσιο Σταμάτη, φιλόλογο, ο οποίος  πολύ εύστοχα τόνισε  την παρουσία στην αίθουσα  προσφύγων (μεταφορικά) της Ευρυτανίας και προσφύγων (κυριολεκτικά) της Μικράς Ασίας. Ακολούθως ακούστηκαν εκκλησιαστικοί ύμνοι  από τις ασματικές ακολουθίες των Ευρυτάνων Αγίων, οι οποίοι  αποδόθηκαν από τον Ευρυτάνα ιεροψάλτη του ναού κ. Αθανάσιο Κονδύλη και από τον π. Κωνσταντίνο Παπασαλούρο.   Ακολούθησε μικρή εισήγηση από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και τον προϊστάμενο του ναού για την αβραμαιία φιλοξενία του, αναφέρθηκε στην απόδοση τιμής από την τοπική εκκλησία στους τοπικούς αγίους μας – φρουρούς και προστάτες μας – με την ανέγερση ναών, την έκδοση σχετικών βιβλίων, τον εορτασμό τους κ.λπ. 
Στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο  χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασπροπυργιωτών  κ. Αλέξανδρος Κουζής,  ενώ ακολούθως ο π. Δημήτριος Παπασπύρος, μαζί με τα θερμά του λόγια μετέφερε και τις  πατρικές ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νικαίας κ.κ. Αλεξίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί  λόγω  υπηρεσιακού κωλύματος. Τέλος, το λόγο έλαβε ο  κ. Δημήτριος Χ. Πάντος, Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:  «Ο νεομάρτυρας άγιος Ρωμανός ο Καρπενησιώτης, εκ του χωρίου Ανδρανόβης (σήμερα: Ασπρόπυργος) Καρπενησίου (+19 Ιανουαρίου 1964): Βίος, Μαρτύριο – Τιμή προς τον νεομάρτυρα».  Ο κ. Δημήτριος Πάντος  παρουσίασε την  λίαν εμπεριστατωμένη εισήγησή του με σαφήνεια και γλαφυρότητα, εντυπωσιάζοντας το ακροατήριο. Σημειώνεται ότι ο κ. Πάντος έχει εργασθεί ιδιαίτερα με τον Οσιομάρτυρα Ρωμανό, η εργασία του δε αυτή υπάρχει πρόθεση να εκδοθεί από την Πανευρυτανική Ένωση και το Σύλλογο Ασπροπυργιωτών. Τέλος, ο  προϊστάμενος του ναού π. Δημήτριος  έκλεισε την άκρως  πετυχημένη εκδήλωση με τις δέουσες ευχές και με την προτροπή να γίνονται κάθε χρόνο στο φιλόξενο αυτόν ναό  οι  εκδηλώσεις για τους Ευρυτάνες Αγίους και να πραγματοποιούνται εκεί  και άλλες πνευματικές εκδηλώσεις των ευρυτανικών συλλόγων. 
Στην παραπάνω ποιοτικά πετυχημένη εκδήλωση εκτός των άλλων ήταν παρόντες ο βουλευτής του νομού μας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Αναστάσιος  Νεράντζης, η τ. Υπουργός και Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Νίκαιας, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του Νομού μας κ.ά.