Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ένας Καρπενησιώτης στους κορυφαίους επιχειρηματίες της Γερμανίας

Βέρος Καρπενησιώτης και πιο συγκεκριμένα από την Λάσπη (Άγιο Νικόλαο) είναι ο κορυφαίος επιχειρηματίας της Γερμανίας για φέτος. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Πρίμπα, ο οποίος χάρη στο πρωτοποριακό διαδικτυακό φαρμακείο που δημιούργησε στο Βερολίνο, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Γερμανίας για το 2011. Σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα μας, ο πετυχημένος φαρμακοποιός κατάφερε όχι μόνο να μπει στην περίοπτη λίστα των υποψηφίων για τον τίτλο του καλύτερου επιχειρηματία της Γερμανίας, αλλά και να διακριθεί, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην τελική κατάταξη.

«Το ότι είμαι Ελληνας έκανε “μπαμ” εδώ» δήλωσε στην «Espresso» ο κ. Πρίμπας. Όπως λέει, η διάκριση του έδωσε τρελή χαρά, αλλά έγινε αφορμή για πλάκα από Γερμανούς φίλους του, που λένε ότι είναι «ο μοναδικός Έλληνας που πληρώνει φόρους»!
Η επιχείρηση που ίδρυσε και διευθύνει ο κ. Πρίμπας ονομάζεται Aponeo. Πρόκειται για μια εταιρεία που παρουσίασε ραγδαία ανάπτυξη μέσα σε πέντε χρόνια λειτουργίας χάρη στις καινοτόμους υπηρεσίες και την έξυπνη οργάνωσή της. «Είμαστε γρήγοροι και διαθέτουμε τα πάντα. Μέχρι και το πακέτο που στέλνουμε στους πελάτες μας διαφέρει από των άλλων» τονίζει ο κ. Πρίμπας συνοψίζοντας τη συνταγή της επιτυχίας του.
Ο Ευρυτάνας ομογενής μας, άνοιξε το πρώτο του «συμβατικό» φαρμακείο το 1995 και το διατήρησε μέχρι και το 2005. Τότε συνειδητοποίησε ότι η αγορά δεν θα «σηκώνει» για πολύ τις 21.000 ομοειδείς επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, και ζήτησε άδεια για επιχείρηση διακίνησης φαρμάκων μέσω Internet. Η άδεια ήρθε τον Ιούνιο του 2006 και τότε ξεκίνησε η πορεία προς την κορυφή.
«Τα κατάφερα συνδυάζοντας τα καλά του Γερμανού με τα καλά του Έλληνα» λέει ο κ. Πρίμπας. «To software για τα logistics το έχουμε φτιάξει μόνοι μας. Υπάρχουν επτά προγραμματιστές που κάνουν αυτό το πράγμα μέρα-νύχτα» τονίζει, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχα συστήματα στοιχίζουν ακόμη και εκατομμύρια για να τα αγοράσει κανείς.
Η ανεξαρτησία και η ευλυγισία του συστήματος οργάνωσης και διακίνησης επέτρεψε στην Aponeo να προσφέρει στους πελάτες της όχι μόνο φάρμακα, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα. Σήμερα διαθέτει περισσότερους από 180.000 κωδικούς! «Έχουμε ανοιχτεί πολύ περισσότερο από το κλασικό φαρμακείο και είμαστε πλέον ένα μαγαζί για το θέμα της υγείας» σημειώνει ο κ. Πρίμπας.
Χάρη στην online σύνδεση με τις μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, η επιχείρηση φέρνει στις αποθήκες της οποιοδήποτε φάρμακο της ζητηθεί μέσα σε μόλις τρεις ώρες. Το αποτέλεσμα είναι «το 95% των παραγγελιών μας να φθάνει στον πελάτη την επόμενη μέρα» λέει ο κ. Πρίμπας.
«Αυτή τη στιγμή απασχολούμε περίπου ογδόντα άτομα, διαθέτουμε 410.000 πελάτες και στέλνουμε 2.000 έως 2.500 πακέτα την ημέρα κατά μέσο όρο. Πέρυσι ο τζίρος μας έφτασε τα 30 εκατ. ευρώ και του χρόνου σκοπεύουμε να μετακομίσουμε για να μπορούμε να φτάσουμε έως τα 100 εκατομμύρια» αναφέρει ο κ. Πρίμπας, που εκτιμά ότι σύντομα οι σημερινές εγκαταστάσεις των 2.000 τ.μ. (φωτο)δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν την πελατεία, η οποία αυξάνεται κατά 10.000 άτομα τον μήνα.
ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ
«Αν και μεγάλωσα έξω, νιώθω πάρα πολύ Έλληνας. Οι γονείς μου είναι Έλληνες και μεγάλωσα με ελληνική γλώσσα και μουσική» τονίζει ο Κωνσταντίνος Πρίμπας, που γεννήθηκε το 1964 στο Βουκουρέστι από πατέρα με καταγωγή από το Καρπενήσι και μητέρα από τα Γιάννενα. Όταν ο ίδιος ήταν επτά ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο τότε Δυτικό Βερολίνο, όπου και ρίζωσε. Σήμερα ο κ. Πρίμπας είναι παντρεμένος με Γερμανίδα και έχει τρεις γιους, στους οποίους έχει μεταδώσει την αγάπη για την πατρίδα.
Στην ερώτηση «τι συμβουλεύετε τους άνεργους νέους που σκέφτονται να φύγουν για το εξωτερικό» ο κ. Πρίμπας απαντά ότι θα πρέπει να το κάνουν εφόσον έχουν κάποια προσόντα: «Στη Γερμανία υπάρχουν ελλείψεις σε διάφορους τομείς, π.χ. σε γιατρούς ή κομπιουτεράδες. Εδώ αν είσαι σωστά εκπαιδευμένος, βρίσκεις δουλειά». Συγχρόνως, όμως, προειδοποιεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για ανθρώπους χωρίς προσόντα. «Αν έρθει κάποιος ανειδίκευτος στη Γερμανία, καλύτερα να φύγει, γιατί θα έχει μαύρη μοίρα».



ΣTAΘHΣ ΔEΛHΓΙΩPΓHΣ