Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Και με τη βούλα η έδρα στο Κερασοχώρι


Χωρίς σημαντικές αλλαγές ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή 28 Μαΐου 2010, επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η ΝΔ.
Υπέρ του «Καλλικράτη» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου).
Κατά ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.
Εν τω μεταξύ με ψήφους 156 υπέρ έναντι 112 κατά (σε σύνολο 268 βουλευτών) ψηφίστηκε και το άρθρο 1 που αφορούσε στο χωροταξικό του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης «Καλλικράτης», κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.
Στα καθ' ημάς, ο υπουργός Εσωτερικών, παρά τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν για το χωροταξικό, από τον Δήμο Φραγκίστας για την έδρα, δεν προχώρησε σε καμία άλλη αλλαγή στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι ανάλογα αιτήματα αλλαγής έδρας δεν ήταν 5 ή 6 αλλά 200 και μάλιστα εκτός των κανόνων που θέτει ο «Καλλικράτης».
Έτσι και μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του Σχεδίου που έγινε πλέον Νόμος του Κράτους, το Κερασοχώρι θα είναι και με τη «βούλα» η έδρα του νεοσυσταθέντος Δήμου Αγράφων.
Για το θέμα αυτό ως γνωστόν υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά του Δήμου Φραγκίστας, που έκανε λόγο για κατάφορη αδικία και για αποφάσεις που πάρθηκαν «κάτω από το τραπέζι».
ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΔΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ!!!
Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο φύλλο μας, μετά την θυελλώδη συνάντηση – συζήτηση του Βουλευτή Ευρυτανίας με τον Δήμαρχο και δημότες του Δήμου Φραγκίστας στην Δυτική Φραγκίστα και τα όσα εκεί διαδραματίστηκαν, ο Ηλίας Καρανίκας, έκλεισε το ραντεβού που ζήτησαν οι δημότες με τον κ. Ραγκούση. Η συνάντηση των δυο πλευρών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στις 3 μ.μ. στην Βουλή και ήταν ολιγόλεπτη. Ο Υπουργός άκουσε για λίγο τον Δήμαρχο στο διάδρομο και τους εκπροσώπους των φορέων, παρέλαβε το φάκελο που του παρέδωσε η Επιτροπή, υπεραμύνθηκε της «ουδέτερης» στάσης του Βουλευτή Ευρυτανίας, χωρίς ωστόσο να δώσει μια πειστική απάντηση για ποιο λόγο έγινε η αλλαγή της έδρας από τη Δυτική Φραγκίστα στο Κερασοχώρι. Μετά το πέρας της συνάντησης στο διάδρομο της Βουλής, τον Θωμά Μπόνια και τα μέλη της Επιτροπής συνάντησε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όταν από τον Δήμαρχο της συζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα για το «πέρα δώθε» της έδρας, αφήνοντας άναυδους όλους, όσο και τον κ. Καρανίκα που ήταν εκεί, είπε τα εξής: «Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το τραγικό αποτέλεσμα της ενδοπασοκικής κόντρας στην Ευρυτανία».
Δεν έπεσε μακριά η κ. Μπακογιάννη, μέσες - άκρες, κάπως έτσι έγινε. Αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι για το θέμα πραγματοποιήθηκε και άτυπη συνεδρίαση των ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, αλλά κανένας από τους συμμετέχοντες σε αυτή δεν πήρε επί της ουσίας θέση για την έδρα.
Το ζητούμενο στην όλη υπόθεση είναι να «περπατήσει» ο Καλλικράτης και να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους όλες οι υποδομές που υπάρχουν στο χωριά του νεοσυσταθέντος Δήμου. Περιθώρια για γκρίνιες δεν υπάρχουν, απλά γιατί σ’ αυτόν τον τόπο δεν περισσεύει κανένας.
Όσον αφορά για εκείνους που πραγματοποίησαν την περιβόητη διαβούλευση του σχεδίου για το λαό της Δυτικής Ευρυτανίας χωρίς τους εκπροσώπους αυτού του τόπου, η Ιστορία θα τους κρίνει ανάλογα !!!

Ραγκούσης: Διάλογος για την αλλαγή του 50%+1
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το 50+1% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου που προβλέπει ο "Καλλικράτης", αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" -το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε και επι των άρθρων - και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο) αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.
Αρχίζει το ψάξιμο υποψηφίων το ΠΑΣΟΚ
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει και επίσημα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνεται μέσω Διαδικτύου, σε ειδική ιστοσελίδα του pasok.gr, είτε με αυτοπροτάσεις είτε με προτάσεις τρίτων, σε διάστημα μίας εβδομάδας ή το πολύ δέκα ημερών.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των προτάσεων η υπό τον Θανάση Τσούρα Επιτροπή (συμμετέχουν επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο διευθυντής του κόμματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών Λάμπρος Μίχος, η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου) πρόκειται να εξετάσει τις υποψηφιότητες με βάση το Καταστατικό, μέσω και της διαδικασίας των συνεντεύξεων, προκειμένου το μεγάλο μέρος να επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου.
Παράλληλα με την εξέταση των υποψηφιοτήτων, θα αρχίσουν να «τρέχουν» και γκάλοπ στις 13 περιφέρειες και σε μεγάλους Δήμους - πρωτεύουσες Νομών από τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων που συνεργάζονται κατά περίπτωση με το ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτές τις περιπτώσεις το κυβερνών κόμμα θα δώσει επίσημα χρίσματα, ενώ στους άλλους Δήμους θα επιχειρηθεί να υπάρξουν στηρίξεις ή να δοθούν κάποιες «κατευθύνσεις» για τους υποψηφίους που θα στηριχθούν.Όσον αφορά την Ευρυτανία και τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία επίσημη τοποθέτηση. Ωστόσο όμως έγκυρες πηγές του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, αναφέρουν ότι στις επόμενες μέρες θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις 4 προσώπων που θα εκδηλώσουν και επίσημα το ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας σχετική αίτηση υποψηφιότητας.
Στο επόμενο φύλλο μας σε αποκλειστικότητα θα μπορέσετε να ενημερωθείτε για το τι σκέπτονται για τον Δήμο Αγράφων οι κ.κ. Κώστας Τσιγαρίδας, Ταξιάρχης Σκλαπάνης, Νίκος Γεωργίου και ποιες οι κινήσεις των Τσιαμάκη, Μπούρα και Τάτση. Ανάλογο ρεπορτάζ και για τα επόμενα βήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Βασίλη Καραμπά αλλά και ποια ονόματα ακούγονται για τον Δήμο Καρπενησίου.
vassoep@yahoo.gr