Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Γιώργος Κασιμάτης Συνταγματολόγος: Στημένη παρανομία η υποταγή της Ελλάδας στους εκβιαστές

Είναι ιδιαίτερη τιμή να έχεις συνομιλητή σου και να φιλοξενείς στην εφημερίδα σου τον ομότιμο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργο Κασιμάτη, που με το επιστημονικό του κύρος αποκάλυψε τις «λεπτομέρειες» των δανειακών συμβάσεων με τις οποίες δέθηκε χειροπόδαρα η χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Κασιμάτη στο Καρπενήσι και μετά το πέρας της πολύ σημαντικής του ομιλίας στο Συνεδριακό Κέντρο, με περίσσια ευγένεια ο έγκριτος Συνταγματολόγος μας παραχώρησε την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αναμένεται να συζητηθεί.  
Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη όσα ζήσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελούν ένα καλοστημένο παιχνίδι που στόχο είχε, ερήμην του λαού, και μέσω εκβιασμών από τους δανειστές της χώρας να προκύψει συναίνεση των κομμάτων της Βουλής στην εξοντωτική για την Ελλάδα εφαρμογή της πολιτικής των δανειστών μας.
Σε ό,τι αφορά την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, τονίζει ότι αυτή «παραδόθηκε ολοκληρωτικά και η δημόσια περιουσία δεσμεύτηκε συνολικά με την πρώτη δανειακή σύμβαση. Τώρα απλώς έχουμε τις μορφές και τις εξειδικεύσεις αυτής της παράδοσης.
Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλάει ακόμη για συμφωνίες Δανεισμού που δεν έχουν κυρωθεί με νόμο, κάτι που όπως προειδοποιεί, αποτελεί σοβαρή συνταγματική ανωμαλία και παραβίαση των αρχών της Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζει ότι η χώρα μας τελεί υπό «ελεγχόμενη χρεοκοπία, η οποία είναι χειρότερη κι από την ανεξέλεγκτη, διότι δεσμεύει την Ελλάδα για πολλές γενιές ακόμη».
Αυτά και άλλα πολύ σημαντικά στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

Τελικά κ. Καθηγητά θα ωφεληθεί η Ελλάδα από τις τελευταίες εξελίξεις το PSI, κούρεμα κλπ ή πρόκειται για μια νέα δυσβάστακτη σύμβαση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός και με νέα επώδυνα μέτρα;

Δυστυχώς, αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ότι η Ελλάδα θα σωθεί, δεν είναι αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία. Η ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει ότι εξυπηρετούνται και διασώζονται τα συμφέροντα των δανειστών και όχι τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ενώ αν ήταν ανεξέλεγκτη, μπορεί να είχε μια περιπέτεια ο ελληνικός λαός για ένα βραχύ διάστημα, αλλά θα έχαναν κι αυτοί τα συμφέροντά τους. Κι γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε ανεξέλεγκτη, αλλά ελεγχόμενη χρεοκοπία, η οποία είναι χειρότερη κι από την ανεξέλεγκτη, διότι δεσμεύει την Ελλάδα για πολλές γενιές ακόμη.

Η αίσθηση που αποκομίζει κάποιος από την αντίδραση του κόσμου είναι ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί για όσα έχουν συμβεί στην πατρίδα του, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του; 

Όταν όλα τα μεγάλα ΜΜΕ είναι σε χέρια, τα οποία ακολουθούν τις γραμμές των μεγάλων συμφερόντων, δυστυχώς δεν είναι εύκολη η αντίδραση του ελληνικού λαού. Εκείνο που έχει να κάνει ο ελληνικός λαός είναι το ίδιο που έκανε όταν βρισκόταν στο σκότος της κατοχής, δηλαδή ο ένας με τον άλλον να ενημερώνεται και να ενημερώνει. Μαθαίνει ο ένας μια αλήθεια να τη μεταδίδει κι ο άλλος να την πάει παραπέρα. Αυτό γινόταν και στην κατοχή και στην εποχή του εμφυλίου. Αυτό πρέπει να κάνουν οι πολίτες και να αντιδράσουν με συγκεντρώσεις και ομιλίες σαν αυτή που διοργανώσατε εσείς εδώ στο Καρπενήσι, με συζητήσεις, ούτως ώστε να διαμορφώνεται η κοινή γνώμη.

κ. Κασιμάτη χαρακτηρίσατε όλες αυτές τις συμβάσεις δανεισμού παράνομες. Πως αποδεικνύεται ότι είναι παράνομες; Και σε ποια σημεία του Μνημονίου εντοπίζεται η αντισυνταγματικότητα επιγραμματικά. 

