Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ


ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ


Οι Ευρυτάνες της Αθήνας - και όχι μόνο – ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πανευρυτανικής Ένωσης και τίμησαν στις 29 Μαϊου 2010, στην Αθήνα τη μνήμη του μεγάλου Ευρυτάνα Λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 29 Μαϊου 2010 και ώρα 10.45΄τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ανακαινισμένο από την Πανευρυτανική Ένωση τάφο του, στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, κατά την οποία χοροστάτησε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ παρόντες ήταν και οι Ευρυτάνες ιερείς π. Κωνσταντίνος Βαστάκης, π. Δημήτριος Παπασπύρου, π. Θωμάς Χρυσικός, π. Λάμπρος Ανδρεάκης, καθώς και άλλοι ιερείς και διάκονοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ευκαιριακά στην επιμνημόσυνη αυτή δέηση μνημονεύθηκε και ο αείμνηστος μεγάλος Ευρυτάνας πολιτικός Γεώργιος Καφαντάρτης, ο τάφος του οποίου βρίσκεται πολύ κοντά στον τάφο του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και τις σχετικές ιδιαίτερες ευχαριστίες του Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Παπαδοπούλου προς τον Μακαριότατο και προς όλους τους παρόντες η ηθοποιός κ. Άννα Πολυτίμου – Παπακωνσταντίνου απάγγειλε, με το δικό της θαυμάσιο τρόπο, την «Προσευχή του Ταπεινού» του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Ακολούθησε δεξίωση σε παρακείμενη του Κοιμητηρίου αίθουσα από τα Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης και της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών «Ο ΝΕΟΜΑΡΥΣ ΜΙΧΑΗΛ». Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης αυτής μίλησε για λίγο ο κ. Νίκος Ζωρογιαννίδης τ. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού, συγγενής του Ζαχαρία Παπαντωνίου, καθώς και ο Μιχάλης Σταφυλάς, με θέμα σχετικό με την ευαισθησία που είχε ο μεγάλος Ευρυτάνας Λογοτέχνης και για την καλαισθησία της πόλης των Αθηνών, ενώ μοιράστηκε και αντίγραφο σχετικής ιδιόχειρης επιστολής προς το αρμόδιο Συμβούλιο Καλαισθησίας στις 5-5-1931 (Αρχείο Μιχάλη Σταφυλά).
Ακολούθησαν ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής, σχετικές με τον εορτασμό του Έτους Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Τέλος, στη λιτή αλλά λαμπρή αυτή εκδήλωση ήταν παρόντες ο βουλευτής του Νομού μας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο Ευρυτάνας βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υπουργός (από Τροβάτο) κ. Νίκος Σαλαγιάννης, ο Αντινομάρχης Ευρυτανίας κ. Άλκιβιάδης Παπασπύρου, ο Αντινομάρχης Πειραιά κ. Καρράς (από Μυρίκη), ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Κ. Καρβέλης, ο τ. Βουλευτής και Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης (από Αμερική), και Κλεομένης Κουτσούκης, πολλοί πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. ευρυτανικών συλλόγων και σωματείων και πλήθος κόσμου. Σχετικά μηνύματα έστειλαν οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη και Κέλλυ Μπουρδάρα.

Σημειώνεται ότι ο τάφος του Ζαχαρία Παπαντωνίου ανακαινίστηκε πρόσφατα από την Πανευρυτανική Ένωση. Τα σχέδια έκανε «δωρεάν» ο συμπατριώτης μας (από Βράχα) πολιτικός μηχανικός κ. Γιάννης Μάγκας, ενώ τις σχετικές εργασίες (μάρμαρα κ.λπ.) οι επίσης Ευρυτάνες μαρμαροτεχνίτες Α/φοί Παναγιώτης και Λάμπρος Πανάγος (από Δομνίστα).