Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ημερίδα σταθμός για τον Παραμεγδόβιο


Την Κυριακή 20 Ιουνίου στην Νεράϊδα με θέμα την πορεία των μελετών και εργασιών για τον οδικό άξονα ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ και τις οδικές συνδέσεις ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ και ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ με την συμμετοχή των Γ.Γ. των Περιφερειών, των Νομαρχών Ευρυτανίας, Καρδίτσας και των Δημάρχων Φραγκίστας, Βίνιανης, Φουρνάς

Στο όραμα των Χαριλάου Τρικούπη και Νικολάου Πλαστήρα, επιδιώκουν να δώσουν σάρκα και οστά, αρκετά χρόνια μετά, οι σημερινοί κρατούντες, της παραμεγδόβιας γης.
Παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα, δυστυχώς, ο δρόμος αυτός δεν μπόρεσε ποτέ να ολοκληρωθεί και να ενώσει τους τρεις νομούς Καρδίτσας, Ευρυτανίας & Αιτωλοακαρνανίας.
Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ένωση έφερε νέες ευκαιρίες για την οδοποιία. Παρά ταύτα και τα τόσα κονδύλια, που βγήκαν για πολλά και διάφορα κατά καιρούς έργα, ανά την Ελλάδα, κονδύλι για ένα από τα σημαντικότερα αυτών, που θα ενώσει το Ιόνιο με το Αιγαίο Πέλαγος, δεν βρέθηκε ποτέ και από καμία κυβέρνηση.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος για να μπει σε τροχιά υλοποίησης αυτό το έργο. Δυστυχώς όμως επί της ουσίας δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε παρά τις όποιες κινήσεις κυρίως από την πλευρά της Καρδίτσας έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Οι κινήσεις αυτές που έγιναν και είναι το ήμισυ του παντός, είναι οι μελέτες του οδικού άξονα Καρδίτσα – Αγρίνιο, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η τελική εκπόνησή τους όμως καθυστερεί παρά τις μόνιμες οχλήσεις του Δημάρχου Ιτάμου κ. Β. Τσαντήλα, που είναι ο άνθρωπος εκείνος που έχει βάλει μεγάλη πλάτη για τα έργα αυτά.
Ωστόσο από την περιοχή του Δήμου Φουρνάς έχουν γίνει αρκετά βήματα όσον αφορά την οδική σύνδεση «Σαραντάπορο-Μαυρόλογγος-Τριφύλλα» του Δήμου Φουρνάς, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και το έργο «τουριστική οδική διαδρομή της Πίνδου: «Καρπενήσι-Βελούχι-Φουρνά-Νεραΐδα-Φαράγγι Μέγδοβα Ποταμού-Λίμνη Πλαστήρα-Μουζάκι-Πύλη Τρικάλων-Πετρούλι-Μετέωρα».
Προκειμένου να δρομολογηθούν νέες εξελίξεις για τα σημαντικά αυτά έργα που θα δώσουν πραγματική ανάπτυξη στην Ευρυτανία και όχι μόνο, ο Δήμαρχος Ιτάμου σε συνεργασία με τους Δήμους Φουρνάς, Φραγκίστας και Βίνιανης διοργανώνουν την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010 ημερίδα για την οδική σύνδεση της Καρδίτσας με Αγρίνιο – Καρπενήσι και Λίμνης Πλαστήρα με Καρπενήσι.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ΤΔ Νεράιδας του Δήμου Ιτάμου και το πρόγραμμα της είναι ως εξής:
11:00 Προσέλευση-Καλωσόρισμα-Χαιρετισμοί
11:15 Εισήγηση από την Μηχ/ικό της Δ/νσης Δημ. Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Βάσω Πετσιά με θέμα: «Η πορεία των μελετών του οδικού άξονα: ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΑΓΡΙΝΙΟ».
11:30 Εισήγηση από τον Δήμαρχο Ιτάμου Βασίλη Τσαντήλα με θέμα: Η σημαντικότερη τουριστική οδική διαδρομή της Πίνδου:«Καρπενήσι-Βελούχι-Φουρνά-Νεραΐδα-Φαράγγι Μέγδοβα Ποταμού-Λίμνη Πλαστήρα-Μουζάκι-Πύλη Τρικάλων-Πετρούλι-Μετέωρα».
11:40 Εισήγηση από τον Δήμαρχο Φουρνάς κο Ηλία Παπουτσόπουλο με θέμα: «Η αποπεράτωση της οδού Σαραντάπορο-Μαυρόλογγος-Τριφύλλα, ως τμήμα της οδικής σύνδεσης ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ».
11:50 Εισήγηση από τον Δήμαρχο Βίνιανης κ. Γεωργίου Νίκο με θέμα: «το οδικό τμήμα Μαυρομάτα Ευρυτανίας- Όρια Ν. Καρδίτσας»
12:00 Εισήγηση «Η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού «Μέγα γιοφύρι» στον ποταμό Μέγδοβα, από την Αρχιτέκτονα κ. Κωνσταντίνα Φιρφιρή.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν οι δήμαρχοι Φραγκίστας και Αγράφων, οι Νομάρχες Ευρυτανίας και Καρδίτσας, οι Βουλευτές ή εκπρόσωποι τους, Κόμματα-Φορεις-Πολίτες, οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας κα Πόπη Γερακούδη και Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου ή εκπροσώπων τους, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο και στην ημερίδα να παραβρεθεί και ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος είναι γνώστης του έργου αυτού.
Η οργανωτική επιτροπή της ημερίδας θα είναι οι: Πλατσιούρης Κων/νος, Πρόεδρος Νεράιδας, Παπουτσόπουλος Ηλίας, Δήμαρχος Φουρνάς, Γεωργίου Νίκος, Δήμαρχος Βίνιανης, Μπόνιας Θωμάς, Δήμαρχος Φραγκίστας.
Ας ελπίσουμε ότι η ημερίδα αυτή θα είναι η αρχή μιας νέας προσπάθειας για την ολοκλήρωση του Παραμεγδόβιου δρόμου για να πάψει πλέον να αποτελεί ένα όραμα χρόνων, αλλά μια πραγματικότητα, δικαιώνοντας τους οραματιστές του.