Πρώτα απ’ όλα είναι παράνομες γιατί προβλέπουν υπερβολική δέσμευση της εθνικής κυριαρχίας. Και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο περιλαμβάνουν τον όρο «παραίτηση από τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας». Επομένως, αυτό είναι παράνομο. Αντίκειται και στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό και στο ελληνικό δίκαιο. Το δεύτερο είναι η καθολική δέσμευση που προβλέπει το άρθρο 4 της πρώτης Δανειακής Σύμβασης και γενικά το δεύτερο Μνημόνιο είναι αντίθετα στο Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οι περικοπές και η παρέμβαση των δανειστών στην εσωτερική ζωή της χώρας είναι αντίθετα με την αρχή κυριαρχίας του κράτους και με τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της. Αυτά όλα παραβιάζονται.

Για όλα αυτά που έχουν συμβεί μέχρι τώρα έχετε προσφύγει στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;


Είχαν γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, δυστυχώς δεν έμεινε στο ύψος του και έκρινε σύμφωνα με το συμφέρον της πολιτικής, που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση. Για να προσφύγει κανείς στα ξένα δικαστήρια, πρέπει να προσφύγει το ελληνικό κράτος και το ελληνικό κράτος δεν θέλει να προσφύγει. Υπάρχει σχέδιο συναδέλφων επιστημόνων, σύμφωνα με το οποίο θα προσφύγουμε μόνοι μας στα ξένα δικαστήρια.

Σε περίπτωση που απορριφτούν οι προσφυγές, λέγετε ότι ο λαός πρέπει να επικαλεστεί το άρθρο 120 του Συντάγματος που λέει ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.


Βεβαίως. Κι αυτό μπορεί να γίνει και σήμερα, γιατί έχει παραβιαστεί η λειτουργία του πολιτεύματος, έχει παρακαμφθεί η Βουλή, έχουν παραβιαστεί δικαιώματα του ανθρώπου και επομένως έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί στο άρθρο 120 και να αναλάβει την προστασία του λαού ο ίδιος ο λαός.

κ. Καθηγητά είστε από τους λίγους Συνταγματολόγους που πήραν θέση σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου, ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοί σας, και μεταξύ αυτών αρκετά γνωστοί, επέλεξαν τη σιωπή. Γιατί;


Δυστυχώς, αυτό είναι ένα φαινόμενο πολύ άσχημο. Είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι, ενώ ξέρουν πολύ καλά τα περί της αντισυνταγματικότητας του Μνημονίου και συμφωνούν με αυτά που λέμε εμείς, δεν τολμούν να διακινδυνεύσουν τις καλές τους σχέσεις με την εξουσία γενικά. Το να έρχεται κανείς σε αντίθεση με παρανομίες, οι οποίες μάλιστα προέρχονται από πολύ ισχυρές εξουσίες, απαιτεί τόλμη και δυναμισμό. Όταν όμως υπολογίζεις μόνο τα συμφέροντα τα δικά του, μη θέλοντας να συγκρουστείς με την εξουσία, τότε σιωπάς. 

Πείτε μας, η Κυβέρνηση όταν υπέγραψε την Δανειακή Σύμβαση δεν γνώριζε τα του Μνημονίου;

Ασφαλώς τα γνώριζε. Κι αν δεν τα γνώριζε μπορούσε να τα μάθει εγκαίρως. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Τα γνώριζε γιατί είχε όλες τις δυνατότητες να τα πληροφορηθεί  με τους νομικούς συμβούλους που έχει η κάθε Κυβέρνηση, Έλληνες και ξένους. Επομένως ξέρανε πολύ καλά και φαίνεται από πολλές διατάξεις των συμβάσεων ότι ήταν γνώστες των όσων υπέγραψαν. Απλώς επιθυμούσαν να περάσουν αυτή την παρανομία.

Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της χώρας για να έρθει ένα καλύτερο αύριο;

Η Ελλάδα θα πρέπει να διαμορφώσει μια πολιτική αντίσταση, ούτως ώστε να γεννήσει η ελληνική κοινωνία μια νέα πολιτική ηγεσία. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα, είναι να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να αποτελείται και από παλιούς πολιτικούς, αλλά με νέα πολιτική σκέψη και με νέα πολιτική στάση, η οποία να πει ένα καθαρό όχι σ’ αυτές τις δανειακές συμβάσεις και αυτό θα το επιτύχει σίγουρα καθότι το προβλέπει και το διεθνές δίκαιο.